cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
24°

D'Escòcia al Quebec

En pocs dies de diferència dos pobles que comparteixen almenys un mateix problema amb nosaltres s'han pronunciat a les urnes amb resultats ben diferents.

Al Quebec, els independentistes del Bloc Quebequès han patit una estrepitosa derrota electoral que els ha fet passar de 49 representants al Parlament federal del Canadà a només 4. Els resultats han significat una important galtada per a una força que ha passat de ser majoritària a esdevenir gairebé residual quant a escons. Certament, el sistema de representació vigent al Canadà ha perjudicat l'obtenció de representants per als independentistes quebequesos: tot i que els seus suports només han passat d'un 38 a un 23% de vots, la traducció en escons ha comportat passar de 47 representants a només 4. Sigui com sigui, el resultat ha estat una derrota absoluta per al projecte polític del Bloc Quebequès i el seu líder, Gilles Duceppe, ja ha fet les maletes.

A Escòcia, el Partit Nacional Escocès (SNP) ha obtingut els millors resultats de la seva història i ha assolit la majoria absoluta a les eleccions parlamentàries. La formació que lidera Alex Salmond ha obtingut 65 dels 129 escons del Parlament de Holyrood, esmicolant les enquestes que abans dels comicis apuntaven la desfeta del projecte nacionalista. Aquests resultats han consolidat un nou mapa electoral a Escòcia fins ara mai vist, amb la victòria de l'SNP en feus històrics del laborisme britànic.

Cada cas té moltes i diverses raons que poden explicar el perquè de la pràctica desaparició institucional del Bloc Quebequès i l'àmplia victòria del Partit Nacional Escocès. No ha estat que tots els quebequesos que fins ara s'havien mostrat favorables a la independència de cop i volta hagin canviat l'opinió respecte d'aquesta qüestió. Tampoc no ha passat que els escocesos probritànics hagin descobert cap llum encegadora que els hagi mostrat el camí cap a les llibertats nacionals plenes. Evidentment no entrarem a fons en tots els aspectes, però ens entrentindrem una mica en les possibles lectures que es poden extreure a l'hora d'apostar per l'èxit o fracàs d'un projecte polític.

Posats a destacar una diferència entre un cas i l'altre, podem destacar, per exemple, la imatge que cadascun d'aquests projectes polítics ha donat als seus possibles votants. En aquest aspecte, la diferència entre el Partit Nacional Escocès i el Bloc Quebequès ha estat clara. Al Quebec, votants que fins ara s'havien mostrat partidaris d'aquesta sortida li han donat l'esquena. A Escòcia, en canvi, ha obtingut el suport d'àmplies capes de població que eren reticents a l'experiment de l'autodeterminació. Si en ambdós casos les formacions nacionalistes oferien una mateixa sortida -la independència-, la manera com la ciutadania ha respost a aquest plantejament ha estat ben diferent. Com s'explica?

La raó de tot plegat la podríem trobar en el fet que, al marge de la proposta independentista, els nacionalistes escocesos han sabut connectar amb grups de població fins ara reacis a aquest projecte, als quals han sabut vendre (sí, en política tot és vendre i comprar) que disposar de més poder polític significa també gaudir d'un major benestar. A més, els nacionalistes han acompanyat aquest discurs d'una campanya pensada en positiu. En definitiva, l'SNP s'ha presentat i, encara més important, ha estat identificat pels electors com una solució, mentre que el Bloc Quebequès no estat capaç de rebatre els corrents que l'identificaven com una part del problema, o si més no com a incapaços de posar-hi remei.

A tocar de les nostres eleccions, en quin costat de la balança creieu que es troben els nostres partits nacionalistes? Dia 23 en parlarem.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ligeia, fa mes de 10 anys

No votaré el PSM perquè m'han decebut molt, però d'aquí a dir que siguin anticatalanistes... Trob que no han estat a l'alçada perquè no han respectat les promeses electorals i no han sabut plantar cara al PSOE, que no mira pels nostres interessos. El que sí és cert és que no tenen com a àmbit de referència els Països Catalans, a diferència d'Esquerra. I tampoc no sé si són independentistes, supòs que entre els seus votants hi ha de tot perquè en conec de totes castes. Però ens desviam de l'article, que trob molt interessant: els partits nacionalistes haurien de prendre nota del cas escocès i quebequès si realment pretenen arribar a qualque part. Fer bona feina i donar una bona imatge és essencial. La gent no vota només independentisme, també vota una bona gestió i una bona feina, que es fa dia a dia i no només durant la campanya.

Valoració:6menosmas
Per Ligeia, fa mes de 10 anys

Excel·lent anàlisi. Que els partits en prenguin nota.

Valoració:5menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 10 anys

Les rèpliques sense arguments són potadetes! Aquí l'únic partit no espanyol que sap i diu quina és la seva nació és ERC que malda per uns Països Catalans independents, dins d'un model republicà federal. Si demanau a la gent del PSM quina és la seva nació no en treureu aguller. Són pur regionalisme de Mallorca, balearista i anticatalanista. Per això, han fet allò que no fa fer el PP: tallar-nos TV3 i posar-nos una IB3 madridista i espanyola.

Valoració:-20menosmas
Per Intuiició, fa mes de 10 anys

Pensament: No fas gaire ús del pensament quan et preguntes si el PSM és nacionalista. Jo diria que et deixes endur per altres sentiments, no estrictament d'anàlisi política. Qüestions personals, potser, o partidistes. En qualsevol cas, res a veure amb la història del darrers 35 anys de política a Mallorca.

Valoració:10menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 10 anys

@ Pensament: i com pensau vós que s'arriba a tenir "nacionalisme"?

Valoració:9menosmas
Per Pensament, fa mes de 10 anys

La pregunta final en planteja una altra: tenim partits "nacionalistes"? El PSM és nacionalista? I la Lliga o Convergència? Comm poden dir-se nacionalistes i no saber quina és la seva nació? Bé, sí que ho saben. La seva nació és Espanya. Ells són pur regionalisme. Com el partit aragonès o coalició canària. Ni un centímetre de més!

Valoració:-16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris