cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
19°

Laboratori electoral

És un lloc comú assenyalar la creixent estatalització de la política local i autonòmica, sobretot pels dos grans partits. Eleccions autonòmiques i locals són habitualment utilitzades per expressar insatisfaccions per l'electorat, com a laboratori de les generals per part de les grans formacions i com a assaig per a petites coalicions. Aquesta tendència es contraposa al denominat 'nou localisme': la diversificació de les demandes, la creixent reivindicació de serveis socials a ajuntaments i comunitats i la globalització anònima de l'economia donarien un fort impuls al paper d'allò petit i proper. En aquest escenari contradictori dissenyen els partits les seves estratègies 2011. El Partit Popular haurà de cuidar-se de no passar l'arada davant el bou, però sobretot haurà de cuidar el flanc dels seus sonats casos de corrupció. 'Dinamització de l'economia' serà la seva gran proposta.

El PSOE insular, a la defensiva sense pudor, apel·larà a mèrits propis en un cridaner exercici de desestatalització. Esquerra Unida, sola i afeblida per la seva recent escissió, ven el seu discurs habitual mentre somia que la prevista pujada estatal l'arrossegui cap amunt. Per la seva banda, els escindits d'EU s'escalfen juntament amb els Verds no tant al sol antinuclear de l'ecosocialisme com al del consolidat PSM nacionalista. Unió Mallorquina -llegeixi's Convergència-, suïcidada a força de corrupció i clientelisme, intentarà la poc probable resurrecció a partir de les restes de la seva xarxa de favors i amics. Amb aquest espai buit, la Lliga intentarà oferir dignitat de dreta mallorquinista. Finalment, la miríada de petits partits marginals es juguen la seva única basa presentant candidats localment coneguts, i s'insinuen -paradoxalment- com a 'antipolítics'.

Tots són conscients que la crisi econòmica limita l'oferta de promeses creïbles, i que el prestigi de la classe política està per terra. La seva habilitat a l'hora d'utilitzar internet és un altre important factor en unes conteses electorals que cada vegada s'assemblen menys a una pugna ideològica i més, molt més, a un prosaic mercat del vot.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris