cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 17°
17°

Un gran líder per a un moment difícil

El lector deu recordar l'afer lamentable de la proposta de reforma de la Diagonal barcelonina. L'operació va ser presentada amb aires de festa major de la democràcia, perquè el ciutadà barceloní tendria l'oportunitat de participar directament en la redefinició del seu carrer principal. Es presentaven dues opcions, però hom podia votar també que ho deixassin tot com està.

El resultat no podia ser pitjor: participació baixíssima, d'una banda; de l'altra, els que votaren es decantaren majoritàriament pel bon sentit, demanant deixar les coses tal com estan ara: malament, però no pitjor de com haurien estat després de qualsevol de les reformes proposades. En vistes del fracàs, el batle Jordi Hereu va destituir el seu primer tinent de batle i es repostulà com a candidat a les pròximes eleccions municipals. Aquesta pretensió gaudí del suport oficial dels socialistes catalans, que es mostraren disposats al sacrifici: continuarien amb Jordi Hereu, per més que les enquestes l'enviaven als llimbs o directament a l'infern.

Ara, però, alguna cosa es deu haver mogut, no sabem si en l'ànim d'Hereu, en la direcció del seu partit o en ambdós llocs. Hereu acaba de proporcionar un titular que molts de socialistes hauran celebrat: diu no saber si serà candidat a la batlia les pròximes eleccions. La notícia és esperançadora no tan sols per als socialistes, sinó per al conjunt de l'esquerra, que, sense un bon candidat del PSC, difícilment podria participar en la gestió de les coses públiques des del govern municipal.

Aquesta possible rectificació de Jordi Hereu i dels socialistes catalans haurà fet pensar molta gent del nostre petit país insular, que per com coneix la forma de governar de la dreta illenca, tem, i amb raó, que el retorn del PP als governs de les nostres principals institucions signifiqui un punt i final, un punt de no retorn als projectes de construcció d'un país identificat amb la seva cultura, la seva llengua i la preservació del seu territori com a part irrenunciable de l'estructura bàsica del futur. Davant la perspectiva d'aquest possible -probable?- retorn, hi ha una pregunta que es repeteix en els distints àmbits de les esquerres plurals del país: és Francesc Antich un polític capacitat per liderar la necessària reacció social contra aquesta perspectiva?

Ningú no qüestiona les qualitats de Francesc Antich, però no es podria dir el mateix de les seves capacitats de lideratge, que no generen entusiasme ni unanimitat. A més, la seva gestió té alguns pesos morts que llasten qualsevol trajectòria política: per esmentar-ne tan sols un, faríem referència al cas Son Espases, que li reportà el suport de bona part de la ciutadania per instal·lar-se al Consolat. La deslleialtat d'Antich encara aixeca ampolles. I, d'altra banda, la seva personalitat no es nodreix d'una energia capaç d'esborrar un capítol tan ominós. Els fastos inaugurals de Son Espases no aconseguiran enterrar tanta misèria política en l'oblit.

Així, no és tan sols el PSOE illenc que necessita un gran líder per a un moment difícil, sinó tot el conjunt de l'esquerra i tota la ciutadania que no està disposada a viure en un país amenaçat per l'ultratge sistemàtic. Però la decisió només és en mans del PSOE (o PSIB-PSOE, si tan suspicaços ens posam). El PSIB-PSOE hauria de deixar de pensar en clau interna i pensar en clau de país. Ningú no ha dit que sigui fàcil, però molts pensen que és urgent.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 10 anys
aixeca ampolles? quantes?
Valoració:-2menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
En el PSOE dubt seriosament que hi puga haver un candidat amb allò que es diu carisma entre ses classes populars per a fer front a sa involució que sempre representa el PP. PSOE i PP són dos partits massa semblants, massa pròxims, els podem dir ben bé el PPSOE
Valoració:19menosmas
Per Toni P, fa mes de 10 anys
Aixo si que es utopic Sr. Frontera!.-Toni P
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris