algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
17°

Benvolgut senyor Sastre (I)

A la bústia d'aquest bon diari -que m'acull amb una amabilitat mai prou agraïda- va arribar una carta adreçada a rebatre els meus humils arguments. En referència a dos articles publicats en aquest racó -Els culpables, I i II, 20 i 21 de maig-, un bon senyor, de nom Alfons Sastre Serra, remet una resposta entendridora. En primer lloc -anem a les al·lusions personals-, em titlla de liberal i de dogmàtic, cosa que lamento fins al fons de l'ànima. Mal pot parlar de tòpics, però, qui comença amb una afirmació directament parafrasejada d'El capital marxista: "Sempre la ideologia hegemònica en una societat és la de la classe dominant en aquell moment, és així al llarg de la història i en totes les cultures". Aquesta afirmació fa anys que ha estat demolida pel millor pensament crític, concretament per Kenneth Minogue.

La tesi marxista pressuposa una societat dividida en classes homogènies, diferenciades i d'interessos compactes i sense fissures. És a dir, que, contra Marx, la ideologia no seria allò que 'crearia' una classe dirigent, sinó el sistema de revelacions falses que ho redueixen tot a un plegat de grups enfrontats que encarnen un suposat sistema d'opressió; sí, no és ideologia allò que creen les classes dirigents, sinó que és ideologia allò que ens fa veure la societat com un plegat de classes enfrontades i d'interessos contradictoris. La visió marxista de la ideologia ens fa caure en les teories conspiratives -oh, el club Bilderberg, tremoleu!-, que perviu en els estudis culturals literaris, que sempre pressuposen aquesta unitat de pensament en les dones, els negres o qualsevol altra minoria.

En segon lloc, el bon senyor em titlla de liberal. Per molta gent, es veu, aquest paraula equival a un insult horrorós; la diuen i es queden tan amples, com si li haguessin dit, al pobre subjecte blasmat, antropòfag o fideïcomissari. ¿Jo liberal? Bé, diguem, simplement, que sóc antiautoritari, partidari de la llibertat de l'individu, en l'acció i el pensament. Una llibertat que no em suposa -ai- la tesi del senyor Sastre, que ens veu a tots esclaus d'una ideologia cuinada a les fosques. Doncs miri, no, jo penso el que vull, llegeixo el que vull, em forjo, a vegades dolorosament, les meves pròpies idees en la fosca de la meva cambra nupcial, sense que cap empresari pervers em xiuxiuegi res a l'orella curiosa.

¿Que el que dic satisfà la classe dirigent? És possible -però ho dubto-: amb mi em consta que també hi ha funcionaris que troben que no dic disbarats, i mestresses de casa, i saxofonistes i proletaris d'ambdós colors. Al contrari que vostè, jo no em veig amb cor de dir a la gent què ha de pensar: no vull redimir-los decidint al seu lloc què és el bé i què és el mal. Això fa vostè dictaminant tot solet que 'el sistema' -una entelèquia- és pervers, horrífic, i que ningú ho veu tret de vostè i els altres il·luminats alliberats de 'la ideologia dominant'. Ai, es comença volent fer neteja de suposades idees vils, i s'acaba netejant la sang del terra. Demà seguim amb la disbauxa.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Arnau, fa mes de 10 anys
En Sion, com a molt, coneix la cantant Killy Minogue. Si llegiu La Vanguardia i l'Avui del dia anterior, segur que trobareu algun articulista que "ha inspirat" l'article d'en Sion.
Valoració:2menosmas
Per Toni Mut, fa mes de 10 anys
Si, m'ha sorprès la seva definició del "millor pensament crític" referida a al politicòleg dretà Minogue. Pens que ho ha tret de la wiquipèdia en castellà, probablement de l'article "ideologia" en la qual s'esmenten quasi tots els conceptes que utilitza el plagiari Sion, copiats del pensador liberal-conservador australià. Pens que en Rafel té raó, convé que en Sion llegeixi una mica, però millor si ho fa a les fonts originals
Valoració:-2menosmas
Per Romeu, fa mes de 10 anys
En Sion és un home que llegeix molt i d'una cultura amplíssima, no l'insulteu, sinó com creis que pot conèixer Kenneth Minogue?
Valoració:-2menosmas
Per Xesca, fa mes de 10 anys
Aina Creus, amb tanta etiqueta .... se te n'aferrarà qualcuna i hi quedaràs atrapada...
Valoració:-5menosmas
Per Black&Decker, fa mes de 10 anys
Francament, jo intent aprofitar millor "la fosca de la meva cambra nupcial".
Valoració:2menosmas
Per Aina Creus, fa mes de 10 anys
Es pot ser de dretes, es pot ser neoliberal o ultraliberal, es pot ser franquista, neocon o un simple ignorant. En Sion és totes aquestes coses. El que és més penós, però, és el ressentiment i la supèrbia que expressa.
Valoració:-11menosmas
Per Rafel, fa mes de 10 anys
Sion, quin embull que et fas. I si llegissis un poc? No et faria cap mal.
Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris