algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

Des de l'admiració

Desconec els detalls del protocol del Govern de les Illes Balears amb relació a la concessió de les medalles d'or, singularment perquè els darrers temps aquest guardó s'ha concedit de forma excepcional i de manera poc convencional. Més enllà dels diferents punts de vista que el petit país genera, entenc i m'alegr profundament pel fet que Pere A. Serra hagi rebut la Medalla d'Or de les Illes Balears. Em satisfà, entre moltes altres coses, perquè ha tingut la sort de conèixer i treballar amb ell durant alguns anys i aquesta experiència ha marcat la meva vida.

Treballar amb Pere Serra ha significat tenir l'oportunitat d'aprendre en un taller en el qual la relació entre el mestre i el col·laborador era particularment intensa i directa. Al seu costat he tingut ocasió de constatar els components més sòlids de la personalitat del guardonat, molts dels quals indubtablement desenfocats per la textura illenca i pels mals endèmics que s'arrosseguen.

Entenc que Pere Serra ha sostingut una idea de balearitat i ha exercit d'empresari sensible a la diversitat insular, respectant les singularitats de cada illa i cercant ponts d'entesa. Una actitud i una militància que, al marge de les fílies i les fòbies, tampoc no compta amb tants de seguidors. En aquest sentit vull recordar, al marge de les publicacions més conegudes i solvents, l'edició del Corpus de Toponímia de Menorca, de Josep Mascaró Passarius, i la publicació d'un seguit de guies dels pobles de Menorca. Però també l'edició en català de les Balears, de Lluís Salvador d'Àustria.

Ningú no dubta, avui, que Pere A. Serra és un empresari atípic, qüestionat per uns, envejat per altres, però també defensat, valorat i estimat per molts altres, particularment per molts ciutadans de les Illes Balears coneguts per les seves aportacions culturals i el seu compromís cívic i polític, col·lectius que defensen una idea nacional i sostenen el compromís de defensar la terra davant tota casta d'assetjaments.

Durant molts anys, Pere A. Serra s'ha significat en la defensa del país i de la cultura, hereu de la tradició cultural liberal de l'avior, baula d'enllaç entre la tradició progressista del passat i una actualitat dominada per les forces salvatges del mercat. Com se suposa, Pere A. Serra ha fet negocis a les Balears, molts dels quals només interpretables des de la cultura empresarial del país, amb les seves febleses i fortaleses. Ha demostrat una gran capacitat per ser empresari aquí, essent d'aquí, amb la pressió dels que no són d'aquí i amb la indiferència i la incomprensió de molts que són d'aquí.

Parlam d'un emprenedor indomesticable, d'un autodidacte amb una intel·ligència emocional i una vivor natural inqüestionable. És obvi que Pere Serra no és un ingenu, ni un naïf, ni un il·luminat, és un pragmàtic qualitativament diferent a la majoria dels emprenedors pragmàtics que formen la constel·lació empresarial local. Ningú no és profeta a casa seva i ningú no és gran pels seus col·laboradors si ens fiam d'allò que són màximes de la cultura popular.

Això no obstant, val la pena apostar sincerament per aquells homes i dones que, com Pere Serra, no han deixat indiferent ningú i que, equivocadament o no, han accelerat el bioritme de la societat amb la intenció de superar mediocritats, hipocresies i malalties endèmiques d'una terra i d'una gent que li costa admetre les virtuts i grandeses dels seus.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris