muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

Prou de delinqüència a lloure

A Manacor com més va més se sent dir que hi ha una guarda de delinqüents joves que es dediquen a fer els comptes a al·lots manacorins exigint-los pel carrer els doblers que duen damunt, o el mòbil o qualsevol cosa que puguin dur amb una mica de valor. La setmana passada n'hi va haver quatre, de delinqüents, que esperaren un estudiant a la sortida d'un institut de Manacor per exigir-li que els donàs 10 euros. Com que el manacorí els va dir que no, un dels quatre el va agafar i un altre va començar a pegar-li cops de puny de manera que li va esclafar l'os del nas. L'hagueren de dur tot d'una a l'Hospital.

La setmana passada mateixa, dos o tres bergants exigiren el mòbil i els doblers a un jove manacorí que arribava a casa seva. Com que no en duia, hi entraren amb ell per dur-se'n doblers o joies o qualsevol cosa que els interessàs. Quan hi varen haver entrat, els xoriços començaren a cercar per dins calaixos fins que trobaren unes quantes joies de valor i se les endugueren.

A Manacor, com supòs que passa a molts altres punts de Mallorca, com més va més al·lots hi ha que se senten insegurs culpa de les amenaces patides i dels fets que han vist o han sentit. Fins i tot sé de nins de sis anys a qui la xusma els ha demanat la clau de ca seva més d'una vegada. Per això ja n'hi ha que tenen por de jugar pel carrer.

És conegut dins Manacor que pràcticament sempre són els mateixos malfactors. Al dir del poble, resulta que els tanquen quatre dies a Es Pinaret, però que, com que són menors, aviat els amollen i ja tornen a anar a lloure.
D'acord que la primera causa de tota delinqüència és social. Però mentre socialment això no s'arregli, trobau que hi ha dret que els al·lots manacorins hagin d'anar amb por pel carrer? No tocarien ser els delinqüents, els qui n'haurien de patir, de por, en tot cas?

Per què ens serveix l'Estat que tants d'imposts ens fa pagar per força i els dos cossos policials que hi ha a Manacor, Policia i Guàrdia Civil i la Justícia espanyola si tanmateix, a l'hora de la veritat, un al·lot manacorí no té altra defensa més que la pura probabilitat, o sigui, confiar que no li toqui a ell ser l'assaltat pel carrer o, pitjor encara, tancar-se dins ca seva i avesar-se a no jugar pel carrer?

Si una guarda de lladres pogués entrar i sortir peu pla d'un establiment amb vigilància privada i tornar-hi a entrar en voler, l'empresa perjudicada engegaria a porgar fum els suposats vigilants privats per ineficients. Igualment els ciutadans, amb la doblerada que pagam, tocaríem poder exigir eficiència a la maquinària de l'Estat que ens cobra perquè ens sentiguem segurs. On s'ha vist mai?

Si Mallorca i les altres Balears tinguéssim autonomia de bon de veres, tindríem autoritat per aturar, en el moll de Palma o a l'aeroport de Son Sant Joan, segons quina casta d'elements que vénen de fora de Mallorca a fer-hi mal. Podríem establir un sostre de població i una política de control de la immigració, de manera que molt bé que véngui gent a fer feina, però que de cap manera podem comportar que aquesta illa arribi a ser ca'n Bum. I més si tenim en compte la nostra dependència del turisme.

Afigurau-vos quin panorama ens espera si, a més de la crisi internacional, agafam l'anomenada de ser un lloc on la gent no pot anar tranquil·la pel carrer. Si tinguéssim autonomia de bon de veres, tindríem una policia de les Balears efectiva, arrelada a la societat i implicada a dur a retxa la delinqüència. Hem de menester com el pa de cada dia que aquesta terra torni a ser la bassa d'oli que tradicionalment havia estat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per HASSAN, fa mes de 10 anys
Vaya ahora el progre se pone duro con la inmigracion y le echa la culpa de la inseguridad en Mallorca, quien lo iba a decir...
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris