cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Les caixes d'estalvis

Així com es va coneixent el nou mapa de caixes d'estalvis, les incògnites sobre el futur d'algunes s'incrementen cada vegada més. Hem vist que s'han anat unint a través de dues formes: una, la fusió sense més; i l'altra, el Sistema Institucional de Protecció (SIP). La segona és la via que ha hagut de fer la Caixa de Balears i que se suposa que li permet mantenir el nom i l'essència, ens diuen. Moltes coses ens han dit i diuen. Se'ns digué durant any i mig que la salut de la caixa illenca era de ferro i ara es veu que la petitíssima de Colonya, que aparentment hauria de ser la més dèbil, es mantendrà tal com era i és, mentre que la que se'ns presentava poc manco com de ferro s'ha vist obligada -encara ningú no n'ha explicat el perquè- a fer l'operació esmentada.

Pel poc que ha transcendit, la caixa balear se suma a una operació la marca resultant de la qual tendrà seu a Madrid. Teòricament només per gestionar una part dels interessos comuns. El que passa és que amb aquestes operacions en realitat mai no pots estar segur de res del que et conten. Per exemple, amb manco d'una setmana es va publicar que la fusió freda no suposaria per a la Caixa de Balears la pèrdua ni de llocs de feina ni tancament d'oficines, i acte seguit es va publicar tot el contrari, si bé és cert que la reducció de mà d'obra seria a través de jubilacions abans d'hora, cosa que una vegada més ens du a la trista realitat. Vivim enmig d'una tremenda crisi econòmica, amb quasi 78.000 aturats a començaments de temporada alta, amb un Govern que torna boig per intentar consensuar entre les parts que el formen una seriosa reducció de despeses públiques, amb un govern nacional que -a banda d'estar en mans d'un home que fa l'aspecte de no estar bé- intenta dos quarts del mateix -i, per cert, amb el ministre de Treball del qual, Celestino Corbacho, que va dir que s'havia d'acabar amb les vergonyoses jubilacions anticipades- i va i resulta ara que podria ser ben bé -si hem de jutjar per allò que s'ha publicat- que els contribuents haguem de subvencionar una nova onada d'aquestes jubilacions perquè algunes caixes -ja que no fa cara que la balear sigui l'única que acabarà per fer-ho- puguin desfer-se de costos laborals. Senzillament increïble, vergonyós i una ofensa als ciutadans que més malament ho estan passant.

Tot això fa referència a les caixes mitjanes, de les quals és més que pertinent -per com han anat els processos de fusió- suposar que no gaudeixen de tan fèrria situació com se'ns deia. Però igualment vergonyoses són les fusions que per raó política s'estan generant. Com la madrilenya-valenciana que resultarà la caixa més potent d'Espanya, en mans del PP.

Tot plegat fa una mala olor que no és de dir. Hi ha moltes incògnites en els processos de fusió de caixes d'estalvis i més d'una a mig termini ja no existirà o serà quelcom completament diferent al que era. No és cap drama, que tot s'ha dir, perquè allò que diuen que el primer que fan és respondre al seu sentit de servei no és més que un lema publicitari buit de contingut real, però si tot resulta -com pareix- ser la primera passa per a una pròxima privatització i de fàctica eliminació de les caixes tal com eren, ho podrien haver dit clarament i, sobretot, fer-ho d'una altra manera que no ens costàs tants de doblers als contribuents com ens costarà.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per re-flex-i-oh!, fa mes de 10 anys
Hi manca a l'encertat article descriure la davallada de calçons del conseller Manera ALLANADO al dictat de Madrid.

El PSOE va ser l'autor de la "reconversió industrial" i ara s'ha "cepillado" el sistema financer aprofitant la crisi que, segons deia Zapatero, s'havien inventat els antipatriotes (antipatriotes espanyols, naturalment, que dels altres patriotes n'hi ha ben poquets).

El model social que representaven les caixes, acabarà amb la seva privatització per engrandir més la gran banca espanyola. Res a veure amb el model que mantenen a Alemanya on cada un dels governs federals manté la seva caixa. Aquí s'ha vist ben clar que l'estat de les autonomies no difereix gens de les províncies franquistes.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris