algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

Justícia?

Aquesta setmana passada assistírem a un acte bàrbar gens ni mica dissimulat, executat ben cara alta. Una elit d'escopeters nord-americans sofisticadament entrenats es presentaren a un domicili particular, a un país estranger, envergaren quatre tirs a una gent confessadament desarmada segons els mateixos assassins, forats al cap, a matar en sec, res d'esflorar ròtules ni "quieto parao", res de detenir, de fer presoners. Feren net de suposats guardaespatlles i es carregaren un també suposat Ossama Bin Laden, que suposadament encara era viu, o sigui, fins i tot existia, i que segons conten les cròniques escrites pels descendents d'aquells inefables mentiders de les armes de destrucció massiva de l'Iraq, o sigui que fiables al cent per cent, veritat?, com que consideraren que era de molt mal gust ensenyar el cadàver del cappare terrorista per la televisió, sols deixaren filtrar, passar per malla els cossos esventrats i allargats dins un bassiot de sang dels guardaespatlles, o servents, o allò que fossin que passaven per allà en aquell desgraciat moment i hi feren pell i ossos i vida i mort.

Al cadàver del Bin Laden en qüestió, diuen, conten, argumenten, que a fi i efectes que els acòlits del xeic no es posassin nerviosos en excés (no per respecte a les restes d'un ésser humà mort hagi fet el que hagi fet en vida), no mostraren cap foto del cadàver. El foteren dins un sac, el tiraren a la mar i au, a engreixar crancs pel verdet de les tenasses. I després, baix del lema universal que "ja hem fet justícia", destaparen botelles de cava a rompre i tingueren una alegriada, encomanada a tot un país que amb motiu de sobres encara plora la gran bestiesa dels morts de les Torres Bessones de fa una dècada.

Però amem, si hem de ser freds i justs amb els fets i les paraules, hem de saber dir que una cosa és ajusticiar i una altra de molt diferent, assassinar. Una execució, en els països on encara tenen la barra de dir-se civilitzats i exemplars mentre mantenen i practiquen la pena de mort per pa i per sal, és matar una persona després d'haver-la jutjada amb correcció, justesa i transparència suficient i el jurat haver-la trobada culpable. Desplaçar-se al Pakistan, entrar a una casa pegant cossa a la porta i disparar fins a esgotar els carregadors dels fusells, de cap de les maneres es pot anomenar ajusticiar, fer justícia. Linxament, venjança, sí; justícia, no. I respondre les necieses bestials amb el mateixos gests bàrbars, idèntica ferotge actitud d'ànimes sangonoses, no és posar-se igualment al seu nivell de bestialitat i salvatgisme?

En aquestes meditacions estava quan ha comparegut El Roto en el seu acudit d'El País, que m'ha envergat pels morros el dibuix d'un home d'esquena que puja una escala i que va i diu: "Cada peldaño hacia el poder exige un crimen". Buf!, i mentre qualque bèstia oriental deia que: "la seva sang es barrejarà amb les seves llàgrimes" (ja sabeu: si vols enfortir una creença, fes-li màrtirs), he començat a poder albirar per les retxilleres dels papers publicats que la popularitat del President dels EEUU, molt al baix darrerament, pel fet d'aquesta sang vessada devers la moreria ha augmentat molts punts la seva popularitat, ha remuntat a les enquestes una cosa de no dir. Que amb posterioritat puntual ha fet una celebrada visita de l'anomenada "zona zero" com aquell que no fa res, perquè passava per allà com si diguéssim, com volent donar a entendre a tothom que tot val. L'únic requisit és que ells ho trobin necessari. I això esgarrifa. M'esgarrifa, hi vull puntualitzar. Qualcú pretesament civilitzat ha oblidat que la violència sempre genera més violència. I odi. I dolor.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Verdolaga., fa mes de 10 anys

Ara, Al Qaeda he dit per la tele que la seva revenja contra EEUU durarà generacions! Per si no bastés...!

Valoració:1menosmas
Per Ferreres, fa mes de 10 anys

"8 de mayo de 2210./.- (Conte d'un pare al seu filló): .- Y después de diez años y varios países musulmanes arrasados, lograron dar caza al gran terrorista./.- Debe haber un error en el cuento ¿si buscaban a un terrorista, porqué tuvieron que arrasar países?/.- No sabes tu lo bestias que eran en aquellos tiempos." Ferreres a "El Periódico"

Valoració:0menosmas
Per Cucala., fa mes de 10 anys

Idò jo trob que, a vegades, donar a qualcú "ses mateixes cullerades" que ell reparteix, va molt bé. Espabila...
I que no es lo mismo "dátiles que tomátiles".

Valoració:-1menosmas
Per Bernat, fa mes de 10 anys

Aquest article, des del punt de vista ètic, moral i humà és intachable i tots hi estam d'acord; però em sembla un tant naïf, "progre" i simplista.
Ben Laden era aquell terrorista que el 2001 ens va posar "firmes" a tots. I no precisament d'una manera democràtica. Com cal recordar, era un d'aquells fanàtics islamistes que asseguren que ens menjaran a tots fregits amb patates emprant la nostra debilitat democràtica.
Naturalment que el que ha fet Obama és venjança i no justícia; però si tots pegam copets a l'esquena al Sheriff armat i sense gaires escrúpols que vetla per als seus i els nostres interessos, no ens hem de queixar si un dia dispara per l'espatla al pistoler dolent.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris