algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

L'ecotaxa d'antany i la que ve

No cregueu que la veritat acaba imposant-se ni que el temps deixi tothom en el seu lloc. Ni que la Justícia al final sempre triomfi. Això són cançons de bressol per a persones madures, que hi reconeixen la música d'aquelles tonades que els asserenaven amb la sensació de sentir-se protegides per la mare. Posats a creure, abans m'empassaria que al final sempre triomfa l'amor.

No hi ha res més difícil que la navegació de la veritat cap al port de les consciències. Entre cants de sirena, freus no cartografiats, temporals i presència de malvats i d'incapaços al pont de comandament, molt sovint la veritat s'estavella en ribes ignotes. Però en tenim prou amb una arribada a bon port per elaborar la pueril teoria que la veritat sempre acaba imposant-se. En el fons, som uns optimistes temeraris.

Ara a Mallorca vivim un moment d'eufòria pel que fa a l'efervescència de la Justícia. Ens hem reconciliat amb la seva Administració perquè ja ha començat a estirar les orelles a alguns personatges que habitaven en el poder. Per rebaixar una mica tanta complaença, preguntem-nos quin percentatge de les malifetes creim que acabaran sent jutjades.

Sobre el triomf de la Justícia, no queda més remei que pensar que de vegades es produeix en escenaris inesperats i de manera capriciosa. Fins i tot un poc retorçuda. Ara mateix, la imperícia de Francesc Antich i l'obcecació d'alguns empresaris turístics han rebut un càstig, que pot ser considerat una condemna, per la indecisió del primer i l'oposició dels segons a l'aplicació de la Llei dita de l'ecotaxa, que gravava amb un euro diari l'estada del turista a la Comunitat.

Hi havia tot de projectes per dur endavant amb aquell impost, però no va poder ser -parlam, és clar, de l'anterior quadrienni progressista. El conseller d'Hisenda d'aquells dies era Joan Mesquida, es va fer esmunyedís en la batalla i des d'aleshores ha tengut una carrera en continu ascens. Al principi de l'actual legislatura, el president Antich es va abraçar als empresaris que havien contribuït decisivament a la seva derrota i els va oferir, en senyal de blana submissió, el sacrifici de l'ecotaxa.

Però el president Antich i els interessats més directament en la bona salut del turisme ara són castigats amb una ecotaxa que quedarà en el lloc d'origen, Alemanya: s'ha dit que entre vuit i deu euros haurà de pagar cada passatger amb destinació a les Balears just per pujar a l'avió. Alemanya es beneficiarà i molt d'aquesta ecotaxa, que alhora significarà una dificultat més per al desenvolupament de la temporada turística (i potser de les temporades vinents). Tot allò que s'hauria pogut fer amb la nostra ecotaxa per millorar el país, per a nosaltres mateixos i per als visitants, no s'haurà fet, i ara per ara no es farà.

Així, una versió tortuosa de la Justícia castiga els enemics de l'ecotaxa..., castigant-nos a tots alhora, també als que hi estàvem a favor. Aquesta mena de Justícia només la voldríem per als enemics.

El nostre govern diu que plantarà batalla a l'ecotaxa alemanya a nivell europeu, amenaça que, segons les darreres informacions, fa tremolar els fonaments de l'Estat alemany. Quan ens hi posam som temibles, que no és vera?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Sa qüestió és que es efectes damunt s'ecosistema que causen es turistes els seguirem pagant naltros, es qui no viatjam
Valoració:0menosmas
Per un ull de poll, fa mes de 10 anys
El món dona moltes voltes. L´ecotasa a les Illes duita ala pràtica per un gover d´esquerres i l´altre ecotaxa , l´alemanya per un Govern de Dretes. Els remeis amb economia s´han universalitzats les estratègies per recaudar...
Valoració:7menosmas
Per A.L.M., fa mes de 10 anys
Un dels nostres més populars termes de comparació és "més tort que sa justícia". Amb tot, hem de reconèixer que durant aquests darrers anys hi ha hagut jutges amb ganes de redreçar-la i en part ho han aconseguit, però encara seran més els delinqüents que s'escaparan de la seva acció que aquells que rebran el càstic que mereixen. Bé, millor poc que res.
Pel que fa a la retirada de l'ecotaxa mallorquina, fou un dels ridículs més espantosos del primer govern de progrés (?), una errada que ja no té remei, què hi farem! I si els alemanys ara l'han imposada en benefici propi, ni sarkozyns ni antichs ni el Papa de Roma aconseguiran que la retirin.
Valoració:11menosmas
Per Llorenç, fa mes de 10 anys
Molt bo el final, mestre. Na Merkel ha demanat hora, fa dos dies que no dorm.
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris