cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
25°

Cala Agulla com a exemple

En ple debat sobre duplicitats, sobre costs i beneficis, i sobre excés d'administració, crec que resulta demostratiu dur a la taula de la discussió l'exemple de cala Agulla. Com és conegut, aquesta platja del nord de Mallorca, sobretot a causa d'alguns temporals, ha perdut gran quantitat de la seva arena i això ha provocat la necessitat de la seva reposició o regeneració. Al començament, aquest procés el liderava Costes de l'Estat i pretenia extreure l'arena a posar damunt la platja de les costes de Banyalbufar.

Davant aquesta intervenció, que molts d'experts varen qualificar de greu impacte ambiental, la Conselleria de Medi Ambient va haver d'assumir cartes a l'assumpte i encomanar un estudi que va acreditar que per a l'operació n'hi havia prou amb manco tones d'arena i que l'arena situada al voltant de la mateixa platja era suficient per aconseguir l'objectiu de tornar a posar en valor aquest bocí de costa. Després d'anades i vengudes, tot el lideratge (tramitació i pagament) el va assumir el Govern balear i semblava que a aquestes alçades de la temporada la recuperació de la platja seria una realitat. Resulta, però, que la manca dels informes o permisos de Costes de l'Estat ha endarrerit i aturat aquesta obra imprescindible per donar oxigen a un espai turístic amb dificultats.

Fins aquí molt esquemàticament els fets. La interpretació? La meva interpretació d'aquests fets és evident: el manteniment de les competències sobre costes i litoral per part del Govern central genera lentitud, insensibilitat i desconeixement de problemàtiques centrals per al nostre país i, en definitiva, acaba provocant una pèrdua de competitivitat de les nostres illes. A nivell balear parlam de reduir tràmits, d'avançar cap a fórmules procedimentals simplificadores i agilitadores com la declaració responsable i la comunicació prèvia, aprovam normatives valentes per donar una empenta a la principal indústria del país i resulta que un element cabdal del nostre desenvolupament econòmic es continua gestionant amb esquemes del segle XIX.

Si parlam d'eficiència administrativa i si posam damunt la taula coses com la desaparició del Consell de Mallorca perquè els mateixos que això postulen res diuen de situacions flagrants i greus per als interessos generals com l'exemple aquí comentat. A més, que ningú pensi que tot això és un cas aïllat. La tramitació dels permisos anuals -per què no es replanteja la llei i és permès que tenguin un termini superior a un any- per a les instal·lacions de temporada (gandules, xiringuitos...), així com la tramitació de les concessions, molt sovint s'eternitzen i s'atorguen amb uns terminis que fan molt complicat que dia 1 de maig tot estigui en ordre i preparat.

En sembla inqüestionable que estam parlant de coses essencials per a les Illes Balears, em sembla inqüestionable que la competència estatal en aquest àmbit no té massa sentit, ja que en definitiva això és bàsicament turisme i els interessos estatals o més generals de les Balears ben poc es pertorbaran si la gestió es fa d'una manera o l'altra, és un clar exemple de subsidaritat, em sembla inqüestionable que la proximitat de la competència provocaria segur respostes més eficients i més ràpides perquè la pressió augmentaria en proporció geomètrica.

Perquè aquest és un dels problemes: quan una cosa no funciona però és de competència estatal, la crítica i el pes dins l'agenda pública és molt menor per com de lluny es troba el centre -mai millor dit- de decisió.

Això de cala Agulla és molt fort. És molt fort que en plena crisi i amb les urgències que hi ha un projecte que gairebé tothom valora positivament no es faci per "rollos" burocràtics quan l'administració competent ha hagut de ser substituïda perquè això pogués avançar. Ja que el debat és de desaparició i aprimament de l'administració, aquí va la meva proposta: que desaparegui la demarcació de costes i les competències siguin assumides pel Govern. No podem continuar gestionant les costes com una cosa gairebé aliena al turisme. I no importa dir qui té la competència exclusiva en turisme.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 10 anys
D'acord amb l'article però...deixau la sorra al seu lloc!
Valoració:0menosmas
Per Miquel, fa mes de 10 anys
Amb dos collons! Això és fer política i el demés collonades.

Salut i força a la gent que estima el país.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris