muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
17°

... i altres herbes

Dissolució (I)
La situació econòmica del Reial Mallorca és desesperada. Res de nou. Ara com ara, la Societat Anònima Esportiva és insolvent i, a més a més, inviable. M'explicaré. El Reial Mallorca aprovà el mes de febrer passat els comptes anuals de la temporada 2008/2009 amb unes pèrdues de 5.243.385,28 euros. La comptabilitat reflectia que els fons propis de l'entitat eren de menys 2.654.687,43 euros. Aquesta és la causa per la qual el Reial Mallorca estaria avui legalment en procés de dissolució si no fos perquè és insolvent. Anem a pams.

Els estatuts socials de l'entitat, en el seu article 41, diuen textualment: "La Societat es dissoldrà per qualsevol de les causes establertes a l'article 260 de la Llei de societats anònimes i per qualsevol altra de prevista a la Llei de l'esport i disposicions reglamentàries". I l'article 260, que parla de les causes de dissolució d'una Societat Anònima, és ben clar en el punt número quatre: "Per conseqüència de pèrdues que deixin reduït el patrimoni a una quantitat inferior a la meitat del capital social, llevat que aquest s'augmenti o es redueixi en la mesura suficient".

És a dir, que com els fons propis de l'entitat són inferiors a la meitat del capital social, el Mallorca hauria d'estar en procés de dissolució. Ara bé, Mateu Alemany no va incórrer en una il·legalitat quan no convocà una junta d'accionistes per dissoldre la societat perquè el Reial Mallorca pateix també una situació d'insolvència. En aquest sentit, són prioritaris els interessos dels creditors i, per tant, els administradors de la societat disposen d'un termini de dos mesos per presentar concurs de creditors. Així ho va fer el conseller delegat i màxim accionista.

Dissolució (II)
Mateu Alemany, evidentment, confia que el concurs faci que la societat sigui viable. De fet, tot fa pensar que Alemany, assessorat per Joan Buades, presentarà ben aviat conveni avançat per intentar sortir de l'actual situació amb la màxima rapidesa. De fet, s'ha especulat, fins i tot, amb la possibilitat que el Mallorca proposi un quitament als creditors del cinquanta per cent a pagar en cinc anys. L'entitat podria rebaixar així substancialment el seu deute, tot i que amb el principal creditor -l'Agència Tributària- no hi ha aquesta possibilitat. En tot cas, evidentment, es faria innecessària la dissolució.

D'altra banda, diferents economistes han confirmat a dBalears que la comptabilitat del Reial Mallorca fa pensar en una entitat no viable. És a dir, que és fàcil suposar que els administradors judicials facin veure en el seu informe que la millor solució per al Reial Mallorca és fer una ampliació de capital. És a dir, posar doblers. El concurs, en tot cas, podria evitar, fins i tot, que l'ampliació de capital fos imminent, malgrat que serà complicat. Ara bé, els comptes del Mallorca reflecteixen que queda per desemborsar part d'una ampliació de capital d'1,4 milions d'euros que, inevitablement, s'hauran d'abonar més prest que tard.

El grup que encapçala Llorenç Serra Ferrer, a tot això, té un grup d'auditors treballant a les oficines de Son Moix per intentar esbrinar l'estat real del Reial Mallorca. El tècnic de sa Pobla ha fet saber en reiterades oportunitats que no tindrà un dictamen dels seus auditors fins a final d'aquesta setmana, però seria quasi una temeritat que Serra Ferrer no esperàs que s'hagi acceptat el conveni del concurs de creditors per concretar la compra. El pobler, per poder planificar la temporada, pretén formalitzar la compra de l'entitat tan aviat com sigui possible, però que quedi condicionada.

Vull dir, que el contracte protegeixi Serra i el seu grup amb una clàusula resolutòria davant possibles sorpreses. Ah, per cert, Pep Alomar, segon de Serra, m'asseguren que ja treballa en benefici del Reial Mallorca i que ha anunciat que no continuarà a la UE Poblera. I Marcos Martín de la Fuente Francés? Em diuen que en serà una de les baixes. Tornarà Prats? No ho descarteu.

Mediapro
L'empresa Mediapro, presidida per Jaume Roures, ha sol·licitat concurs de creditors al·legant que Sogecable no ha respectat les obligacions pactades. Mediapro, en un comunicat públic, va fer saber que la decisió de Sogecable implicarà que Canal + i Canal + Liga no podran emetre els partits de la Lliga de futbol de Primera i Segona Divisió la temporada pròxima. I per al Mallorca, tindrà conseqüències? Dissortadament, és ben probable que el Mallorca, com la resta de clubs, en sigui un dels gran perjudicats. I just ara que la seva situació econòmica no és precisament bona, com tots ja sabem.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris