algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

El bisbe Wilberforce, pobre diable (1860)

Aquell mes de juny hi havia una gran expectació arreu del Regne Unit, puix que l'Associació britànica per al progrés de les ciències havia de celebrar a Oxford una sessió per discutir la teoria de Darwin sobre l'aparició de les espècies zoològiques sobre la Terra. Sis mesos abans havia sortit el llibre al carrer i per això aquell acte fou tumultuós. El bisbe anglicà de la ciutat universitària esmentada va proposar que Darwin fos desautoritzat com a científic.

Darwin no hi era i el representava el zoòleg Thomas Henry Huxley, que defensà la tesi evolucionista. El bisbe, Samuel Wilberforce, atacà Darwin amb totes les seves forces oratòries, però Huxley l'acusà de desconèixer els temes que es trobaven en el debat i de fer servir, únicament, amb el suport dels savis més envejosos, un bon nombre de prejudicis propis de la religió. Com explica Herbert Pothom, pel bisbe Samuel Wilberforce, el llibre de Darwin "fou quelcom semblant a un tro terrible enmig d'un cel en calma.

Però allò no tenia res d'espontani o casual, ja que Darwin no es creia cap il·luminat o genial visionari, sinó que basava les seves teories en una feixuga i metòdica tasca d'investigació, contrast i meditació. El fet d'aparèixer el llibre fou com un tret inesperat d'escopeta per a tots aquells que desconeixien els antecedents de la qüestió. Havien passat vint anys des que Darwin començà a desenvolupar el seu concepte sobre l'evolució de les espècies".

Un segle després en el Catecisme Holandès podem llegir: "La vida que per dintre de mi va passant és també quelcom del món animal. Això ha sorprès moltíssim en altre temps els homes i no principalment perquè pogués semblar mal de creure, ja que les Sagrades Escriptures assenyalen que els éssers humans sorgiren d'una matèria encara més baixa, com és el fang. La major raó d'incredulitat o estranyesa procedeix més aviat de la discrepància amb el relat bíblic.

Antigament, la Bíblia era considerada més com una mena de llibre de ciències naturals que com un relat escrit sota la llum divina per tal d'il·luminar el món existent. Gràcies a una millor comprensió de les Sagrades Escriptures, aquesta antiga dificultat ha estat actualment superada. A més d'això, les troballes en el subsòl han aclarit moltes coses més. De cada vegada ens és donat contemplar amb més llum la grandiositat de l'escena; la columna vertebral que a poc a poc es va redreçant, el crani que va augmentant de capacitat constantment, l'animal que seguit, seguit es perfecciona fins arribar a l'home".

La derrota del bisbe Wilberforce, que per res del món bi volia ser un descendent dels simis, és evident. L'home sense estudis, l'home més rústic del carrer, és capaç actualment d'admetre aquesta polèmica realitat, a la qual només s'oposa el fanatisme religiós i l'orgull engendrat per l'homo sapiens.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris