cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Terratrèmols, patriotisme

Per una d'aquelles casualitats desafortunades, la consecució del títol de Lliga del Barça de futbol va coincidir amb el terratrèmol de Llorca, que va deixar una desena de cadàvers, centenars de ferits i tota la gent de la província de Múrcia terroritzada. Qualcú podria dir que una victòria esportiva difícilment pot tenir cap relació amb una catàstrofe natural, i que és si més no sorprenent que una i altra apareguin, juntes, en una mateixa frase. Jo hi estaria d'acord si no fos que, en les edicions digitals del passat dimecres, molts de diaris anaven plens de comentaris anònims que, amb tota la tendenciositat i tota la mala fe del món, s'esforçaven a posar la fita blaugrana en relació amb la tragèdia llorquiana.

En general, els comentaris eren de gent molesta per la victòria del Barça, i feien servir el terratrèmol simplement per provar d'aigualir la festa tot ennoblint la seva ràbia i el seu rancor. Una estratègia elemental i ben tosca però que, reflexionada fredament, posa els pèls de punta. O almenys resulta impactant. Els comentaris, inquisitorials, eren d'aquest calibre: "Com pot ser que Canaletes estigui plena de gent celebrant un triomf esportiu, saltant, bevent, cantant i ballant, quan un bocí d'Espanya acaba de ser víctima d'un fet espantós?". O també: "És immoral que els jugadors del Barça hagin muntat una festassa per haver guanyat la Lliga i que, mentre la gaudien en cos i ànima, no n'hi hagi hagut ni un que hagi mostrat el seu condol i la seva solidaritat amb la gent de Múrcia, a pesar de les nombroses ocasions que els han posat davant un micròfon i una càmera". O: "El desastre de Llorca hauria d'obligar a suspendre qualsevol acte celebratori que tengui a veure amb el futbol espanyol".

Que no se'm mal interpreti. Si els lectors que varen escriure aquests comentaris eren gent de Llorca o de Múrcia, o gent que havia patit la tragèdia de prop, o que tenia un amic o un familiar que l'havia patida, puc entendre que s'indignàs davant del simple fet que, a pesar de tot el dolor, la vida no s'aturàs. (En un poema esplèndid, famosíssim i commovedor, titulat Funeral Blues, W.H. Auden va expressar o insinuar, amb paraules subtils i exactes, el just sentiment d'escàndol i d'indignació que ens sobrevé quan se'ns mor una persona estimada i comprovem que, amb una indiferència implacablement amoral, tot segueix el seu curs.) Ara bé, si els que escriviren els comentaris en qüestió eren únicament futbolers que varen prendre el terratrèmol com a excusa, aleshores l'assumpte ja és més preocupant i més tèrbol.

També serveix per posar en evidència un fet que sovint es passa per alt en aquest país en què la immensa majoria de gent fa veure que no és gens nacionalista. A saber: el fet que, quan les tragèdies passen dins les fronteres del territori espanyol, o quan passen fora però afecten un compatriota, tot és molt més important, tot pren una dimensió molt més dramàtica, tot ens resulta més nostre. És clar que aquest és un fet que, ben segur, es dóna en tots els països i en totes les comunitats de la terra -potser és allò que, segons els entesos en antropologia, pot anomenar-se un universal humà?-, però la generalitat del fet no el converteix en menys significatiu i xocant. Segur que cap comentarista digital no hauria fet servir el terratrèmol com a excusa si aquest s'hagués produït a Perpinyà, més a prop de Barcelona que Múrcia, però situat a França, en un país estranger, la qual cosa hauria fet que ens caigués molt més lluny en l'esfera patrioticoafectiva i que la nostra solidaritat s'hagués sentit molt menys interpel·lada.

Quina és la conclusió de tot plegat? Que els ciutadans del món no existeixen? Que mai no existiran?.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 9 anys

No que es terratrèmol s'hagués produït a Perpinyà sinó que simplement hagués set el Madrid i no el Barça qui hagués guanyat un títol (per exemple, que hagués coincidit amb sa final de Copa) haurien callat com morts

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris