cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
23°

Una ombra en l'èxit de Rafel Nadal

Ahir era un bon moment perquè el número 1 es recordàs de la seva terra, que passa per moments difícils

Rafel Nadal és l'esportista més rellevant que han donat les Balears, i les institucions de les Illes sempre s'han volgut mostrar a la seva altura. A més de rebre els honors més distingits, el 2008 el Govern signà amb ell un conveni per a la promoció turística de l'Arxipèlag.

Nadal havia de cobrar sis milions d'euros -sortits dels imposts dels ciutadans illencs- en tres anys per difondre la imatge de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

Tanmateix, mentre Nadal és el número 1 del tennis mundial i ja se'l considera com el millor tennista de tots els temps en terra batuda, les Balears travessen un moment difícil. La crisi econòmica combinada amb la confusió del Govern espanyol produeix uns efectes devastadors en l'economia illenca. Per aquest fet, tothom donava per segur ahir que Nadal es recordaria de la seva terra quan es dirigí a milions de persones després de guanyar el cinquè Roland Garros i d'agrair la presència com a espectadora de la reina d'Espanya. Però no ho va fer.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per Joan Sastre - Manacor, fa mes de 10 anys
PER Pere de Son Gual -- Amb tots els meus respectes per la teva opinió crec que no em vas entendre ia més crec que has viatjat poc per l'estranger jo he tingut i tinc sa sort de poder fer-ho, a Sud i Central America etc .. veus com en les televisions i bastants diaris respecten els modismes lingüístics, més fàcil m'ho poses et vas al Google entres i et posa Anglès d'Usa, Uk, espanyol de Mèxic, Argentina etc ens donen una lliçó .. volen protegir lo seu
en aquests països creuen que és una forma d'enriquir ses llengües estàndard com tu dius, cosa que a Mallorca no es fa perquè hi ha molts interessos creats, començant pels professors i acabant pels que governen, és una llàstima una pena que es perdin aquestes coses, ens donen una lliçó aquesta gent d'aquests països.. volen protegir lo seu, aquí .. volen protegir se seva si, si, sa seva cadira amb interessos que no els exposen en sa seva campanya electoral per a no perdre vots, per després es deixar-se posar és barret .. encara que no sigui nostro capell, trist.. A bon gat encomanes es formante !!
Una salutació cordial crec Pere que ets un demòcrata

Salud i Força per es mallorquins de debò..
són mallorquins no catalans
Valoració:-10menosmas
Per II*II, fa mes de 10 anys
Les realitats socials canvien: aquella majoria que, fa poc, negava que la nostra llengua és el català, ara s'ha convertit en minoria residual.
Valoració:-13menosmas
Per Miquel, fa mes de 10 anys
El PSM es qüestiona si val la pena formar part d'Espanya
Biel Barceló, reelegit com a secretari general del PSM amb el 94,4% dels vots, deixà clara ahir l'aposta de la formació per la independència.
Valoració:-1menosmas
Per Tofol, fa mes de 10 anys
Per II*II..: No és la mateixa realitat social aqui vosaltres sempre vos menjareu es ous en terra, sou residuals, com se sol dir.. set eren que l'aguantaven i encara pixava tort..
Valoració:-11menosmas
Per II*II, fa mes de 10 anys
"Perquè no podem estar tots junts com bons germans?"
13.06.2010 ! 22.51h Brussel·les (ACN).- Amb gairebé un 86% dels vots escrutats, el partit conservador i independentista flamenc N-VA ha estat el guanyador de les eleccions federals belgues d'aquest diumenge i s'ha endut el 28,5% dels vots a Flandes.
Valoració:5menosmas
Per un de fora, fa mes de 10 anys
Un diumenge del 2010. Entro a l'oasi que em representa una farmàcia de guàrdia de Mallorca. Saludo la farmacèutica (jove, no més de 30 anys). Com que la recepta és d'un psicofàrmac em demana la targeta d'identitat. La hi passo, posa els comprimits imprescindibles en qüestió damunt el taulell i en l'idioma que hem emprat fins aleshores diu: "Dos amb deu". Tot seguit, però, mig bela, en to contrit: "Dos con diez".

Tot i que sé molt bé, a hores d'ara, quina ha estat la raó d'aquest canvi sobtat -el mot extranjero que adorna el meu DNI-, no puc evitar mirar-me-la com si fos una retardada. Per què ho fan, això, tants mallorquins? Ignorància, potser?

¿La de no saber que molts d'estrangers residents han après el català o l'estan aprenent? De no saber que arreu del territori som molts, els estrangers que parlem en català entre nosaltres, encara que no hi hagi ni un sol mallorquí de soca-rel al descobert?

Tots els estrangers catalanoparlants que he anat coneixent al llarg dels anys es queixen del fet que quan s'adrecen als catalanoparlants en català, aquests (si no és que són amics o coneguts) els responen en espanyol, robòticament.
Valoració:12menosmas
Per Pere de Son Gual a Joan Sastre-Manacor, fa mes de 10 anys
"...Actualment en aquests temps de democràcia es mallorquí (dialecte del català) no està bé molt bé de salut .. tot el contrari que el català el que s'ensenya a ses escoles el acadèmic..." Quines collonades, vols dir que a cada regió de parla castellana, en vers d'ensenyar el castellà estàndar han d'ensenyar el burgalés, o el vallisoletano, o el madrilenyo, etc? una cosa és la llengua acadèmica i l'altra és la col·loquial del carrer. Tu estudies anglès? quin, el de Londres, el de Bristol, el de NovaYork? i a Pollença, han de fer llibres adaptats als alumnes que no parlen amb article salat? i si ets un mestre i vas a ensenyar als nins menorquins a llegir i escriure? que els hi ensenyeràs? el teu "mallorquí? tota llengua te distintes modalitats, varietats, dielectes o el que li vulguis dir i segons Francesc de Borja Moll no hi ha una forma dialectal per sobre de l'altra i totas formen part d'una sola llengua, la catalana, l'anglesa, la castellana, etc. Però això sí, la llengua acadèmica no pot ser més que la estàndar. Imagina't un telediari de tve1que no fos en castellà estàndar, ben aviat la gent s'enriuria del locutor. Potser diràs: qui deixideix el que és estàndar i el que no? molt sencill, la gent que estudia filologia. Deixem pels filòlegs la tasca de definir la llengua i no ens preocupem si un modisme o un altra es perden, això dependrà de si feim ús o no d'ells i no del que podem sentir parlar per la radio o la TV.
Valoració:13menosmas
Per Tofol, fa mes de 10 anys
RAFEL,,, l'únic ignorant seras tu i se teva frustació, que insultes als teus germans només per tenir una diferent opinió a la teva.. ets un cataliban amb el cervell de formiga com tots els que pensen com tu, et moriràs i mai veuras una Mallorca / Balears catalanas per que gent com tu sou minoria residual, que pena..això són es teus valors democràtics insultar sa gent .. Està clar que amb un aparell politico-mediatic , pagat per tots els Mallorquins/Balears, es pot moldejar la massa aborregada de la manera que vulguin de gent com tu, sou una secta nacionalista..catalibanista i feixiste dirigida per una oligarquia politica des de fa 30 anys, no m' extraya que se gent com tu abaixi el cap i segueixi le doctrina sense piular...La "Catalano-fobia" és la CONSEQÚENCIA de l'HISPANO-fobia dels SEPARATISTES "CATALANOIDES", qui fomenten l'ODI contra ESPANYA i contra TOT que sigui ESPANYOL!!!. Però, QUÉ VOLEU, si aqui no feu altre cosa més que tirar "pestes" d'ESPANYA i dels ESPANYOLS,¿ Perquè no podem estar tots junts com bons germans? en una línia com ha de ser, democràtica respectant el pensament de cada un, però això amb vosaltres no va, per que sou de pensament únic, la paraula democràcia no la voleu entendre a fons només a la vostra manera per això per la vostra postura el vostre és un negoci foradat..
i dins de la meva llibertat dic som mallorquins no catalans
Valoració:-26menosmas
Per Rafel, fa mes de 10 anys
La catalanitat de Mallorca no depèn d'allò que diguin o deixin de dir ni els principatins botiflers o ignorants ni els seus equivalents gonellistes mallorquins.
Valoració:3menosmas
Per Lluis, fa mes de 10 anys
Dir que Mallorca forma part de Catalunya és un doi com unes cases. Ni tant sols els catalans de Catalunya ho diuen. El fanatisme duit a cert èxtrems, fa més mal que bé.Good Bye Spain fet-ho mirar
Valoració:-35menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris