cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

Bush, també al fons del mar

Un dels intel·lectuals més celebrats arreu del món és Noam Chomsky, gran lingüista i fustigador de totes les misèries d'Occident. En els llibres de Chomsky se'ns expliquen les seves idees sobre la globalització, el poder, el paper dels intel·lectuals en la política nord-americana, o, en definitiva, com ens 'venen la moto', és a dir, com els poders obscurs -polítics, mediàtics- ens enganyen de continu amb informacions tergiversades, tot per fer augmentar el seu poder empresarial i així lentament limitar les llibertats individuals, etc.

Tot això ja és sabut i tampoc fa falta ser gaire intel·ligent per anar amollant aquestes arengues. És molt fàcil: basta sospitar de tot, sense matisos, combregar amb el tòpic llibertari de torn, sobretot titllar de nazi i imperialista a qualsevol que no combregui amb les consignes. Chomsky, com era d'esperar en un home que té aquesta mena d'opinions, va culpar fa deu anys els mateixos Estats Units dels atemptats de l'11-S: va dir que aquella matança era la resposta dels que havien quedat silenciats per culpa del domini nord-americà i la globalització. Ara que Bin Laden ha estat mort a mans dels nord-americans, la seva resposta no s'ha fet esperar -la trobareu a la revista Guernica-: Bin Laden era innocent dels atemptats, diu, i si ell mateix se'n declarava culpable només era per presumir. Per Chomsky encara no se sap qui va perpetrar els atemptats; qui digui que va ser Al-Qaida i Laden només fa que difondre publicitat i manipulació mental.

Després dels atemptats hi va haver molta gent, també entre nosaltres, que va caure en l'error d'equiparar Bin Laden amb Bush: tots dos, se'ns deia, eren la mateixa cosa, dos fanàtics armats. Centenars de diaris a tot el món van publicar l'article de la novel·lista Arundhati Roy on es deia que entre Bush i Laden hi havia la relació del doble: "Osama's Bush's dark doppelganger". Ara Chomsky no només els equipara, sinó que va més enllà: Bush seria molt pitjor!; de Laden els crims són suposats, però de Bush els crims són reals, indubtables, i molt més nombrosos, i idèntics als que van portar els nazis a la forca després dels Judicis de Nuremberg. I, ai, això passa per pensament alternatiu, per opinió valenta, per anàlisi afinat que mereix aplaudiments arreu del món.

Han passat deu anys entre la mort de Laden i els seus atemptats més famosos. En deu anys, Chomsky no ha canviat gens: continua dient absurditats i pensant capciosament, acusant a la brava, sembrant discòrdia allà on desenes d'investigadors han sabut trobar la veritat, des de les publicacions de Laurence Wright als vídeos on Bin Laden surt al costat dels terroristes. Ara podríem cometre l'error de Chomsky i equiparar-lo a qualsevol fanàtic antioccidental, com és el crític literari Sayyid Qutb, un dels primers a fer créixer les doctrines de l'odi a Occident entre els Germans Musulmans. Qutb, però, va ser empresonat per Nasser i portat cap a la forca. Chomsky, que diu que viu en un Estat nazi, pot deixar anar les seves opinions impunement, i guanyar milers de dòlars venent alegrement les seves mentides meravelloses.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 9 anys

Jo guard certes reserves sobre que en Ben Laden en realitat no cometés es famosos atemptats, però tenc ben pocs dubtes de sa personalitat fanàtica i terrorista d'en George W. Bush

Valoració:-8menosmas
Per Tòfol, fa mes de 9 anys

"Chomsky's M.Comes' dark doppelganger" ??

Ca barret!
Seria com el que diu en Pere sobre en Carlitos Delgado i en Kant.

Es veu que avui ens tocava rebre la periòdica ració de pensament (?) neocon que ens administra Mr. Comes (deu esperar ser el successor den Tummy Bestard?)

Valoració:-14menosmas
Per Xesca, fa mes de 9 anys

Avui Melcior Comes ha tornat a tocar una vaca sagrada de l'esquerra mitificadora: Chomsky. I amb arguments mals de rebatre desmunta un desbarat tengut per dogma de fe per aquest sector. La qüestió és que mols comentaristes de per aquí haurien de mirar de no ser tan espessos i més bons argumentadors. Síntesi i arguments. Perquè aquests gurus esquerranosos són tan tediosos amb els sermons que escriuen.

Valoració:2menosmas
Per Kiko, fa mes de 9 anys

Veig que els que per res no creurien en la infalibilitat del papa, estan disposats a creure en la infalibilitat de Noam Chomsky. Déu mos agafi confessats.

Valoració:11menosmas
Per Uialfàs, fa mes de 9 anys

Puc tenir reticències sobre algunes teories conspiranòiques com la de les torres bessones, però el que tenc molt clar és que quan un home com Noam CHOMSKY parla, se l'ha d'escoltar amb les orelles ben obertes, i d'absurditats n'ha dit poques.
Un autèntic referent d'allò que un intel·lectual hauria d'aspirar a ser; la veu de les injustícies que provoca el poder, i no pas el cussets falders com altres. Ja t'agradaria Melchoret arribar-li a la sola de la sabata, però segur que encara desitjaries més els seus aplaudiments i els dòlars que guanya amb les seves grans obres.

Valoració:-11menosmas
Per Pere, fa mes de 9 anys

Completament d'acord amb Berenguer. Aquests potadeta malcriada del senyor Comes contra Chomsky és com si en Delgado (Carlos) fes una crítica de Kant o de Heidegger. Espero amb delit l'article de Melcior Comes sobre els "perduts", peluts i bruts joves anticapitalistes que manifesten el seu malestar anti(aquest)sistema. Segur que cau. Segur que riurem de veure com ens conta les bòfegues intel·lectuals que li provoquen aquests "miserables"...

Valoració:-14menosmas
Per Berenguer, fa mes de 9 anys

Terrible anàlisi de tota l'obra política de Chomsky, basant-se en un sol article.
Si llegitssis altres coses que ha escrit, veuries que moltes d'elles (com la venda d'amres dles USA a Israel i moltíssims altres exemples) no se'ls inventa: simplement s'ha dignat a llegir els papers que impunement publica el mateix govern americà, el qual sap que tan se val què hi digui, per què un minoria se'ls llegeix.
Quant a en Ben Laden i les torres, temps al temps. Els USA no fan més que posar en pràctica el seu llibre bàsic per a crear i destruir, i amb això treure'n rèdit. Ja ho feren quan s'enfonsaren ells mateixos un vaixell per entrar en la guerra de Cuba, o per entrar a la segona guerra mundial. Que qualcú sospiti que això de les torres va ser també una maniobra, o ha d'estranyar tenint el compte el CV d'aquest país. Per cert, Chomsky no és l'únic americà que ho pensa, i ja s'han difós moltes peces d'informació que deixen el cas de les torres a l'alçada de la bala única que matà en Kenedy.
Que tu Melcior, siguis un adepte de les autoritats, que t'agradi anar a les "meravelloses" lliçons inaugurals de la UIB sense que t'interrompin, perfecte.
Però la teva anàlisi deixar de ser tal, pel fet de començar esbiaixada de bon inici car hi transmets tota la teva ideologia i prejudicis a no només a una persona, Chomsky, sinó a tota la seva obra política (tinguda en compte per aquells que estudien Ciències Polítiques, Melcior; el Dret és una altra cosa, ja ho sabem), i a sobre i de retruc a tothom qui no adori les "respectables" autoritats actuals.
Acusar Chomsky de dir "absurditats", en fi, reflecteix que no te l'has llegit gaire.
Deixa-ho estar. Fica't amb qualcú de la teva mida, que aquest personatge et queda massa alt, massa enfora.

Valoració:-7menosmas
Per Xesca, fa mes de 9 anys

Com sempre, l'articulista analitza de manera raonada. El racionalisme és el seu instrument. Res a veure amb el que diu Fedre.

Valoració:-7menosmas
Per Fedre, fa mes de 9 anys

Com sempre, en Comes ataca el pensament alternatiu i crític amb el poder des de la supèrbia que alimenta la ignorància. Aquest al·lot no canvia. És recalcitrant i impermeable a la dialèctica. Feia temps que no el llegia i continuaré sense fer-ho.

Valoració:-22menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris