algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

Alcanada

No sé exactament els anys transcorreguts des de la darrera vegada que m'havia arrambat a Alcanada. Deu; potser quinze; tal volta més. Una tarda d'ara fa no-res, un diumenge assolellat de juny, amb la Neus hi anàrem a fer un passeget, així, amb la mirada dels records que empenyia fort i cada dos per tres contradeia el que era evident, allò que estava ben vistable. Entorn que reconeixíem solament per la referència de l'illot del far, perquè la resta, tot plegat, ens ho havien canviat, punyeta món.

Deixàrem el cotxe aparcat devers Cala Poncet, allà on les terrasses particulars i les dels bars han envaït de manera alegre i desimbolta la zona marítima terrestre, des de molt antic ja, em diuen, no és cosa d'ara, i sempre caminant ran de mar arribàrem a l'entrada del club de golf que hi han fet, molt gran, venga quarterades, "Alcanada Golf Club" damunt el paper, ostres quanta gespa. En les dues hores llargues que l'envoltàrem, sols hi poguérem descobrir un sol jugador, cotxet elèctric, bossa de pals, piloteta, sabates i gorreta de ventalla reglamentàries. Insistir que devien ser les sis de l'horabaixa d'un diumenge assolellat del mes de juny. Un sol practicant de l'apassionant esport del golf, gaudint de les magnífiques instal·lacions.

Un no s'imagina allò que pot costar tot plegat únicament de manteniment, neteja, regadiu... D'on deu néixer la caparrudesa de voler fer més camps de golf? Masoquisme tal volta? Treure doblers fems del pou negre potser? Obtenir llicència municipal perquè després, davant les mobilitzacions ciutadanes, instàncies superiors facin tornar enrere el projecte i els promotors, apa, a cobrar indemnitzacions...? No ho sé. És un dels casos de caparrudesa incompresa. N'hi ha tants.

Passat el travesser que es dirigeix a la central neuràlgica de la cosa aquesta de la gespa, les pilotetes i els foradets, allà on hi havia un camí de terra normalment sempre ben arreglat, un moment donat de la història d'Espanya que n'era Ministre del Medi Ambient un senyor de Ciutat que ara ja no es dedica a la política ni ganes, ho encimentaren tot i enllosaren fins arribar a l'esplanada just davant l'illot. Més net i asèptic que un timbre tot plegat, això sí, allò que és seu dóna-li.

A meitat de camí de tan arreglat i pulcre passadís sí que me'n vaig dur un disgust molt gros. Fins a cinc pins enormes que hi havia arran d'aigua i que jo, sols tancant els ulls, visionava a la perfecció, havien mort i sols quedaven les rabasses i els monyons dels troncs secs i pelats. Tots cinc havien mort. Situats a una dotzena de passes curtes un de l'altre, havien aconseguit aguantar peu fiter molts d'anys, potser un centenar llarg. Un temps afalagaven la vista i feien una ombra magnífica als ocasionals visitants. Quina llàstima de paisatge fet malbé. En quedà un de viu així mateix, entotsolat testimoni del que va ser un dia aquell bell indret. N'han ressembrats, però, buf, els anys que els manquen per tenir l'estufera dels vells. Potser un cap de fibló els abaté (n'hi ha de moltes classes de caps de fibló). No ho sé. Si hi hagués qualcú que m'ho sabés aclarir, seria agraït.

Continuàrem el passeig per còdols i caminoi, per la Punta de la Vinya i la Platja dels Secs, fins arribar a un niu de metralladores de quan allò. Una delícia de paratge. De tornada, amb el sol enrojolant deliciosament Son Serra de Marina i la Colònia de Sant Pere a l'altre braç de la badia, vaig pensar que gaudir de les coses belles era encara l'antídot, la medicina més encertada per combatre el pes dels anys del viure. Intentem-ho.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume Payeras, fa mes de 10 anys
Gràcies per l'article Biel. els qui estàvem enamorats d'aquest paisatge no oblidam el que han fet els governs municipals del PSOE i Um amb aquest maravellós indret. es hora de posar noms i llinatges als responsables!!!
Valoració:5menosmas
Per Francesc, fa mes de 10 anys
Com bé conta en Joan, el temporal del novembre de 2001 que va arrancar i destrossar tants de pins a Mallorca, també va fer matx per aquesta contrada. L'endemà del temporal, record que va ser sobretot durant la nit, vaig arribar fins Alcanada i l'espectacle era dessolador. Tots aquells majestuosos pins estaven destrossats. Si que record que el primer començant des de la part de l''illot ja estava mort, jo pensava que havia mort per la proximitat a l'aigua de la mar, ja que amb els anys la mar ha anat guanyant i ha s'menjat vorera - tenc 43 anys i és el que he sentit - , realment la soca estava pràcticament dins l'aigua.
Sobre el golf...una llàstima i ens el mereixem, a l'hora de mobilitzar-se poquíssima gent d'Alcúdia ens vàrem mobilitzar en contra. Moltes gr'acies pels teus articles Biel. Salut i força!
Valoració:6menosmas
Per A.L.M., fa mes de 10 anys
Em sembla que la utilització dels camps de golf que hi ha a Mallorca no justifica la necessitat de construir-ne més. Sempre he sentit dir que el golf és un esport de rics (no de riscs), però, per a que resultin rendibles, què han de pagar els usuaris per una o dues hores d'ocupació d'aqueixs espais? Mil euros? Dos mil?, Tres mil? Perquè si no és amb uns preus així no sé com un camp de golf pot ésser negoci a Mallorca. Ara bé, si els s'utilitzen com a maquines de rentar euros bruts, això ja és una altra cosa, i el nombre d'usuaris passa a un segon terme.
Valoració:15menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys
Som assidu lector del vostre espai, també sol anar a fer el mateix recorregut que descriviu al vostre article, tot el que contau i descriviu més molt proper i ho conec d'aprop.
Els pins dels que parlau arran de mar efectivament es van morir amb el temporal del 2001, si bé record que el darrer,encara hi ha la soca, va ser rematat per un iot d'alemanys que intentaven alliberar-se d'una varada infructuosa i l'empraren com a punt de força.
El passeig que féu fer l'il·lustre ministre emputat està tant mal fet que en un punt concret el mur està paint ( és el lloc on no han sembrat pins). Ara amb les darreres pluges el passeig ha fet un efecte canalitzador que va fer vessar l'aigua damunt les pedres de la platja produint-se un gran sotrac. També deguereu comprovar com un dels nius d'ametralladores de la Bassa Blanca havia desaparegut, també amb el temporal famós.
Entre els déus i els homonius que s'ho creven anam ben servits
Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris