algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Pot el cara a cara canviar això?

Coincideix tothom qui segueix la campanya electoral en el "perfil baix" -als analistes polítics els agraden els eufemismes- de la contesa, fins i tot abans del cara a cara que ahir vespre havia d'aixecar-ne el nivell. No tenim fonament per confirmar aquest darrer extrem -això està escrit hores abans del duel-, així que farem aquestes quatre reflexions de campanya centrant-les en les jornades prèvies.

La primera: les campanyes per a les institucions principals -Parlament i consells- s'han centrat en assumptes que ultrapassen les competències corresponents. La situació compromesa de Rodríguez Zapatero ha marcat les agendes del principal partit de l'oposició espanyola, circumstancialment també en l'oposició en les principals institucions balears. Entre la claca socialista hi ha des del primer dia la il·lusió de veure sortir un "pla b" de can Miracle. Els qui més arrosseguen els peus interpreten que, precisament, "aquest era el pla b".

La segona: les enquestes estalonen l'opinió publicada; el mainstream, com ara fa quatre anys, esbomba que el corró popular és inexorable. La situació econòmica ho posa difícil als partits del Govern, que no han sabut, ni en campanya ni abans, centrar el debat en els assumptes en què pot incidir la política autonòmica. El lideratge socialista s'ha debatut entre la necessitat de desmarcar-se de Madrid i la voluntat de reivindicar-se en contraposició de les polítiques neoliberals que pregonen des de comunitats autònomes com la valenciana o la madrilenya, regides amb orgull pels populars.

La tercera: les "opcions c" no han sabut situar-se en la centralitat del debat -si en sabessin, deixarien de ser "c"-, encotillades i llastades per diverses circumstàncies. L'ombra del cinc per cent plana sobre totes, tret de la coalició verd-i-roja, que té l'únic repte d'igualar els resultats del Bloc -una fita que tampoc els assegura entrar al govern-. Uns i altres es veuen obligats a fer un bonic pròleg de justificacions i retrets als germans de llet abans de presentar propostes.

Davant d'aquest panorama, la quarta: que "tot està obert" no és un tòpic. El panorama electoral és tan insòlit -no hi ha cap marc previ amb què comparar-lo fidelment- que ho deixa tot a l'aire. Els pronòstics? a) La barrera del 5 farà molt de mal; i b) les absolutes del PP són a tocar, però aquesta no és cap situació inèdita a les Balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris