algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

Connectar nacionalisme i societat

Durant aquestes últimes setmanes s'ha discutit molt sobre l'estratègia dels partits polítics, tant a Mallorca com al conjunt de les Illes Balears i Pitiüses, però s'ha parlat molt poc d'idees. En qualsevol cas, l'articulació d'una fórmula o una altra per concórrer a les eleccions l'any 2011 pot esdevenir una qüestió secundària si no s'arregla també, paral·lelament, la qüestió de les idees que puguin sustentar els acords polítics preelectorals.

Ens podríem trobar, l'any 2011, davant uns resultats no gaire esperançadors per a les forces nacionalistes no jacobines de les Illes Balears, però també es podria canviar la tendència a la baixa per una tendència a l'alça si aconseguíem de sortir dels cercles viciosos per passar a entrar en els virtuosos. I, sens dubte, per aconseguir-ho farà falta molt de pensament lateral. No bastarà d'acudir als manuals previsibles, ni de basar-se en determinades construccions excessivament ideològiques. Haurem de posar-hi molt més esforç, dedicació i imaginació.

El pensament lateral és aquell que ens permet precisament de trobar sortides imaginatives quan ja sembla que no hi ha remei per a la solució d'un problema determinat. N'han de tenir força, en general, totes les persones que es dediquen a la creació.

I, malgrat tot, el nostre entorn, que és l'europeu (en general), no deixa de ser-nos sensiblement favorable. Escric aquest paper, per exemple, amb la notícia encara fresca de la victòria de la Neue Vlaamse Alliantie (NV-A) a les eleccions generals belgues. L'NV-A és un dels partits integrants de l'Aliança Lliure Europea (ALE) i, per tant, soci tant del PSM com d'Esquerra. Crec que ha de ser motiu d'orgull per a tots nosaltres que Mallorca, Menorca i Eivissa comptin amb dos partits polítics, respectivament, als rengles de l'ALE (PSM -o ENE- i Esquerra). L'NV-A és un partit democristià, europeista, profundament democràtic i indepedentista flamenc. Avui, juntament amb l'Scottish National Party (SNP), lidera l'ALE de manera clara.

Comencem a aplicar el pensament lateral. És possible ser de l'ALE i demòcrata cristià? Efectivament, és possible. A l'ALE hi ha partits situats clarament a l'esquerra de l'espectre polític (Bloque Nacionalista Galego, Plaid Cymru del País de Gal·les...), però també n'hi ha d'un esquerranisme més liberal (Eusko Alkartasuna, Alans Franstidt...), de transversals, amb representació d'un espectre polític ampli (Scottish National Party, per posar-ne un exemple), democràtes cristians (NV-A de Flandes) i fins i tot de clarament conservadors (com els representants de Transsilvània, amb Lazslo Tokes al capdavant).

Allò que fa forts, entre d'altres qüestions, els partits amb més consistència dins l'ALE és la connexió dels seus plantejaments amb la societat que pretenen representar. Així, l'SNP és un partit transversal, efectivament, però la gran majoria dels seus militants se situen ideològicament a l'esquerra de l'espectre polític. Per què? La raó és ben senzilla: la majoria de la societat escocesa és d'esquerres. Això no implica, emperò, que l'SNP no busqui un vot més conservador o liberal, sempre que es tracti de persones partidàries o bé de la independència d'Escòcia o bé d'augmentar-ne el grau d'autonomia.

L'NV-A no es pretén transversal, però estic convençut que també la voten persones de tot l'espectre polític. Ara bé, contràriament al que ocorre amb l'SNP, la majoria de votants de l'NV-A són més conservadors. Per què? Igual de senzill: perquè la societat flamenca, en general, és prou més conservadora que no l'escocesa.
Un nacionalisme que aspiri a la centralitat política (no confondre-ho amb el centrisme ni amb cap concepte d'aquest estil) i a la majoria social haurà de connectar amb la major part de la població illenca, també, des d'un punt de vista ideològic.

Des del meu punt de vista particular (i em bas en la intuïció; per tant, em puc equivocar molt), la majoria social de les Balears és més aviat conservadora, dinàmica i emprenedora (també), i poc amant dels dogmes i dels catecismes. Som relativament escèptics, poc partidaris que l'estat ens envaeixi la nostra intimitat, no gaire comunitaristes (per tant, molt individualistes) i altament mediterranis. Tenim un punt d'àcrata, però poca predisposició a oposar-nos a l'autoritat. Conream un insularisme sentimental més o manco difús i ens fiam més de la família i dels cercles d'amistats que no dels poders públics o dels partits polítics.

Pel que fa a les idees, per tant, ens toca elaborar un corpus que s'adigui amb allò que la nostra societat pot digerir sense problemes excessius (i, per tant, que permeti al nacionalisme propi de representar-la). L'articulació política hauria de funcionar en paral·lel. Però va tant a batzegades com l'articulació del propi ideari.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per partf forana, fa mes de 10 anys
Patriota associat, i jueus i jeues que supòs segons tu també catalans pentura si potser, fa falta saber que en dirien ells. Els darrers estudis diuen que un de cada tres homes de Mallorca (per tu catalans de Mallorca) té origen jueu, és a dir els jueus no els podem oblidar. De tota manera veig que per tu que siguem més o menys catalans o els altres més o menys espanyols depen de la quantitat de gent que quedà en vida allà on arribaren. Un poc estranya la teva teoria, podria donar força a aquells que diuen que la conquesta catalana fou una carnisseria. Ah i crec que Amèrica del Sud (no diguis Llatina perque els nadius d'ellà noen tenen res de llatins) és molt més gros que Mallorca era difícil que no quedàs gairebé cap indi com passà a Mallorca.
Valoració:-1menosmas
Per puig, fa mes de 10 anys
La comparació més encertada, si es tenen en compte les expansions castellana i catalana cap al sud i l'època històrica en què succeïren, és amb Castilla la Vieja i Castilla la Nueva; aquí la Catalunya Vella (nord del Principat), la Nova (sud del Principat) i la Novíssima (les Illes Balears i València).

Valoració:0menosmas
Per puig, fa mes de 10 anys
La comparació més encertada, si es tenen en compte les expansions castellana i catalana cap al sud i l'època històrica en què succeiren, és amb Castilla la Vieja i Castilla la Nueva; aquí la Catalunya Vella (nord del Principat), la Nova (sud del Principat) i la Novíssima (les Illes Balears i València).
Valoració:1menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 10 anys
part forana, la comparació amb Espanya i Amèrica llatina no és del tot encertada. Els d'amèrica llatina són mesclats. Espanyols, però mesclats. Aquí, som catalans. Hi havia moros i, amb la conquesta de la corona catalanoaragonesa, aquests es redueixen a un deu per cent. La repoblació es fa majoritàriament amb gent catalana. És així històricament.
Valoració:9menosmas
Per part forana, fa mes de 10 anys
Per la mateixa rega de tres els peruans són espanyols d'Amèrica i els castellans espanyols d'Europa. Som independentista fins al moll de l'os però em sap greu però no estic gens d'acord amb tu Això és tot.
Valoració:-8menosmas
Per Això és tot, fa mes de 10 anys
Catalunya no és res de fora. Nosaltres i ells som dels mateix poble català. Ells són catalans peninsulars i nosaltres insulars. Això és tot.
Valoració:18menosmas
Per dilluns, fa mes de 10 anys
Potser sense Catalunya no ens desempallaguem mai d'Espanya, però també potser icrec que si Catalunya es desempallega d'Espanya no crec que ens vengui a salvar, ho haurem de fer nosaltres totsolets. ës a dir val més no espera res de ningú de fora i anar nosaltres fent camí.
Valoració:-3menosmas
Per Antònia, fa mes de 10 anys
Hem de menester bons analistes, bons ideòlegs, persones dignes i patriotes i que toquin amb els peus en terra. I sobretot que estiguin part damunt de les misèries dels partits. Tal vegada cal tornar a començar... Gràcies per un article que genera esperança.
Valoració:11menosmas
Per Ferit, fa mes de 10 anys
Hem d'allargar la mà al Principat. Sense Catalunya no ens desempallagarem mai d'Espanya.
Valoració:8menosmas
Per Part forana, fa mes de 10 anys
Molt bon article Sr. Bernat Joan estic d'acord en vostè, ara bé quan diu "Des del meu punt de vista particular (i em bas en la intuïció; per tant, em puc equivocar molt), la majoria social de les Balears és més aviat conservadora, dinàmica i emprenedora (també), i poc amant dels dogmes i dels catecismes", jo hi afegiria, i també és un punt de vista particular, que la majoria social de Balears no està molt per un catalanisme polític. Que quedi clar que no és el meu cas però crec que elecció darrera elecció queda clar.
Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris