algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

Contra el català com a única marca de referència creïble

El paradigma de la contestació popular (amb totes les accepcions que poseu al mot) al mandat d'Aina Calvo deu ser la moguda al voltant del centre de transeünts en el Molinar. Sembla que fa molt temps dels talls de circulació, bramuls en el ple de Cort, hotelers de l'Arenal contra el circumstancial ús d'un hostal i, fins i tot, un friki encadenat a una tassa d'excusat i en suposada vaga de fam. El centre ja funciona i ningú no ha sentit parlar de perjudicis a la barriada ni de malestar entre el veïnat. La raó: la demagògia del PP, la innocència d'alguns manifestants i, sobretot, que la decisió municipal (per la qual Grosske rebé un enfilall d'improperis) era raonable i duia l'afegit d'un centre de salut que millorava la qualitat de l'assistència sanitària a la zona.

Si feim un recorregut per les altres protestes populars (i ja m'enteneu el doble sentit de la paraula), cal fer una aturada en els eixos cívics, el de Blanquerna i el de Fàbrica, i arribarem a conclusions semblants a la del Molinar: la protesta s'ha diluït entre l'acceptació ciutadana que, evidentment, mai no serà total. Sobre la proposta de fer passes per assimilar Palma a les ciutats europees en temes de mobilitat, no és necessari fer menció dels insults, perquè basta recordar les rialles i el descrèdit que provocà. Però ja ho veis: no solament ja no es qüestiona el Bicipalma i el disseny de carrils a tot Ciutat, sinó que, fins i tot, el candidat desaparegut del PP pretén millorar-ho una vegada que s'han adonat de l'èxit de la iniciativa. Talment ningú no qüestiona l'increment de les línies de l'EMT, i només els neocons més llançats s'atreveixen a considerar una manca d'ingressos la gratuïtat fins als 16 anys, o la desaparició del pla d'urbanitzar la façana marítima o la creació del primer mercat ecològic setmanal que existeix en una capital espanyola.

Podríem afegir-hi, ja en el nivell de propostes de futur, el pla d'ús de l'antic edifici de Gesa o la consideració com a zona turística del centre de Palma per a mantenir el comerç obert els caps de setmana de la temporada alta, que també ja fan part del discurs popular (així, com sona). Arribats a aquest punt en què la majoria d'actuacions qüestionades són fins i tot assimilades en el programa popular (ara, com la resta, només faig referència al partit que du aquest adjectiu com a nom), caldrà demanar-se en què pensen diferenciar-se, si és que aconseguim sentir el candidat del PP en qualque intervenció que no sigui mecanografiada abans.

Clarament, per activa i per passiva, és l'ús del català (o el no ús, per ser exactes) l'eix vertebrador del discurs diferencial. Discurs que signaria Delgado, que compartí patró i qualque cosa més amb el candidat desaparegut. Després, petits detalls com el rebuig al tramvia i l'apel·lació, tan constant com gratuïta, a l'eficàcia en la gestió. Només un exemple hauria de bastar per fer-los empegueir: la Funerària, que fregava la fallida, ara només té el dèficit que suposa carregar amb el mig milió de multa per impedir la lliure competència en la gestió d'anteriors mandats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys

Només cal veure en quina llengua mos demanen es vot a s'edició digital (sa de paper encara no l'he vista) de s'únic diari escrit en català de Balears

Valoració:2menosmas
Per Tomeu, fa mes de 10 anys

Nomes un tutup pot dir que cap partit ataca la llengua, la nostra llengua. Aquest es un discurs fals i fàcil. Cansa.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris