algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
17°

Per defensar la nit

Ha començat a Barcelona, a València i a Madrid la campanya dels empresaris contra l'enduriment de la llei antitabac, amb missatges com "la prohibició de fumar en els locals d'oci provocarà més soroll", "més tancaments de locals", o "perjudicarà seriosament la nit". Fins i tot han sortit dades que apunten que els bars i les discoteques sense fum propiciaran l'acomiadament d'un de cada 5 empleats.

El ressò de la iniciativa ha estat més aviat escàs: amb tot el que cau, la nit és el que menys importa. És, a més, dubtós, que el fet de no poder fumar prenent una cervesa dissuadeixi el noctàmbul de prendre's la cervesa, si la pot pagar. O que la impossibilitat d'encendre un cigarret a la barra acompanyant un flirt que per ventura acaba entre llençols impedirà el feliç desenllaç. Que és, des que la nit és nit, un dels principals efectes beneficiosos de la marxa nocturna.

Coincidint amb l'inici de la campanya, alguns mitjans balears han recollit veus autòctones reincidint en l'argument que la retirada dels cendrers redundarà negativament en la Primera Indústria (per aquestes contrades, quan algú es vol oposar a qualsevol cosa, sempre ha d'exclamar amb convicció que la mesura en qüestió perjudicarà el turisme!). Com si a part de sol i platja, el turista cercàs fer un viatge en el temps i trobar els mateixos usos respecte del tabac que fa vint anys.

O sigui: permès arreu, sense excepcions. Es deixa de banda que a part del turista enganxat n'hi ha d'altres massa avesats ja a entrar en locals nocturns sense haver de reservar dosis ingents de col·liri en sortir. Les posicions contràries a l'avanç es fonamenten en la demagògia més barroera i insulten la intel·ligència. Com aquell altre punt de l'argumentari que relaciona la futura prohibició del tabac en tots els locals amb l'augment del botellot.

Resulta que els països civilitzats tots van pel mateix camí. Esgrimir raons de "tria personal" o de "costum" és un disbarat que només pot sortir dels sectors més retrògrads de l'empresariat. Ara bé: vist com funcionen les coses, tampoc no serà estrany si la fi dels bars amb fum es posposa per quan Europa hagi sortit de la crisi. Com diria aquell: mal moment per deixar de fumar...

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris