algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
22°

240

En aquesta campanya electoral la veritat és que pens que no hi ha hagut cap tema que hagi estat el protagonista. Si ens demanam quina és la qüestió més important de la campanya, almanco jo, seria incapaç de trobar un tema concret que de manera clara hagi presidit les posicions i les propostes dels diferents partits i coalicions. De fet, cercant i cercant i per assenyalar-ne algun, diria que el número 1 seria el greuge dels 240 milions d'euros del fons de competitivitat que el govern central ha negat al govern balear. Un greuge que no fa més que augmentar la sensació de suspensió de pagaments de la nostra principal institució d'autogovern, incapaç de fer front als pagaments compromesos i submergida en una terrorífica manca de liquiditat.

Des d'aquest punt de vista no deixaria de ser una enorme paradoxa que, essent aquest el tema principal, els resultats electorals poguessin acabar reforçant un bipartidisme que totes les dades indiquen que és empobridor per a les Illes Balears. Sobre pluralisme n'hem parlat a bastament. Ara, hem de parlar de la necessitat que aquesta societat reaccioni davant les preses de pèl i davant la manca de respecte. Ara, hauríem de parlar del fet que no ens podem permetre continuar essent el darrer mot des credo i no pintant una regadora amb relació a com es distribueix el nostre enorme esforç fiscal. Durant la campanya n'hi ha que han volgut parlar de salut, d'educació, de dependència, de les inversions necessàries, d'infraestructures... tanmateix, tots aquests temes han acabat allà mateix: el drenatge fiscal i la injustícia financera.

He sentit algun candidat prometent millores importants en serveis sanitaris, a la vegada que prometia la baixada d'imposts. I tot això sense fer una reivindicació substancial amb relació al finançament. És evident que això és la quadratura del cercle. N'hi ha prou de mirar a Catalunya per constatar cap on ens encaminam si no aconseguim suavitzar aquesta balança fiscal que ens ofega.

Probablement pel bipartidisme, aquestes eleccions no van sobre balances fiscals i sobre pes polític. És evident que és un tema que no els interessa, perquè estan fermats de peus i mans per la seva dependència madrilenya i pel seu sucursalisme. De totes maneres, en un país que cada any envia més del 12% del seu Producte Interior Brut, de la seva riquesa, mar enllà; en un país que duu el cinturó molt més estret que els altres com demostren totes les estadístiques de despesa pública, en un país així, aquests temes no haurien de ser anecdòtics. El problema és que aquest país fa molts d'anys que no és normal. Tenen raó PP i PSOE quan, als seus eslògans electorals, ens parlen de canvi; efectivament, necessitam un canvi i el vertader canvi seria apostar perquè les Illes Balears tenguessin més pes polític. En mallorquí diuen allò de fotut i banyut, alguna cosa d'això hi ha en tot el que comentam.

Els 240 milions no són més que la punta visible d'un iceberg. Un iceberg que davall les aigües amaga moltíssimes coses: retallades i impotència política, entre d'altres. És a les mans dels ciutadans anar directes contra aquesta massa de gel o intentar començar a variar el rumb perquè el xoc tengui les menors conseqüències negatives possibles. Si això no és una prioritat de país ja em direu quina ho és.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tolo, fa mes de 9 anys

Sempre he sentit a dir que val més un mal acord que un bon judici. Això es la política que vol aplicar el PSIB-PSOE en aquest sentit. Els 240 milions arribaràn, sa qüestió es si serà en aquest exercici com estava previst o al 2012. Ahh, i això d' un mal acord o un bon judici pareix que CxI (UM) no ho té molt clar.... se veu que han agafat es gust a anar de judicis.

Valoració:-3menosmas
Per Bernat, fa mes de 9 anys

¿Per què si quan les illes Balears ocupaven el tercer o quart lloc en la llista de creixement econòmic aportaven al govern central el 12% del producte interior brut, ara que ocupen el tercer o quart lloc dels darrers han de continuar aportant el mateix 12%? No ens tocaria ara aportar menys i rebre més?

Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris