algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Una mirada esbiaixada

Divulgar les idees
La Fiscalia Anticorrupció sospita que UM va desviar 1,2 milions d'euros de Cort cap al seu compte corrent amb la pretensió de destinar-los a donar a conèixer la seva ideologia. En conseqüència, el Ministeri Públic sol·licita una fiança substanciosa als responsables subsidiaris del partit i empapera les presumptes responsables, l'exregidora de Medi Ambient, Cristina Cerdó, i la coordinadora de l'oficina, Paula Cortès. És correcta, la decisió de la justícia...? Probablement sí. Tanmateix, palesa una falta clara de sensibilitat, perquè hi ha faltes que, sense deixar d'ésser-ho, enalteixen a qui les comet. Diguem-ho clar i català: si un infant sostreu cinc euros de la bitlletera del pare o de la mare per comprar un llibre, ha comès una falta; però, més que un càstig, s'ha fet mereixedor de dues besades. Doncs bé, el fet que UM -cas que es confirmin les sospites- fes ús dels cabals públics per a propalar la seva ideologia ens hauria de commoure, perquè vol dir que, si més no, hi ha un partit que en té i que aspira a regalar i a compartir idees. Imagineu-vos: idees...! No puc estar-me d'enviar una besada a les imputades. Tanmateix, no tothom pensa igual. Ben segur que si Rodríguez ha llegit la destinació que pensava donar UM a aquest milió i escaig d'euros, en deu haver fet befa. Un polític cal que sigui realista. I al poble se'l guanya amb una plaça temporal a Emaya o amb un arròs brut amb possibilitat de repetir. Les idees, en política, s'esgotaren a l'antiga Grècia.

Elogi de la bufetada
L'Audiència Provincial de les Illes Balears ha ratificat la condemna a un home que va clavar una bufetada a la seva filla de quinze anys. De manera que haurà de pagar una multa, i no podrà apropar-s'hi en cinc mesos. La sentència especifica que l'ús de la violència contra qualsevol persona, encara que s'empri amb la intenció de corregir, és una pràctica en desús arreu de les societats civilitzades. I és cert. Si més no, fins fa dos dies. Ara mateix, el Nobel de la Pau per antonomàsia, Barack Obama, ha fet l'elogi de la castanya i, no cal dir-ho!, ha aconseguit que trontollés l'estructura ètica que s'havia construït d'ençà de la il·lustració entorn de la salvaguarda dels drets humans. Sense la tortura, ha dit Obama, no hauríem sabut mai on s'amagava Bin Laden. Hi insisteixo: ho ha dit, i la icona de la pau mundial no acostuma a parlar a la babalà. Khalid Sheikh Mohammed va revelar-ne la pista, de Bin Laden, després d'ésser sotmès cent vuitanta-tres vegades a la tècnica del waterboarding dita, amb paraules planeres, de l'asfíxia simulada. A partir d'ara, no ens hem de sorprendre si les paparres es multipliquen. Vull dir que el condemnat per bufetejar la filla pot demanar la revisió del cas tot al·legant que la brutalitat de la seva acció queda més que justificada amb un fi tan noble com és ara el d'educar-la. I una conclusió irrebatible, tot i que no pot passar coll avall a la gent decent: policies com Melitón Manzanas o Antonio Juan Creix tenien més pedagogia a les seves mans tacades de sang que Marcel·lí Domingo en el cap. Ja n'hi ha que ho pensen. I fa feredat.

Les peticions dels joves
Els Joves de Mallorca per la Llengua aprovaren de forma assembleària, a l'Acampallengua de l'abril passat, dotze mesures d'aplicació urgent a favor de la llengua catalana. Podeu imaginar-vos quines són les principals: desenvolupament sense retallades de la Llei de Normalització Lingüística; acceptació del català com a llengua vehicular a l'ensenyament, alhora que se'n potencia l'ús com a eix de cohesió social; i accés des de les Illes a les emissions de TV3. Són tan sensates que, deixant de banda la que fa referència a la televisió catalana, podria assumir-les el govern actual sense cap emperò. Tanmateix, quan expressen la seva decisió de fer-les arribar als partits majoritaris perquè es comprometin a incorporar-les al seu programa electoral, surten de botador. És a dir, demanen un impossible. Realment pensen presentar aquest document al Partit Popular...? A qui volen explicar el seu punt de vista...? A Josemón Bauzà...? Me l'imagino amb posat atent i rient per sota el nas. Santa innocència, la dels Joves...! El fet de mirar de convèncer els conservadors de fer exactament el contrari d'allò que pensen fer i faran, si treuen majoria absoluta, és digne d'elogi, però ja els avanço que perdran el temps i la llavor. El Pepé vol fer desaparèixer la llengua catalana, perquè l'odi que li professen fa part del seu ADN ideològic. Deixarien, vostès, un paner d'ous al costat d'una guineu...? Doncs, això.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys

Sí, ja és tenir més moral que l'Alcoià, això des Jóvens per sa Llengua

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris