algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

Il·legalitzar Bildu

Mentre escric aquest article, no sabem encara si el Tribunal Constitucional permetrà que la coalició Bildu estigui present a les properes eleccions municipals al País Basc. En qualsevol cas, queda clar que ni la Fiscalia (el govern Zapatero, per tant), ni l'Advocacia de l'Estat ni el Tribunal Suprem són partidaris que hi sigui. L'argument és molt semblant al que varen utilitzar per impedir que hi fos la nova formació Sortu: aquesta gent són els mateixos de la il·legalitzada Batasuna. En el cas de Bildu, es reconeix que la coalició està formada per partits de trajectòria democràtica, però s'afirma que la presència de candidats de l'esquerra abertzale contamina les llistes. No haver-vos ajuntat amb els batasunos, se'ls diu a Eusko Alkartasuna i a Alternatiba.

L'argument és un descobriment extraordinari: són els mateixos. Passa per alt un detall, però: a aquests, als mateixos, no se'ls deia que estiguessin definitivament desterrats del joc democràtic, sinó que, per esser-hi, havien de mostrar el seu rebuig a la violència i la seva aposta per les vies democràtiques. Una vegada que ho fan, se'ls respon que són els mateixos. Se'ls dóna a entendre que aquella condició d'acceptar el joc institucional era pura retòrica, i que les forces coaligades del PP, el PSOE i la Justícia ja tenien determinat que, fessin el que fessin, el sistema no els vol. ¿Que reincorporar a l'arena democràtica una força política que representa entorn del 10% de l'electorat basc hauria de ser el desig dels demòcrates? No importa: ja han decidit que no hi siguin. ¿Que la voluntat de Sortu i Bildu de ser present a les institucions suposa un desmarcament respecte d'ETA? Tampoc no importa.

El Zapatero de la retirada de les tropes d'Iraq i del matrimoni homosexual va ser, també, el Zaparero de l'intent d'acabar amb el terrorisme aplicant-hi alguna dosi de diàleg. El Zapatero servil als dictats dels mercats financers és, també, el Zapatero que no s'atreveix a mirar cap a Euskadi sense la por de què dirà el PP o què diran els canals cavernícoles de televisió. Com saben bé els socialistes bascos i catalans, la decisió intel·ligent i democràtica era permetre que Sortu, o Bildu com a mínim, fos present a les eleccions. Aquests socialistes deuen saber que no existeix la seguretat absoluta de l'abandonament definitiu de la violència per part d'ETA, ni la seguretat absoluta que l'esquerra abertzale estigui sempre a l'alçada. Però també saben quina era l'aposta que tocava fer en aquest moment, també saben quina passa s'havia de fer per anar cap a un País Basc que deixa enrere la violència i és capaç de debatre democràticament totes les idees. Per cert: posats a sospitar, també hi ha molts d'elements per sospitar que del que es tracta no és d'evitar persones o conductes delictives sinó de barrar el pas a idees polítiques.

Fa anys, quan es va il·legalitzar Batasuna, vaig fer un article que em distanciava del que podria anomenar el meu entorn polític. No em manifestava clarament a favor de la mesura, que em presentava dubtes, però recordava la lògica del plantejament segons el qual un sistema democràtic pot excloure els que s'hi oposen per mitjans brutalment antidemocràtics. En les mateixes circumstàncies, el podria tornar a escriure. Si ho record ara és perquè les circumstàncies no són les mateixes. Si Bildu no és a les eleccions democràtiques, hi perden la democràcia, la pau i les llibertats. I Zapatero, que comet la seva enèsima errada (qui sap si la més greu) d'aquests anys.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys

Què hi fa el PP i [altres] organitzacions d'extrema dreta, ben legals i que no condemnen es franquisme, que fou terrorisme en sa seua màxima expressió?

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris