algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

L'atropellament i la verborrea

A l'hora de donar-ne l'opinió o de fer-ne algun comentari, costaria trobar una notícia més delicada que la de l'accident de Castelldefels, on un tren va atropellar una trentena de persones que creuaven les vies de l'estació en direcció a la platja, on tenien previst celebrar la revetlla de Sant Joan.

La notícia de l'atropellament de Castelldefels és delicada, naturalment, perquè ja hi han mort tretze persones, perquè una vintena més han quedat malferides i perquè els rastres de la tragèdia constituïen, segons els testimonis, un horror insuportable: cossos mutilats o desfets i irreconeixibles, sang pertot arreu, trauma i estupor i etcètera. També és una notícia delicada, però, perquè tot indica que les víctimes no varen morir per culpa d'un mal atzar, d'una negligència criminal o d'una injustícia, sinó perquè varen cometre la imprudència d'intentar passar per allà on no era permès.

D'una banda, tot apunta que no seria legítim carregar la responsabilitat del que ha succeït damunt les espatlles d'algun culpable còmodament abstracte: l'administració, per exemple. D'altra banda, però, el sentit de l'oportunitat i el de la decència també aconsellen de no furgar en la ferida dels familiars de les víctimes repetint una vegada i una altra que tot ha ocorregut a causa d'una imprudència. Cal dir-ho i informar-ne, és clar, perquè és cert i no hi ha volta de full; no crec, però, que sigui convenient -almenys durant els primers dies- insistir o rabejar-se en la idea que tot plegat no ha estat més que un acte incívic que ha acabat cruelment, de la pitjor manera.

Pel meu gust, el més adequat -èticament adequat, vull dir- hauria estat deixar que la policia i els reporters de premsa fessin la seves respectives feines -investigar i cobrir la notícia-, i que mentrestant la gent haguéssim estat a l'espera d'assabentar-nos de com havia anat tot exactament. I, tanmateix, durant les primeres hores de l'endemà de produir-se l'atropellament, totes les edicions digitals dels diaris ja anaven plenes de comentaris de lectors incontinents o precipitats.

Entre aquests comentaris, n'hi havia que, discrets i commoguts, simplement lamentaven la tragèdia i enviaven a l'engròs condols inútils, però també n'hi havia molts -potser la majoria- que es llençaven a donar la seva opinió sobre la feta, sense cap tipus de fonament, sense tenir ni la més remota idea de què estaven parlant, pura especulació gratuïta, simples ganes d'obrir la boca o de picar el teclat.

En l'edició digital d'un dels diaris més seriosos d'Espanya, hi havia fins i tot comentaris perpetrats per persones -algunes fins i tot estrangeres- que ni tan sols havien procurat saber si els passos elevat i subterrani estaven oberts o tancats, si el tren mortal anava a la velocitat reglamentada, si l'estació de Castelldefels està en bones condicions o, al contrari, si és una infraestructura decrèpita i deixada de la mà de Déu, impròpia d'un país civilitzat.

I, tanmateix, el total desconeixement per part dels lectors d'aquest grapat crucial de dades objectives no va impedir-los de dir-hi brutalment la seva, no els va empènyer a estalviar-se l'astracanada. Pitjor encara: ni tan sols va obligar-los a pensar dues vegades si no seria millor matisar l'opinió o, en el millor dels casos, conformar-se a deixar un testimoni contingut, tirant a neutre, de la pròpia tristesa.

Hi ha espais digitals, ho comprovam dia sí i dia també, en què ni la contenció ni el matís no tenen cap raó de ser. Espais en què la verborrea ho inunda tot, i tot ho asfixia i tot ho atropella. Tampoc no és, la veritat, cap sorpresa. Ja fa molt de temps que sabem que Internet és un reflex exacte de la vida.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per rafel, fa mes de 10 anys
Molt encertat, Pere Antoni, molt encertat. Sempre va bé donar la culpa als externs, als polítics, a la societat en general, sense adonar-se que la majoria d'actes individuals que succeixen és perquè som així col·lectivament, fins i tot, com tu dius, els comentaris de la xarxa
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris