algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

Final del consens lingüístic?

Les Balears del present són el fruit d'aquell acord lingüístic impulsat per Cañellas fa un quart de segle

Hi ha temor entre els filòlegs i els qui estimen la llengua pròpia que l'arribada al poder de José Ramón Bauzá no acabi suposant el final d'un consens lingüístic aconseguit per les forces polítiques fa un quart de segle. Seria una llàstima. La normativa impulsada pel Govern de Cañellas amb el suport del gruix de les forces illenques, conservadores i progressistes, obeïa a raons profundes. Llavors, l'autonomia balear era molt jove i dèbil. Hi governava el PP, mentre que a Madrid ho feia el totpoderós Felipe González, que finançava sota mínims el Consolat de la Mar.

Cañellas decidí plantar cara a Madrid i conformà un PP defensor dels interessos de les Illes per sobre de tot. Atacà amb duresa l'espoli fiscal i la manca d'inversions estatals i es queixà que no arribaven prou transferències. Per sobre d'ideologies i de prejudicis, entengué que el consens lingüístic era una arma per enfortir l'autogovern. Així, arribà a un acord amb l'esquerra i el centre nacionalista per remar en la mateixa direcció. Les Balears actuals són el fruit d'aquell consens.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Rosa, fa mes de 9 anys

Soc mallorquina i com tal no entenc perquè he de veure amenaçada la existéncia de la meva llengua, la meva cultura, a la meva terra. No entenc perquè hi ha molta gent que ha emigrat a Balears i estima tan poc la nostra terra i la seva cultura. Els meus pares varen emigrar fora d'Espanya i jo vaig neixer molt enfora de Mallorca. Mai no he sentit a casa nostra parlar malament d'aquell païs, sino tot el contrari, perquè allà varen poder fer feina i tenir un benestar que aqui en aquells moments no podien tenir.
Desgraciadament, molta gent que ha vengut aqui en lloc d'estar agaïda a aquesta terra, no far més que criticar-la i despreciar-la, perquè qui no estima la nostra llengua ens desprecia i el pitxor son els mallorquins que s'apuntan en aquest "carro". Perquè no ens deixem enganar per les teories de que la nostra llengua no es el català ... segons aquesta teoria als Estats Units parlen americà, els australians, austalià, els argentins, argentí i així podem seguir fins demà ... La questió es dividir a la gent Com pot ser que un "senyor" que ha de ser President de la nostra Comunitat Autònoma digui que se faran llibres escolars en mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc ?? Això és un insult a l'inteligència, quina falta de cultura i quina manera de manipular a la gent !!!

Valoració:1menosmas
Per Didac, fa mes de 9 anys

El principal defecte del sistema és el sectarisme dels partidaris de sa entelèquia nomenada "Països Catalans".Fruit d'aquesta tonteria és sa funesta Llei de "Normatització" lingüística, pactada per Canyellas i sa sanyora Munar i que ha conseguit que els meus fills odiin sa llengo catalana, ja que a ses escolas els han obligat a xerrar el catalá, olvidat per cert al dia següent de acavar els estudis.Per què serveix dominar dita llego? Per res ! El més trist és que els culpables del desastre són Canyellas i Matas, amb el "Decret de Mínims"

Valoració:-7menosmas
Per ja, ja, ja, fa mes de 9 anys

La que se os viene encima, catalanufos.

Valoració:-27menosmas
Per emigrante, fa mes de 9 anys

De acuerdo Maciá. El fracaso escolar es la suma de grandes desastres que se padecen en la enseñanza.

De la misma manera, durante la dictadura se obligaba a estudiar en castellano y el mallorquín no se dejó de hablar, por lo cual no parece muy ajustado a la realidad lo que piensan los "filologos i els que estimen la llengua pròpia"

Valoració:-15menosmas
Per Macià, fa mes de 9 anys

Moltes generacions de mallorquins patiren la immersió en castellà a les escoles franquistes i, no obstant això, han arribat a esser bons arquitectes, enginyers, metges, missèrs... Si mils i mils de mallorquins no han tengut fracàs escolar a pesar de la immersió en castellà, per què ara els espanyolistes volen donar la culpa del fracàs escolar de certs forasters a la immersió en català? Són uns manipuladors i uns demagogs!

Valoració:18menosmas
Per Dissidents, fa mes de 9 anys

Amb els franquistes no és possible cap consens lingüístic, i no hem sortit del franquisme encara, en bona part per responsabilitat dels que han pactat amb ells.

Valoració:5menosmas
Per Far Right For Majorca/Ever, fa mes de 9 anys

El fracàs escolar és culpa dels fracassats, no del català.

Valoració:27menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys

De fet no se ha ensenyat el 100% a l'ensenyament primari en espanyol (balear-català-valencià).
No se han donat els titols o certificats per cursos aprovats.

Valoració:0menosmas
Per Mallrquí, fa mes de 9 anys

*Eltemor que hi ha entre els *filologos i els que estimen la llengua pròpia és que se'ls va a acabar les subvencions i les gangues. Tot el consens que hi ha hagut amb la llengua catalana ha servit perquè troba crispació i perquè Balears sigui la comunitat autònoma amb mes fracàs escolar

Valoració:-19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris