algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

Demà, vaga

Per demà, els funcionaris estam convocats a fer vaga. Jo estic decidit a fer-ne. El motiu principal és perquè les mesures de Zapatero són del tot injustes. Vol fer pagar el cost de la crisi a aquells que no en tenim cap culpa, mentre que alguns dels màxims responsables, com puguin ser els bancs i els constructors, es beneficien d'ajudes públiques a través de plans E i plans de rescat.

Tanmateix aquests dies, parlant amb diverses persones m'he trobat amb una desagradable sorpresa: molta de gent sembla contenta amb la retallada dels sous als funcionaris. Alguns, treballadors de l'empresa privada, perquè consideren que els funcionaris som uns treballadors privilegiats i ja els va bé que de tant en tant ens peguin qualque clatellada. D'altres, empresaris, perquè diuen que és una bona manera de reduir despesa pública, la qual cosa reactivarà l'economia i ells podran fer més negoci.

Quant als treballadors, jo els diria que som tots dins el mateix sac. Han començat amb nosaltres perquè els és més fàcil. Però la cosa no acabarà aquí. La reforma laboral que es vol dur a terme els afectarà a ells i és ben probable que no els afavoreixi gaire.

La posició dels empresaris és més comprensible. Dins el discurs clàssic de lluita de classes, els interessos d'empresaris i treballadors sempre han estat contraposats. Ara bé, no sempre les coses són tan clares. Mentre molta de gent perdia el seu lloc de feina i d'altres veien minvats els seus ingressos, els funcionaris, fins ara, havíem mantingut la nostra posició econòmica, la qual cosa ens permetia seguir amb una despesa de consum similar a la d'abans de la crisi.

Els funcionaris, per tant, seguíem gastant igual i, per tant, ajudàvem indirectament les empreses a aguantar. Ara que ens abaixaran el sou, ben segur que el nostre consum se'n veurà afectat. Ja he sentit companys de feina que contaven que han anul·lat el seu viatge de l'estiu o que han decidit no canviar el cotxe o sortir menys a sopar. Entre la reducció de la nostra capacitat adquisitiva i la pujada de l'IVA del juliol hi pot haver una bona davallada del consum que perjudicarà més els empresaris d'allò que hipotèticament guanyaran per mor de l'estalvi en la despesa pública.

Per altra banda, voldria rebatre, encara que sigui de forma breu, la nostra mala fama de privilegiats. Ni nosaltres ho tenim tan bé ni els altres ho tenen tan malament. I per il·lustrar-ho en posaré un exemple. El nostre sou és tot blanc, transparent i no tenim manera d'amagar res al fisc. Tant ens toca pagar, tant pagam. Altrament, alguns treballadors de l'empresa privada cobren una part del seu sou en negre, les hores extra, per exemple. Són quantitats que no declaren, que no apareixen a la seva declaració de renda. Igualment passa amb alguns empresaris, que cobren una part en negre que tampoc no apareix a les seves declaracions de renda.

Com que les administracions públiques han de menester una determinada quantitat de doblers per funcionar, és evident que si aquesta gent pagàs a hisenda tot allò que hauria de pagar, no caldria que nosaltres, els qui ho declaram tot, haguéssim de pagar tant. Però encara hi ha una altra conseqüència perversa d'aquesta situació. Per a la recepció de determinats serveis públics, hom ha de presentar la declaració de renda i, si no hi ha prou places, tenen prioritat els qui se suposa que tenen menys ingressos. Per exemple, per obtenir una plaça a la guarderia municipal.

Idò resulta que el fill dels funcionaris x quedarà a fora, perquè a la declaració dels seus pares figura tot allò que guanyen, mentre que el fill dels empresaris hi entrarà, perquè a la seva declaració figura que guanyen menys que els funcionaris x, la qual cosa, emperò, és totalment falsa perquè no hi ha posat tot allò que s'embutxaquen en negre. D'aquesta manera els funcionaris, que ja varen pagar més guanyant menys quan presentaren la seva declaració, han de tornar a pagar més per dur el seu fill a la guarderia privada, mentre que els empresaris guarden els doblers negres davall una rajola i el seu fill es beneficia de la quota reduïda de la guarderia pública.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Sempre expliques ses coses de sa manera més clara i lògica, ben mirat, sa pròpia d'un matemàtic com tu, Jaume. Jo també faig vaga demà
Valoració:1menosmas
Per Què hi farem!, fa mes de 10 anys
Em sembla que la situació dels treballadors d'empreses privades aviat serà molt pitjor que aqueixa dels funcionaris. Aquests tenen, en principi, la feina assegurada, mentre que els altres estan també exposats a una rebaixa de sous i a més a perdre la feina. Esperem uns dies i vegem que en surt, de la llei de reforma laboral. I a davant de la situació actual, els sindicats no tenen força ni saben per on han de prendre per aconseguir algun benefici efectiu pels treballadors. Amb bon temps, tothom és bon mariner, però quan la mar està massa inflada fins i tot els millors timoners no poden dirigir el vaixell cap allà on voldrien.
Valoració:1menosmas
Per Garriguer d'Infern, fa mes de 10 anys
Per l'amor de Déu! Ja basta de martiritzacions públiques.

Està claríssim que els funcionaris no en teniu la culpa; tampoc en tenen els cambrers, els operaris industrials ni els rececionistes d'hotel. Però tots ells fa mesos que paguen la crisi, i callen. Callen perquè saben que, tot i no tenir la culpa de res, és l'única possibilitat de mantenir un sistema com l'actual. Però sobretot callen, perquè no tenen la força d'un col·lectiu que representa el 20% de la població activa. Un sector que cobra de l'estat, dels imposts i que quan l'Estat fa figa vol que tothom s'estrengui l'ou excepte ell.

Està molt bé tota aquesta caterva de planys èpics amb que ens entreteniu, però no perdeu la vergonya per l'amor de Déu.
Valoració:1menosmas
Per De les herbes molles..., fa mes de 10 anys
Els sindicats majoritaris al Regne d'Espanya fa anys que estan apalancats en les subvencions i no saben què és una vaga, però s'ha de fer camí, perquè no hi ha més camí que la protesta i la lluita. Bramular en privat només serveix per a la resignació, i de les herbes molles....
Valoració:5menosmas
Per SACARINO, fa mes de 10 anys
Si, si, si....que vida mas duraaaa.Venga, ala, mañana a la playa...
Valoració:-6menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys
Totalment d'acord Jaume i no oblidis que durant anys les pujades de sou dels treballadors públics han estat inferiors a l'IPC i que en més de dues ocasions en els darrers 15 anys, hi ha hagut congelacíons salarials. Qui més qui menys haurà perdut entre un 25 i un 30 % de poder adquisitiu en les dues darreres dècades.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris