algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Comerç digne

Les reaccions dels europeus davant de la crisi són, es miri per on es miri, ben estranyes. Ningú ja no dubta -ni amaga- que són les polítiques neoliberals les que ens han conduït al desastre. Potser la socialdemocràcia no tengui ni puta idea de com acarar el futur, però no és la causant del present. I ja ho veis: l'electorat fia el timó de la nau als partits que propugnaren la desregulació dels mercats, l'aprimament del sector públic, la reducció d'imposts... Possiblement, l'esquerra és la culpable d'aquest sentiment d'orfenesa que amara el teixit social europeu perquè, confiada de la seva preeminència moral, ha oblidat actualitzar l'ideari per donar resposta a reptes nous i canviants. Probablement.

Però hem de reconèixer que la idea fatalista d'una predeterminació cap al model selvàtic amb l'exclusiva llei del mercat ha calat fort en la ciutadania per a glòria dels lobbys propagandistes que s'han fet amb el monopoli de la comunicació. El mercat ha aconseguit reproduir el xassís de les principals religions, fetes a mida de qui pretén controlar la societat. La por, la resignació i la submissió a la jerarquia dels hermeneutes, dels únics autoritzats a interpretar els designis del desconegut, són instruments bàsics per a la religió i el control social que permet. Ja la tenim en versió civil i tothom repeteix les lletanies sense ni entendre-les ni, molt menys, qüestionar-les.

És curiós, però, que la ciutadania tenim intacta la força de ser consumidors. I és més curiós, encara, que els sindicats que ens han de defensar acceptin com a vàlides les mentides doctrinals del mercat. Per exemple: se'm fa mal de pair que els nostres mercats siguin plens de productes fets sense les garanties socials que exigim als fets a Occident i ningú no parli de, com a mínim, plantejar la contradicció que significa comprar productes que ens enlluernen l'enteniment com a consumidors mentre ens expulsen del paradís com a productors.

Només amb l'exigència que tots els treballadors del món tenguin els nostres beneficis socials podrem garantir-los, perquè és en aquesta competència deslleial que els especuladors multipliquen beneficis, concentren capital i, en conseqüència, exigeixen més beneficis a força de deslocalitzar empreses i esprémer més la mà d'obra.

Ells pugnen -ho veim cada dia, i amb les mesures d'urgència dels governs, encara més- per igualar la massa treballadora per baix, pels drets i salaris d'allà on són mínims. Als treballadors ens toca lluitar per a igualar-los per alt i l'única manera que tenim de fer-ho és com a consumidors. Així com hi ha segells de qualitat, agències qualificadores de qualsevol cosa, comença a ser hora que els sindicats europeus creïn una etiqueta que, sense tenir en compte la procedència, ens garanteixi que compram productes fets per treballadors amb drets.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per À., fa mes de 10 anys
Ja existeix el segell de comerç just amb el qual es certifica que el producte o servei s'ha pagat a un preu digne per al treballador, generalment en cooperativa. Cert, el segell només s'aplica amb els països del sud, però és que allà el poder dels rics i poderosos (incosos nosaltres els del nord) és encara molt més fort. Per altra banda, enlloc de comprar a empreses capitalistes, per què no ho feis a cooperatives on sabem que no hi ha la contradicció d'interessos entre el propietatari i el treballador? Elles també tenen un segell propi.
Valoració:0menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 10 anys
No te'n recordes qui va dir que davallar imposts era d'esquerres?
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris