algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
12°

Cosir i cantar

Qualque pic als periodistes, o a nosaltres mateixos, els columnistes, de manera involuntària (o no tant qualque pic, que tot s'ha de dir) se'ns escapa un titular que, una vegada llegida la notícia (o l'article) en qüestió, es pot constatar que és totalment inexacta, tendenciosa, fins i tot adesiara escandalosament exagerada.

Com per exemple aquest títol que reproduesc a continuació: "Demanen cosidores voluntàries per fer 40 quilòmetres de casulles per a Benet XVI". Home, no, no pot ser mai això, punyeta, penses de seguida. Després llegeixes tot el text i resulta que aquest trajecte Ciutat -sa Pobla de casulles no són únicament pel Papa de Roma, sinó que: "Sota el lema "cosir i cantar", els promotors de la iniciativa que portarà Benet XVI a Madrid el mes d'agost que s'acosta han posat en marxa una campanya per demanar la col·laboració tant de particulars com de convents de clausura i parròquies. L'únic requisit és tenir habilitats de costura, i l'objectiu és confeccionar la quantitat ingent de llenços que seran precisos en les misses que aquella setmana se celebraran a Madrid. Es calcula que 10.000 sacerdots participaran en els distints actes religiosos, amb una assistència de més d'un milió i mig de joves. Segons els organitzadors de les Jornades Mundials de la Joventut, seran necessaris 10.000 quilòmetres de fil, 40 quilòmetres de casulles, 15 quilòmetres de túniques i 5 quilòmetres de purificadors".

Aclarit. No tots els quilòmetres de casulles són solament per a Benet XVI, que si se'n posàs dues dotzenes ja exhalaria la rosa a les totes, que deim. No. Són també per tota la tracalada de personal que li van davant i darrere, a la dreta i a l'esquerra, i davall també, potser, que a damunt no, de cap de les maneres, per damunt del Papa de Roma no hi ha ningú, talment com m'ensenyaren quan era menut i anava a doctrina al convent de Sant Francesc amb el capellà Crespí, don Joan, i la seva llarga canya que esclafia damunt el caparrí dels que ens distrèiem o fèiem inapropiada alulea.

Una altra cosa és el que jo trobi o deixi de trobar del balafiament, el gran dispendi que tot plegat significa. Som de l'opinió que en els temps que corren, aquests tipus de truculències religioses tan costoses s'haurien d'estalviar, i dedicar l'abundosa pecúnia de la seva despesa a obres socials, per exemple -cristianíssimes, per altra banda-, perquè, la veritat, casos de vertadera necessitat i misèria no importa fer moltes voltes per a trobar-ne i haver de patir-ne el penós espectacle, sense cap possibilitat personal de fer-hi res.

Creguin, el moure cap aquí o cap allà una comitiva com la papal, quilòmetres de casulles a part, té un preu bestial. Fa molts d'anys, devien ser els vuitanta crec recordar, un terratinent local molt beat, amb un caramull de doblers fets i molts comptes errats, posà damunt taula del bisbat la curolla, el caprici que tenia de finançar ell tot solet una visita del Papa, (no record quin devia ser aleshores) a l'illa de Mallorca un parell de dies, aprofitant que havia de venir a Espanya. Quan li feren avinent el pressupost aproximat del que li podria costar la fal·lera, l'antull, va perdre la enravenada, girà en coa, bon dia tenguin, i encara el poden esperar. I pegant a una altra banda, encara que dins la mateixa quarterada, així, entre nosaltres, l'íntim escàndol que em suposà la visita al tresor del museu del Vaticà va ser dels que marquen època, un abans i un després. La meva crònica ingenuïtat va quedar molt malmesa. Més me'n meresc, per ficar el nas allà on no em demanen, vaig pensar aquell dia. I encara ara.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys

Una quarantena de quilòmetres és també sa distància que hi ha de cap a cap d'Eivissa, una illa amb pobles amb nom de sants. Marejador, vaja

Valoració:3menosmas
Per manacorí, fa mes de 10 anys

Biel, no siguis tan negatiu. Jo crec que aquesta és una de les primeres mesures econòmiques de la ultradreta espanyola (que ja ensuma el poder) per a treure de la crisi el gremi tèxtil.
Convendria que ningú els recordàs que la indústria tèxtil és majoritàriament catalana.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris