nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

A l'arma!

Espanya està en estat d'alarma. L'estat d'alarma és un règim excepcional que es declara per garantir el restabliment de la normalitat. El Govern espanyol, fent ús de les facultats que li atorga l'article 116.2 de la Constitució de 1978, pot declarar l'estat d'alarma, en tot o part del territori estatal, quan es produeixi alguna "alteració greu de la normalitat".

L'estat d'alarma és declarat per l'Executiu mitjançant un decret acordat en Consell de Ministres per un termini màxim de 15 dies i implica la suspensió de drets. Limita la circulació o permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats. Permet practicar requisicions temporals de tot tipus de béns i imposar prestacions personals obligatòries.

Permet intervenir -i ocupar-les transitòriament- en indústries, fàbriques, tallers, explotacions i locals de qualsevol naturalesa, amb excepció de domicilis privats. Permet limitar o racionar l'ús de serveis o el consum d'articles de primera necessitat. Però "alarma" ve etimològicament de quan, a l'edat mitjana, els sentinelles cridaven "A l'arma!" per avisar els habitants d'un poble que l'enemic era a prop i que calia córrer a agafar les armes per defensar-se.

Espanya està en estat d'alarma. I la pregunta pertinent és: on hi ha la novetat? Espanya és el país que més llarga tradició d'arreglar les coses a garrotades atresora. Davant l'impresentable acte de xantatge dels controladors aeris, els governants espanyols recorren, una vegada més, al seu recurs més habitual: la garrotada. A l'arma.

L'Espanya que es diu democràtica manté a la seva Constitució, aquesta que tan cofois celebren cada 6 de desembre polítics espanyolistes de dretes, polítics espanyolistes d'esquerres, militars, jutges i la cort reial, la possibilitat de recórrer a l'ús de la violència sempre que el governant de torn així ho trobi oportú. Els constitucionalistes, tan pacifistes quan els convé, semblen no estar empegueïts que la seva Constitució consagri allò que tant retreuen als altres: la defensa de la independència del seu país a tirs si fa falta. Recordem, una vegada més, que l'article 8 de la Constitució espanyola diu, textualment: "Les Forces Armades, constituïdes per l'Exèrcit de Terra, l'Armada i l'Exèrcit de l'Aire, tenen com a missió garantir la sobirania i la independència d'Espanya, defensar-ne la integritat territorial i l'ordenament constitucional."

Això és, ni més ni pus, que apologia de la violència. I que no em vénguin falses beates constitucionalistes a esqueixar-se hipòcritament les seves disfresses, perquè ens hem llegit bé la Constitució espanyola i sabem que els primers que la incompleixen figuren entre les rengleres dels suposats guardians més aferrissats de la Constitució. On és el dret constitucional a un habitatge digne? On és la igualtat de tothom davant la Llei?
Espanya es troba en estat d'alarma, que al cap i a la fi és l'estat que més li escau.

Espanya és un estat constituït a cops i mantingut a galtades. Espanya és un estat de naturalesa colpista, conqueridora, explotadora, que s'ha mantingut sempre, no a base de fer feina, sinó a base de fagocitar els altres, de conquerir i explotar colònies.
Espanya és un estat incapaç de crear recursos propis i anar tirant: sempre ha hagut d'explotar els altres i ara, que se'ls ha acabat la ganga dels fons europeus, necessitarà el rescat financer europeu.
Espanya està en estat d'alarma i té un dels exèrcits que acumulen més cops d'estat de la Història.
Espanya està en estat d'alarma i el Govern que l'ha promulgat s'hi troba tan bé que s'està pensant d'allargar-lo.
Espanya està en estat d'alarma, però el Poder Legislatiu fa anys que funciona a cop d'alarma social i que legisla a cop de titular tràgic als mitjans.
Espanya està en estat d'alarma i el Poder Judicial... Què hem de dir del Poder Judicial espanyol que no hagin dit els cables diplomàtics posats al descobert per Wikileaks?
Espanya, com sempre, a l'arma.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Josep Planas G, fa mes de 10 anys

Que en general i com a illencs no tinguem consciència de ser un país colonitzat no crec que faci perdre un sol punt del valor que té l'abrandat discurs de Tomeu Martí. Que no sigui la moda explicar les coses amb la crua veracitat amb que ho fa Martí no ha de voler ni presumiblement estar-hi de moda. Més aviat vull entendre que se'n dol massa del que avui està de moda: aquest tebi deixar fer (prêt-a-porter) i qui dia passa any empeny fins l'anorreament total pels espanyols dels nostres valors.

Valoració:1menosmas
Per Caubet, fa mes de 10 anys

Batustan, no sé on has llegit que jo vulgui ignorar que som víctimes i ciutadans de segona, ni que haguem de rebaixar el discurs. Jo he comentat un canvi en les formes del discurs res més.

Valoració:20menosmas
Per Bantustan, fa mes de 10 anys

Segons Caubet hem d'ignorar que som víctimes i ciutadans de segona. Hem d'ignorar que ens retallen els drets quan i com volen com s'ha demostrat fa no res al Principat ? També hem d'ignorar que som mallorquins ?
Rebaixar els disacursos condueix al que tenim, un estatutet de merda dins l'estat del veïnat. No arribam ni a bantustan. I vistes les tèbies respostes dels nostres representants polítics davant l'estat d'alarma no hi arribarem mai.

Valoració:0menosmas
Per Caubet, fa mes de 10 anys

Caterina: Ja he comentat que estic d'acord en el fons de l'article, i amb motles de les coses que tu mateixa comentes al teu post. Però una cosa es pedagogia sobre el passat i l'altre es l'etern discurs victimista que feim servir. L'article d'en Tomeu Martí es victimista i crec que avui per avui, canviant les formes del discurs (no el seu rerefons) tindríem més possibilitats d'assolir els nostres objectius.
Avui en Josep Melià a penjat un article d'opinió interessant on parla del papers dels nacionalisme en vers la constitució. Pot ser l'anvers de la moneda.
Per cert, des de un punt de vista filosòfic la teva afirmació de que la Història es cíclica no es gens clara. Existeix molta literatura a favor i en contra d'aquesta afirmació, i jo no ho tinc clar.

Valoració:18menosmas
Per Caterina, fa mes de 10 anys

Caubet, jo també voldria que totes les injustícies i els abusos de poder formassin part del passat i que no es repetissin mai més, però aquests monstres no desapareixen tancant els ulls.

I sabem que a) la Història és cíclica i que b) en aquest país massa gent desconeix el nostre passat i interpreta la submissió i expoliació actuals a partir de les mentides dels guanyadors; per això cal ara i sempre pedagogia sobre el passat, cal obrir les fosses, cal contar les històries prohibides, cal desemmascarar els assassins, els autoritaris, els abusadors..., també els d'avui dia, no permetre que agafin aire ni que mai ens amaguin la veritat.

I això, naturalment, no lleva que paral·lelament anem construint en positiu el futur que volem, en pau, llibertat i justícia.

(Homes de Mallorca!, animau-vos: es pot fer més d'una cosa al mateix temps!!) ;-)

Valoració:0menosmas
Per Caubet, fa mes de 10 anys

Molta raó (no tota) en el fons de l'article, però la forma ja està prou passada de moda. Hem de deixar els discursos victimistes i començar a fer camí per nosaltres mateixos. El passat es el passat, no l'hem de perdre de vista, però el nostre discurs de present i de futur no pot estar estancat en el passat.

Valoració:21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris