cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

La fal·làcia del mercat

El mercat ha estat, almanco durant la darrera dècada, el gran argument dels qui pontifiquen en diversos graus sobre la llengua. El potencial de 13 milions de consumidors d'aquests racons del planeta -ho feim en un plural absurd per no ferir susceptibilitats de cua de palla, enceses sempre d'antuvi- ha excitat clarividències diverses que declamen, en un estat previ -i precursor, per ventura- a alguns postulats neocons, que la llengua catalana, o la sosté el Mercat -permetin-me la Majúscula-, o no serà. El meu negre sospita que hi ha d'haver alguna cosa més.

Aquests dies hem constatat que, en termes de mercat, a les Balears no-som, en no trobar enlloc cap exemplar de La Vanguardia en català, estrenada dimarts amb bombo i plateret a la comunitat autònoma veïna. Dos dies després, aquest diari que llegiu ara es feia ressò que la capçalera barcelonina només arribaria a les Balears en català en època estival, quan les vendes aquí es deuen disparar per la presència de relaxats barcelonins en calça curta, que trobarien del tot injustificable la impossibilitat d'accedir al paper en la llengua preferida. La raó deu ser que ara mateix és onerós fer el gest de dur la nova versió a "ses illes" -desenganya't, no hi ha mercat-, i els temps no estan per als gestos improductius -dur la versió de sempre també ho deu ser, un gest, però aquest sí que és productiu-. L'opció és legítima. I simptomàtica. No en són responsables, de la realitat: simplement l'analitzen, i prenen decisions en conseqüència. El consumidor balear en català no existeix, o és irrellevant. En termes de segle XXI ja sabeu què significa, això.

Sort que l'espai de comunicació el basteixen altres iniciatives. En premsa, El Periódico, l'Ara; aquí, el dBalears; a la xarxa -un punt de vista més global que els diaris, territorialitzats-, sempre ens quedarà Vilaweb; l'audiovisual no té cap canal que arribi de manera sincrònica, idèntica i universal a tots els catalanoparlants, tot i que les produccions rellevants en aquesta llengua tenen assegurada la difusió a través dels canals regionals. Aquest Mercat condemna les expressions en llengua pròpia a ser una raresa, tret d'excepcions meritòries: ho vàrem viure divendres a l'Auditòrium, on Els Pets varen repassar tres dècades de trajectòria brillant amb un concert memorable sense aconseguir omplir la sala. Perquè som pocs, ens fan de menys i, a més, ens consumeixen els prejudicis.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris