algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

Vint anys de cultura viva a Can Torró

Alcúdia deu tenir, com tots els pobles, els seus problemes sense resoldre, fins i tot les seves situacions negatives irreversibles. També deu ser, però, un dels pobles més preparats per impulsar el progrés des de dins, des de les capacitats dels seus propis ciutadans. Així és com s'ha demostrat els darrers anys, en què, amb la direcció de Miquel Ferrer, s'ha construït memòria amb la reparació urbanística del centre intramurs, restituint-hi el passeig voltant muralla.

És a dir, s'ha fet poble. Parlam molt de fer país i poc de fer poble, que hauria de ser la primera passa. (Miquel Ferrer va deixar de ser batle d'Alcúdia, un bon batle, per posar-se al front de la Conselleria de Turisme, un càrrec en el qual sens dubte hauria treballat amb encert. L'exclusió d'UM del govern d'Antich el va situar extramurs de la política activa, cosa que significà una doble pèrdua).

Si Alcúdia és un poble -una ciutat, si ho voleu dir així- amb capacitat per tenir una bona navegació en el futur és perquè ja fa temps que va fer una opció cabdal per la cultura. Hi ha municipis que opten per una gran manifestació anual, cercant la repercussió mediàtica; i que, en canvi, durant la resta de l'any se submergeixen en un estat d'hibernació que els deixa com a estabornits. També hi ha pobles que han optat per complir sumàriament amb els requisits bàsics, és a dir, obrir una biblioteca de tal manera que els llibres s'hi avorreixin fins al vòmit.

En lloc de programar esdeveniments -eventos, en diuen els que viuen de muntatges cars i generalment inútils- pensats de cara als de fora, Alcúdia va començar la feina per on rarament es comença en aquest país, pels fonaments. En direu com vulgueu, podeu cercar-hi succedanis atractius com les trampes per a mosques, però els fonaments i la clau de volta de la cultura són fets del mateix material, el llibre. A Alcúdia, en lloc de col·locar-los ben alineats en prestatges bagulescos, els varen disposar de manera que fos més difícil no llegir-los que llegir-los.

Parlam, és clar, de la biblioteca de Can Torró, per a la constitució de la qual es va optar per la figura jurídica que fa possible tantes activitats (i interactivitats) i tant de dinamisme: la fundació, que tan sovint s'empra com a eina per a trair els principis de mecenatge que la inspiraren en els orígens. He passat moltes vegades per la biblioteca de Can Torró, hi he entrat també moltes vegades, i no hi ha dubte que es tracta de l'espai d'aprenentatge i desenvolupament cultural més viu del nostre país.

A la presentació en línia es diu que "la biblioteca té per vocació ser un servei lúdic socialment integrador". Que no s'espanti ningú per la inoportuna aparició del qualificatiu "lúdic", perquè aquí rebutja totes les concomitàncies parasitàries de què sol anar acompanyat. S'empra l'adjectiu, en aquest cas, per subratllar que és un centre on s'ha aconseguit que la lectura sigui una activitat atractiva i addictiva, sense necessitat de fer beneitures.

Can Torró és un lloc molt aconsellable per als lectors -de nins a vells5-, però també ho és per a aquelles persones hipercrítiques que pregonen la inutilitat de tots els esforços destinats a fer un país més culte. La fundació ara ha fet vint anys. Molta de gent pot donar testimoni de la seva salut de ferro.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Tocant a Alcúdia, és es segon port de Mallorca i per això hauria d'apostar pes ferrocarril en lloc de boicotejar-lo. A més, hauria de renunciar an es seu títol de "ciutat fidelíssima", que jo consider molt més una vegonya que un orgull
Valoració:6menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Per a fer país s'ha de fer poble i, encara més, s'ha de fer ciutat. Això ho deia s'independentista valencià Josep Guia quan avaluava sa influència espanyolista de València capital damunt tot es País Valencià. Això és vàlid igualment a ses nostres illes i així per a reeixir com a país és molt important actuar a Palma o a Vila perquè ses capitals influeixen decisivament en es seus països
Valoració:6menosmas
Per torro fluix, fa mes de 10 anys
A més , no crec que tampoc es despatxi a ningú sense cap motiu. No ho trobes????
Valoració:8menosmas
Per torro fluix, fa mes de 10 anys
Mirall sembla com si ho sabessis molt bé el que passa a dins , que potser hi has estat . El que dius no és cert. No s'ha despedit a cap directora mai. La primera directora va fuguir perquè havia d'ocupar el lloc de directora de la fundacion Bertelsmann España , la segona directora se'n va anar per motius personals , la tercera directora també i la quarta , avui en dia encara fa feina a Can Torró i per motius que aqui no vénen al cas i que si et vols informar ho pots demanar a la mateixa biblioteca , que segur que t'ho diran.

Com veus la teva afirmació és totalment mentida. Tal vegada hauríes d'estar més ben informat.

Can Torró és i segueix sent una biblioteca modèlica i estic totalment d'acord amb en Guillem Frontera i avui en dia compte amb un equip extraordinari i en molt bon ambient de feina.
Valoració:9menosmas
Per Mirall, fa mes de 10 anys
Can Torró, amb aquests vint anys, ja ha tengut un fotimer de directores. No els hi costa res despatxar els seus empleats quan els hi passa pels dallonses. No veig que sigui un exemple per imitar. El que passa a Can Torró fa colló.
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris