algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

Feineria feixista i pardaleria demòcrata

Ho mirem com ho mirem, el feixisme té una virtut que no tothom pot bravejar de tenir: no es cansa de predicar. Si parau una mica les orelles en anar al cafè, al mercat, a un sopar d'amics, bé, si escoltau com parla el carrer i, al mateix temps, feis l'esforç de pegar una ullada a la premsa d'ultradreta, a les televisions ultres que han aparegut amb la "reordenació" que ha fet el PSOE amb la TDT, o a la ràdio de la mateixa corda, veureu com molts d'"arguments" s'avenen fil per randa. Per què? Perquè el feixisme en sap molt: procura escampar quatre consignes concretes, senzilles, molt clares i bones d'entendre tant per un catedràtic com per un picapedrer i, tant si la consigna és vera com si és falsa com si és veritat a mitges, l'escampa un dia darrere l'altre sense aturall fins que allò fa forat i entra.

A València en tenim un exemple claríssim amb això del "valenciano": a força d'insistir-hi i de no amollar, han aconseguit que, per ara, una majoria es pensi que un de Tarragona i un de Castelló, que parlen ben igual, no es poden entendre sense un traductor simultani que els faci d'intèrpret. En Goebbels ja va demostrar que no triomfen els ideals justs ni els injusts sinó els que més es divulguen.

Així com ara cerquen justificar el règim terrorista d'en Franco perquè "va fer pantans", igualment no s'aturen d'escampar que, eliminant les "autonomies" i el suport als idiomes perseguits per Espanya del 1714 ençà, ja tindríem la crisi econòmica resolta.

El mal és que, com ja va passar a Mallorca, a Catalunya, a Espanya i a Europa als anys trentes del segle passat, els demòcrates, en lloc de posar fil a l'agulla i també predicar, no anam de feina. Callam. Ens pensam que tothom tocaria "ser nascut ensenyat", com si nosaltres ho fóssim, i que, per tant, no ho paga "rebaixar-nos" al nivell feixista i no deim res. Hi ha cap canal mallorquinista o catalanista? No. Hi ha cap canal democràtic espanyol que faci feina per contrarestar el feixisme? No, llevat d'un que ho prova els vespres fent sortir un còmic que tot s'ho agafa amb rialles.

Tant costaria argumentar que, per molt que encara avui facin futbol i altres esports a l'Estadi Olímpic de Berlín, fet d'en Hitler, ni això ni l'aeroport de Tempelhof ni les autopistes alemanyes justifiquen de cap manera la seva dictadura? Tant costaria demanar si l'ordre social i la crescuda econòmica de la Xina o de l'Iran justifiquen gens els presos polítics i els assassinats que els governs comunista i islàmic hi cometen sempre seguit? Tant costaria demanar als qui justifiquen el franquisme si el justificarien igual si una de les 150.000 víctimes del terrorisme d'en Franco en temps "de pau" fos son pare, o un germà seu, o un fill? Qualsevol és bo per fer i desfer si empresona, tortura i, fins i tot, mata tothom qui no pensa com ell! Però és això manera d'arreglar el món? Els pantans d'en Franco justifiquen 750 vegades l'atemptat del tren de Madrid en nombre de víctimes?

Ara que diuen que "las autonomías salen caras", tant costaria recordar aquell temps que, com aquell qui diu, no podien asfaltar una camada sense el permís del "señor Ministro"? D'acord que s'han d'aprimar les administracions (però totes: l'estatal, les autonòmiques i les municipals) però d'això a recular a aquell temps de les espanyolades del cine en blanc i negre hi ha un bon biaix. Segur que allò era la vida ideal? Si a un li pegava un mal de queixal a les dues de la nit, hi havia gaire centres sanitaris on dur-lo? I gaire carreteres bones per arribar-hi aviat?
Són coses que no tocarien haver-se de recordar. Però n'hi ha que no les tenen clares. I qui calla atorga.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Torni vostè demà, fa mes de 10 anys
Ja ho va dir Hitler a "La meva lluita": "fés feliç el més ignorant, dirigit al més estúpid de la massa i així arribaràs als grans nombres".
Si a això hi afegim els tòpics repetits una i mil vegades, com vostè mateix ha fet sobre els funcionaris, ara no li ha d'estranyar que una vegada denigrats els empleats públics el següent pas sigui atacar les autonomies, després els ajuntaments, després privatitzar les administracions, amb el resultat lògic de pèrdua d'independència, neutralitat i gratuïtat dels serveis públics.
Valoració:3menosmas
Per Joan pbonanit, fa mes de 10 anys
Article d'en Jordi , article llegit i que medito. Dóna llum. Està molt estès "las autonomías salen caras".
Valoració:3menosmas
Per Serafí Lliteres Maçanet, fa mes de 10 anys
Bon article, Jordi. No hem d'afluixar mai i sobretot no hem d'estar empegueits de ser qui som, ni com som i sobretot com tu dius no ens hem de cansar de dir-ho. Ni una passa enrera! .
Valoració:8menosmas
Per A.L.M., fa mes de 10 anys
Això mateix, molt ben dit, Jordi. Si no ens llevam de damunt la pardaleria, estam perduts. En això els feixistes ens guanyen. No és que una mentida dita mil vegades es converteixi en una veritat, però molts es creuen que ho és. I a l'hora de retallar, que retallin de les incalculables despeses del govern central, centralista i exclusivista. Procurem no ésser per mes temps pobres i beneits, per no dir banyuts i encara pagar el beure. La propaganda a través dels mitjans de comunicació costa molts diners, però la propaganda individual, boca a orella, és gratis. L'única condició és que hem d'ésser molts els qui ens hem de dedicar a neutralitzar les mentides dels feixistes, neonazis o com els vulguin dir. La salvació de la democràcia no depèn d'alguns politics, sinó de tot un poble, un poble que si no va viu acabarà esclavitzat per aquells que, en principi, diuen que volen salvar-lo. Vius i ungles!
Valoració:6menosmas
Per Mateu, fa mes de 10 anys
Intèrpret és correcte, però m'agara més, és mes específica, la paraula torsimany.
Valoració:1menosmas
Per tonina, fa mes de 10 anys
Bon article, peró anomenar "virtut" al "raca raca " feixista doctrina Goebbels , " que una mentida mil vegades repetida es converteis en veritat" me pareix excesiu , jo només anomenaria aixó una falta total de vergonya i un cinisme tan espés com inmoral.Pardalaria ? , tampoc ho anomeneria així , per a mi aquesta esquerra es l ´esquerra acomplexada surtida de la mal anomenada "transició" i que va haver de transigir amb pactes que deixaven en les cunetes i fosses a 113000 (com a mínm) dels seus i que son incpaços a hores d´ara de fer res per ells.De totes meneres repetesc , bon article.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris