cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
23°

Les herbes a Selva

Serà predestinació, destí, fortuïtat, misteris del cel i de la terra, però hi ha indrets amb sort. El poble de Selva gaudeix d'una sort diguem-ne florejada i, a més, la sap aprofitar. No tan sols al llogaret de Biniamar, al seu terme municipal, hi va néixer el pacient i savi botànic Francesc Bonafè, autor de la voluminosa obra Flora de Mallorca, sinó que el metge homeòpata Carles Amengual, que viu a Selva, va tenir la iniciativa, fa uns anys, d'organitzar-hi la Fira de ses herbes que, com la murta, són tan abundants als vessants de les muntanyes de Selva: paratges màgics farcits d'aromes boscanes.

La Fira de ses herbes, a Selva, és l'apoteosi de les herbes. La seva lúdica epifania, especialment de la murta, la verda, flairosa i festiva murta, es centra al gran alambí a la plaça Major i, amb resonàncies de mallorquinitat, es perllonga durant tres dies: 11, 12 i 13 de juny. Els carrers de Selva són una festa. Acompanyant l'amic i apotecari Toni Torrens, hi vaig anar el primer any per pronunciar un breu parlament adreçat a la murta. La mítica murta consagrada a Afrodita -els signes de les celebracions canvien-, en garlandes -tests de murta- o trossejada i escampada pels carrers, és un símbol de festa. Festa al poble i festa al cor. Fragància.

L'aigua destil·lada de l'aromàtica murta, a Mallorca, les dones l'empraven per rentar-se la cara i els braços. Tot un cerimonial bell i antic, com la floració de les plantes, com l'espurna d'amor en els ulls que miren i en la mirada de la que és admirada. I tot sense comptar amb les propietats medicinals de les herbes. Selva és un poble amb sort.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris