algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 14°
14°

Política extrema

Els Blocs han manifestat serioses divergències amb el PSOE a l'hora d'afrontar el pla de xoc per retallar despesa pública i cobrar més imposts. D'aquí que s'hagi endarrerit l'aprovació del decret o decrets fins passat demà, en lloc de ser aprovat/s la setmana passada. S'aprovarà/n, segur, però en queden conseqüències que es deixen veure amb la iniciatives dels Blocs de presentar mocions a ajuntaments i una proposició no de llei al Parlament per criticar Zapatero "pel fet de fer recaure el cost de la crisi sobre qui no l'ha generada", en referència als invàlids, treballadors del sector públic i jubilats.

La crítica a Zapatero es generalitza fins i tot amb el finançament autonòmic que al parer dels Blocs segueix provocant "greuges" a Balears que haurien de fer matisar el pla d'ajustament en el cas de l'Arxipèlag. En resposta a la crítica de les esquerres diverses, el portaveu del PSOE, Antoni Diéguez, digué que "és una clara violació del pacte", i els altres li contesten que els socialistes ja l'havien violat abans.

Què té més quina de les parts tengui raó, si és que alguna la té. La qüestió de fons és que PSOE i Blocs estan governant les Balears -així com les altres dues institucions més importants: el Consell mallorquí i l'Ajuntament de Palma- tots sols després d'haver expulsat UM el passat dia 5 de febrer. Fa, per tant, quatre mesos que estan en minoria. Quan hi quedaren, tots els portaveus d'ambdues formacions asseguraren que a partir d'aleshores per ventura serien més dèbils parlamentàriament però més forts políticament perquè el Govern seria més homogeni.

En efecte més dèbils ho han estat i ho són, perquè cada dos per tres perden votacions tant al Parlament com a les altres institucions, i si no les perden és perquè fan anques enrere amb allò que saben que perdran. Ja de per si aquesta situació no és gens bona perquè transmet una sensació d'incertesa sobre què farà qui mana que a cap ciutadà que la percebi no li pot agradar. Però si a pesar d'això el Govern fos més homogeni almanco tendria allò mínim que se li pot exigir: estabilitat interna. Idò ni això. Quatre mesos després d'assegurar-nos que la homogeneïtat sense UM seria molt major, ja veim com és.

Se sol dir -i no falta raó en l'asseveració- que allò que és letal de necessitat en un govern de coalició és demostrar fissures i contradiccions entre els socis. En aquest Govern es barallaven els Blocs i UM per una banda i qualsevol dels quals amb el PSOE per una altra. Quan els nacionalistes foren expulsats, els que quedaven varen pactar el mínim que haurien de fer per no demostrar inestabilitat, encara que la debilitat parlamentària estàs assegurada. Però és inútil. Els "posa" quantitat això de viure sobre el tall d'una ganivet.

Les coses, com més difícils millor. No els bastava tenir la debilitat parlamentària que patien que ara, com que no devien tenir res autòcton amb què barallar-se, decideixen la brega per les mesures imposades per Madrid. Un espectacle d'allò més edificant. És que governar amb tot el que cau (mesures de Zapatero, galopant crisi econòmica, debilitat parlamentària, manca de realitzacions tangibles...) era massa fàcil. Ells són addictes al risc. Si es poden barallar i demostrar que segueixen sent una olla de caragols, per què no ho haurien de fer? D'això se'n deu dir política extrema.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Carme, fa mes de 10 anys
Però ja hi tornam esser fent els comptes i donant lliçons al Bloc? I qualcú s'ha demanat si les mesures que volia aprovar n'Antich havien estat prèviament consensuades, o discutides, o comentades, o informades, o analitzades amb els seus socis de Govern? El que és frustrant és considerar que sols pot ser assenyat aprovar les mesures presentades per n'Antich.
Valoració:-2menosmas
Per mallorquí, fa mes de 10 anys
Ja tenim aquí els llestos d'ERC demanant eleccions anticipades i donant exemple de puresa. I després feis la rosca tot el que podeu pequè vos facilitem arribar a les famoses cadires l'any que ve...
Valoració:-3menosmas
Per Eleccions anticipades ja, fa mes de 10 anys
Si ho haguessin fet fa sis mesos seria creïble, però ara...
Haurien d'haver sortit del Govern quan tocava.
Ahir no eren a la manifestació...
Valoració:3menosmas
Per miquel monroig, fa mes de 10 anys
La lectura d'aquest article m'ha suggerit dues qüestions:
1ª) Aquesta postura crítica del Bloc potser estara relacionada amb l'embull que té el mateix Bloc amb la diversitat de grupets que el formen i que no acaben de decidir-se ? Aquesta postura extrema no serà massa electoralista ? Parlarien de la mateixa manera si el Sr.Antich pogués prescindir d'ells ?
2ª) La crítica a la retallada quines mesures concretes alternatives aporta ?
Tal volta la solució sigui endeutar-se fins a l'infinit com fa l'Ajuntament de Petra governat pel PSM/Bloc ? Quina solució proposa el Bloc per eixugar el deute de més de 800.000 € que té l'Ajuntament de Petra després de 16 anys de govern ?
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris