algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

El negoci, opac, del futbol

Avui s'inicia el Mundial de futbol que ens ha deparat, abans de començar, una d'aquelles notícies que fan bullir internet i fan córrer rius de tinta impresa. Els jugadors de la nostra selecció cobraran 600.000 euros per cap si guanyen el torneig. No cal insistir-hi gaire: és una vergonya que en temps de tan seriosa crisi econòmica es destinin doblers públics -perquè el pagador, la federació, es nodreix de doblers públics- a compensar així qui ja són multimilionaris. Llàstima que les crítiques quedin aquí i no aprofundeixin en la quantitat de doblers públics que es destinen al tenebrós i fabulós món del negoci del futbol en general.

El juny de 2009 el Grup d'Acció Financera de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) presentava les conclusions d'un estudi sobre el negoci del futbol professional. És un cau "de tràfic d'ésser humans, corrupció, drogues, dopatge i delictes fiscals de tota mena". Ha passat "de ser un esport" a convertir-se "en una indústria global" que mogué el 2007 -simple estimació perquè alerta van els protagonistes a donar xifres- 13.800 milions d'euros només a Europa, 7.300 dels quals a quatre països: Espanya, Itàlia, Alemanya, Gran Bretanya i França.

Qualcú es pot creure que amb aquesta marejant xifra de doblers hi hagi qualcú dels que la protagonitzen que no estengui la mà per rebre'n la seva part? L'informe esmentat alerta sobre "el criminal que compra l'entrada que li dóna accés a l'alta societat", adquirint una empresa futbolera, per guanyar "acceptació social" com a mínim i/o, pitjor, "per netejar capitals". Els sona de res a vostès, això? Alerta també sobre el món absolutament opac dels comissionistes, que són des dels agents dels futbolistes fins al que compren els drets televisius, passant per societats anònimes i estranyes fundacions sense ànim de lucre -els segueix sonant?- que sovint "tenen ramificacions a paradisos fiscals". Anam filant per on és el negoci?

Però a banda de tot això -que no és poc-, el més preocupant és que el poder polític no s'ha volgut ficar a regular aquest món obscur i tenebrós del negoci del futbol, amb la qual cosa i en només 15 anys s'ha desenvolupat d'una forma tal que ja es parla de la "bimbolla del futbol" per mor de les deutes creixent de les empreses -els segueix sonant?-. De fet, i com a exemple, a Europa només hi ha un club que sovintegi la Champions que es nodreixi només dels seus propis fons econòmics, l'Olimpique de Lió, el president del qual, Jean-Michel Aulas, alertava a principi d'enguany que "rere les bimbolla d'internet i la immobiliària ve la tercera que esclatarà, la de futbol".

I, i això ja ho dic jo, com en les dues altres, el contribuents serem els que l'haurem de pagar perquè els multimilionaris que l'han provocada, que l'estan provocant amb els seus fabulosos negocis obscurs, ja s'han preocupat que tot sigui tan opac que cap acabarà a la presó -els segueix sonant?- i, sobretot, perquè tenim uns polítics covards que no és només que no vulguin ficar mà a aquest tèrbol món de negocis soterrats sinó que -sona, també això?- hi injecten doblers públics -aquí, via, sobretot, televisions públiques autonòmiques- perquè uns facin fabuloses fortunes a costa d'enfonsar les empreses.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per No tenen vergonya i es diuen socialistes, fa mes de 10 anys
En Boyer ha sortit avui diguent que no hi haurà doblers pels aturats...
I quina culpa en tenc jo d'estar aturat si m'acomiadaren indegudament..
Sociates sou uns porcs
Valoració:2menosmas
Per Cathy, fa mes de 10 anys
Els irlandesos, gal·lesos i escocesos van amb la selecció ABE: Anyone But England (Qualsevol Menys Anglaterra); n'han fet una camiseta i tot

Els aficionats de per aquí, que no en tenen d'altra, també hi podrien anar, amb la selecció ABE: Anyone But Ehpañññññña
Valoració:1menosmas
Per MASCHERANO, fa mes de 10 anys
Por favor basta de demagogia con el dinero del futbol.La federacion genera dinero de sobra para primar a los jugadores y no necesita el dinero de los contribuyentes...
Valoració:-1menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 10 anys
Espanya, Itàlia, Alemanya, Gran Bretanya i França...jo diria que són cinc.
L'espanyola la meva selecció? Et faig a saber que a cada partit que jugui aniré amb el rival.
Valoració:1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Són "els" deutes i no "les deutes
Valoració:-1menosmas
Per Tomeu, fa mes de 10 anys
Sa teva selecció, Miquel, sa teva! Mai "la nostra" perquè espanya, tal com som, no mos hi vol. Si no mos hi vol, quines putes feines hi tenim? Sa nostra selecció, per desgràcia, encara no existeix. Però existirà. Vatualmón, si existirà! Ho sé ben cert.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris