algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

Benvolgut senyor Sastre (i II)

El senyor Sastre -que diu que alliçono la gent dient-li que el sistema vigent és l'únic possible- va remetre una missiva a aquest diari, la primera resposta a la qual vaig donar en el diari d'ahir. Seguint amb les meves raons, li diré que, per si no ha quedat prou clar en el més de milenar d'articles que he anat publicant aquí mateix, jo també considero que 'el sistema' -ens hauríem de posar d'acord en el contingut de la quimera- és molt imperfecte, és, per dir-ho en una bella expressió poètica, 'una merda enganxada en un pal'.

Ara bé: l'hem de defensar, sobretot dels que voldrien cagar-s'hi a sobre. ¿Qui són aquests? Bàsicament els que qüestionen els valor o la validesa dels tres pilars que han portat la societat occidental al seu més gran nivell d'esplendor. Aquest pilars són tres: la ciència, l'Estat de dret, i el capitalisme.

Contràriament al que es diu popularment, són aquests tres fonaments els que vertebren la vertadera revolució. No hi ha res més revolucionari que treballar perquè algun dels tres puntals es perfeccioni. Qui fa la revolució, doncs, no és el savi idiota -teocràtic o autocràtic, tant és- que expropia empreses en nom del poble, o que lesiona els drets de la ciutadania prohibint diaris que el critiquen, o que ataca la raó il·lustrada que fonamenta la ciència apostant per una 'ciència alternativa' o per les supersticions celestials, sinó el líder polític que sap què funciona i què no, on és la veritat i on la mentida, i que respecta els diversos tarannàs de pensament del paisanatge. A més, cap dels tres pilars es pot tocar sense que els altres decaiguin: la ciència que ens ha allargat -a vostè i a mi, a tots- l'esperança de vida fins a nivells insospitats s'ha originat a països capitalistes avançats que permeten les patents, mitjançant una ciència lliure implementada de manera autònoma.

Tot això, com dic, s'ha de perfeccionar -estem d'acord-, i moltes persones enraonades treballen perquè així sigui. La crisi no ens hauria de fer perdre la perspectiva. Sí, vostè té raó, algunes grans empreses multinacionals segueixen tenint grans beneficis en temps de carestia general. Li he de fer observar, però, que les empreses que cita -bancs, petrolieres- tenen beneficis perquè inverteixen en un seguit de països -Brasil, per exemple- als quals han contribuït a treure de la misèria més espantosa. Rere aquests beneficis de les multinacionals hi ha uns quants milions de persones cada dia més llunyanes de la desesperació, la humiliació i la indigència. No voler veure això és pura ceguesa emocional. ¿Que haurien de pagar més impostos? És possible: els pagarien, però, en funció dels seus beneficis. Com més riques siguin més contribuiran a les arques públiques.

En últim lloc li he de dir que em penso que la història humana la fem entre tots. Per tant, tots som, en alguna mesura, culpables de la crisi. Som lliures i capaços de prendre les nostres decisions. Crec en l'economia, l'abnegació, la temprança, l'educació i la força moral. La resta, ho reitero, és misèria i companyia. Molt atentament, etc.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Es capitalisme és un sistema que parteix d'una desigualtat (això ja ve donat) com és ara que cal posar algun bé ja existent, dit capital, per a poder produir i que només està en mans d'alguns, però allò que té realment de pervers i no ve ja donat és que aprofundeix precisament aquesta desigualtat perquè es qui posa es capital després se'n du sa major part des beneficis quan sa classe treballadora ha posat precisament això, es treball, s'esforç que no ha posat es capitalista (i aquí treball inclou també es vessant administratiu) i a penes se'n du guany comparat amb qui se'n du dividends només per arriscar es seu capital. Això ho digué en Marx, qui, si bé era un pèssim sociòleg, ja que considerava que sa revolució social havia de ser conduïda per una elit, era un geni de s'economia
Valoració:1menosmas
Per Dieter, fa mes de 10 anys
El món segons Sant Sion sols és d'una direcció, no hi ha matisos. Pens que la millor comparança seria amb un botxí. Ell vol matar -de moment per sort sols intel.lectualment- tota casta de rojos, aiatol.las i fonamentalistes d'esquerra. S'ha autoatorgat aquesta tasca heroica, com un nou creuat: en lloc d'encalçar moros a encalçar utòpics i contestataris!
Valoració:2menosmas
Per Wai, fa mes de 10 anys
Comes, mentre tu pots opinar i insultar els que et critiquen, jo no puc publicar cap comentari contra teu perquè me'l censuren. Ja tens un motiu més per deixar de publicar en aquest diari.
Valoració:-1menosmas
Per CataMa, fa mes de 10 anys
Cion -i no Sion-, felicitats per la teva tasca literària i periodística. No et preocupis dels que et tenen enveja i són icapaços de posar-te a la teva altura.
Valoració:-1menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 10 anys
Sion, veig que els que fan comentaris no entenen res del que dius. Potser no ho volen entendre perquè formes part del grup dels "dolents" en el seu espectre ideològic. No hi més cec que qui no hi vol veure ni més sord que qui no hi vol sentir.
Valoració:9menosmas
Per Dieter, fa mes de 10 anys
La història segons Sant Sion: una pel.lícula maniquea de bons i dolents. Parla de tempança i educació i es dedica a excloure tots els que no pensen com ell ("misèria i companyia"). Però Sion, que és la il.lustració? És Franco, és Pinochet i tots els que, per defensar els poderosos, han justificat l'assassinat i la brutalitat? El socialistes, els demòcrates i els republicans no formen part de la tradició il.lustrada?
Valoració:10menosmas
Per Albert, fa mes de 10 anys
I avui, on és en Kenneth Minogues, l'autor conservador que ahir vares plagiar a través de la Wiquipedia, sense haver-lo llegit mai? Si vols demostra altura intel.lectual el millor que pots fer és llegir una mica.
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris