cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

El carrer, talment una plaça allargada

La proposta dels eixos cívics, dins del que s'ha anomenat model de ciutat de Palma, millora les condicions de qualitat de vida a l'Eixample, a partir de les seves característiques existents i des del coneixement de les seves mancances.

El Pla de 1901 de l'enginyer Bernat Calvet establí un esquema radial amb una jerarquia de carrers que anomenà eixos: primaris (de 30 metres d'amplària i que recollien les carreteres històriques d'accés ), secundaris (20 metres i en el centre dels sectors residencials definits pel sistema primari) i terciaris (10 metres).

Aquesta jerarquia i la seva diferent funcionalitat amb relació al trànsit de vehicles s'ha mantingut fins ara, alhora que des de 1985 i amb relació al Pla de Ribas Piera es va voler impulsar l'activitat comercial dels eixos secundaris amb la prohibició de construir-hi habitatges en planta baixa.

Tot plegat dóna l'oportunitat de reconvertir aquests eixos secundaris en espais de relació on les persones esdevenen les protagonistes, afavorint les activitats comercials, de repòs i lleure, la trobada entre els veïns a manera de places allargades que funcionen com a centres de cada sector residencial.

Alhora implica una millora de les condicions ambientals per la reducció de fums i renou de vehicles i ajuda a connectar la perifèria amb el centre, fent sentir més a prop el ciutadà, tan simbòlicament com físicament s'integren els barris en el conjunt de Palma. Fer ciutat costa molt temps, diners i esforç.

D'aquí la importància de la continuïtat del model de ciutat escollit i més encara quan aquest és tan encertat. Ens hem de basar en el saber fer i la reflexió, sense caure en disputes i diferenciacions de colors polítics.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris