cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
25°

Doble de quètxup

La polèmica entorn del meu article referent a la mort de José Saramago m'agafa a Cotlliure, als peus de la tomba d'Antonio Machado. Contràriament al que m'aconsellen algunes persones ponderades, respondré a algunes de les acusacions, tot perquè ja m'estic cansant -però tampoc no gaire- de rebre troncades.

En primer lloc, referiré públicament una dada que mai he divulgat: el meu repadrí va ser emportat a afusellar l'any 1936, a sa Pobla, per roig i sindicalista, cosa que efectivament era; per sort, es va poder deslliurar de la condemna perquè un dels matadors el coneixia ben de prop, i va enviar-lo cap a casa amb dues clatellades; el meu padrí -també un Melcior Comes- va ser regidor municipal socialista amb el primer Consistori democràtic, a sa Pobla, i després de l'intent del cop d'estat del 23-F va aparèixer en una llista de gent a qui s'hauria 'ajusticiat' si l'Exèrcit hagués dominat la tessitura; mon pare també va ser regidor socialista, tot i que se'n va cansar i ara es dedica a l'estoïcisme. No ho explico per posar-me cap tipus de medalla, sinó perquè ja em comença a cansar ser titllat més o menys de 'feixista' -per comentaristes anònims, i ara per cartes al director- cada vegada que m'atreveixo a posar en dubte l'encert intel·lectual de l'esquerra.

Més que d'esquerres -que en sóc, ai- voldria inscriure'm en la tradició del lliure pensament, tot perquè crec que aquesta s'avé més amb l'amplitud de mires que recomano a tothom que vulgui ser novel·lista. Contràriament al que se'm diagnostica, no vaig rebre una educació elitista; vaig anar a un institut de secundària públic; allà se'ns va fer llegir La rebel·lió dels animals, del gran Orwell, per exemple, l'al·legat anticomunista més encès que s'hagi escrit mai: no fa falta ser llicenciat en història: basta haver fet el Batxiller per estar al corrent de les barbaritats del comunisme! Mireu si és elitista l'educació que vaig rebre que amb la lectura d'aquest llibre i fent un examen un al·lot treia un excel·lent; copiant-ne en un full la contraportada i afegint-hi dos comentaris banals un arribava al notable. Gran educació progressista...

Crec que el progressisme nia dintre seu complicitats totalitàries; ja ho va denunciar en Camus a L'home revoltat, i per això Sartre s'emprenyà i va titllar-lo de burgès; jo dic 'no' al mal; però d'això alguns en dedueixen que poso dic un 'sí' tàcit a l'statu quo. Dic no al terror revolucionari; se'm respon que dic no a la revolució.

Saramago va escriure una novel·la titulada Assaig sobre la lucidesa, una paràbola on es mostrava tota la població d'un estat que votava en blanc a les eleccions; a Veneçuela, els opositors a l'autocràcia chavista van llegir el llibre i van voler veure que Saramago els enviava un missatge: votarien en blanc; però Saramago els va abandonar: va dir públicament que aquella -la de Chávez- sí que era la vertadera democràcia, i abandonava així les víctimes als seus botxins. Davant del cinisme de qui fa sofrir el poble pel bé del poble, Camus va ensenyar-nos a posar en primer terme els principis morals. I sí, jo els celebro amb Coca-Cola.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Macià, fa mes de 10 anys
clatellades = clotellades
Valoració:0menosmas
Per Gata de coca-cola, fa mes de 10 anys
Els més curiosos són els que controlen els que voten compulsivament...

Una altra de quètxup, please!
Valoració:8menosmas
Per Cravate, fa mes de 10 anys
Entre glop i glop de Coca-Cola qualcú es dedica a votar compulsivament. Ja ho diuen que beure Coca-Cola posa nirviós.
Però, qui deu ser? Hi ha wifi als peus de la tomba d'Antonio Machado? És na Xesca, que és una altra persona independent, segons diu?
No sigueu malpensats. Els que voten són els veneçolans anti-Chávez. M'ho acaba de dir un de la CIA.
Valoració:1menosmas
Per Xasco, fa mes de 10 anys
A Mallorquí:
Això que dius només és veritat en part. Pòrcel, a l'edat de Comes, era ja un escriptor brillant; i García Màrquez tenia 40 anys quan va escriure Cien años de soledad. Stevenson, per exemple, va morir als 44 anys i fixa't quina obra va deixar. I quant als premis literaris, tots sabem més o menys com funcionen. Guanyar un premi és una mostra de tenir-ho bé, no d'escriure bé.
Valoració:1menosmas
Per Gata de Coca-cola., fa mes de 10 anys
Triple de quètxup per a mi.
Valoració:11menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 10 anys
Xasco, els bons escriptors arriben a la maduresa cap als 60 anys. En Comes és un autor que promet, veurem si arriba a ser un bon escriptor o un magnífic escriptor, però una cosa és la literatura i l'altra els articles d'opinió, alguns d'ells sensacionals.

Pel que fa a l'opinió de Titusr dir-li que les quatre primeres novel·les d'en Comes han estat guardonades, dos d'aquests premis són el Ciutat de Palma i el Josep Pla, que no està gens malament, i segons va dir a la Setmana del Llibre en Català aquesta darrera no l'havia presentada a cap premi (que si ho hagués fet i no li haguessin concedit tampoc hauria passat res). En Comes pensa i escriu, d'altres ni una cosa ni l'altra. Es pot estar d'acord o no, però acusar-lo de perseguir rojos i comunistes... A més, estic segur que en Comes deu haver llegit Saramago i García Márquez perquèsón dos grans escriptors. I ja per acabar, jo no veig que en Comes sigui de dretes ni espanyolista, però si ho fos, i què? No poden ser interessant les seves opinions? Seran més dolents els seus llibres?
Valoració:5menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Jo pens que es capitalisme és dolent, igual que ho va ser es feudalisme, perquè és un sistema social basat en es poder d'uns damunt es altres, es rics i burgesos damunt es poble pobre. Si es comunisme que hem conegut a sa Unió Soviètica i altres estats de l'est d'Europa, ha set també dolent és perquè han reproduït es mateix esquema de poderosos-no poderosos i si en es capitalisme hi ha una oligarquia, en es comunisme marxista-leninista-estalinista hi ha una burocràcia. I mos volen fer creure que es capitalisme és un mal menor, quin mal menor? Demanau-ho a ses poblacions d'Amèrica Llatina, de l'Àfrica i d'Àsia. Crec que sa solució està en superar ses jerarquies, en no confiar-ho tot a un cap, tant si és capitalista com si és comunista, en contenir-mos mútuament. Qui vigila es vigilant, se mos diu? Idò uns i altres hem de ser a la vegada vigilants i vigilats, perquè ningú s'acabi imposant a's altres
Valoració:0menosmas
Per Titusr, fa mes de 10 anys
En Melcior es va presentar a un premi literari i no li varen donar ni l'accèssit. En Sion es va enfadar: trobava que no s'havia fet justícia a la seva ciència de poll entrat en costura. Va pensar que hi havia una conxorxa contra ell dirigida per un professor que de jove anava a missa a l'Encarnació. Amb això en va tenir prou per revestir-se de valor i emprendre una croada contra Saramago, Garcia Márquez i altres procomunistes. Vet aquí el destí heroic d'en Sion! Encalçar rojos i perseguir presidents sudamericans que no es dobleguen a l'imperi. Au, engata't de coca-cola si et plau i segueix divertint-nos amb les teves poca soltades.
Valoració:-12menosmas
Per Albert Cortada, fa mes de 10 anys
A mi en Comes m'agrada molt. M'ho pas d'allò més bé llegint les seves pensades. La seva actitud insultant contra persones que no li han fet res demostra més que altra cosa el típic afany de notorietat tan corrent entre la gent jove. Més ben dit, entre certa gent jove. La més ignorant i la més mediocre. L'estil que el caracteritza és el propi de la gent sense escrúpols, de la gent pretenciosa que trepitja i esclafa si fa falta per treure el nas.
Valoració:5menosmas
Per groupie cocacolera, fa mes de 10 anys
En Comes no és especialment provocador sinó que hi ha gent molt provocadissa...
Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris