algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Scripta manent

Ho sap tothom des dels temps més antics: les paraules volen, els escrits perduren. Qui triomfa és el qui escriu. Altrament dit: la història l'escriuen els vencedors. Qui genera el relat és el qui pot fer-ho, el poderós.

El professor Ricardo Senabre va explicar el valor de la metàfora i la seva transformació en les novel·les a partir d'una anàlisi de l'obra de Gabriel García Márquez. A Crónica de una muerte anunciada, Àngela Vicario, repudiada pel seu marit Bayardo Sanromán la mateixa nit de noces, es refugia amb sa mare a un llogaret caribeny des d'on, a poc a poc, el seu despit deixa pas a un nou amor pel seu marit distant i despectiu, i comença a escriure-li cartes. Fins que un dia d'agost, vint anys més tard, se li presenta Bayardo i com un Tarradellas qualsevol li envela el seu "ja sóc aquí. "Llevaba la maleta de la ropa para quedarse y otra maleta igual con casi dos mil cartas que ella le había escrito. Estaban ordenadas por sus fechas, en paquetes cosidos con cintas de colores y todas sin abrir" -explica el narrador. És igual si mai no havien estat llegides; l'important per recuperar l'amor perdut era que havien estat escrites. Ja n'hi havia prou per al miracle.

A El general en su laberinto, un Bolívar envellit fa un darrer viatge fluvial. Mentre escriu, o tal vegada gràcies al fet d'escriure, manté l'esperança; quan l'escriptura cessa comença a morir.

Florentino Ariza és autor d'infinites cartes d'amor; primer les adreça a Fermina Daza, fins que aquesta es casa amb el doctor Urbino; després, continuarà escrivint-ne per encàrrec esperant que el temps li retorni el seu únic amor. Juvenal Urbino és eixerit, afavorit per la fortuna, socialment encisador; però sempre actua des de l'oralitat (verba volant) més superficial, mai no va escriure ni una línia; açò sí: el gran mèrit que se li reconeix és haver ensenyat un lloro a parlar francès com un acadèmic. En canvi, Florentino Ariza tot ell és sentiment, profunditat, allò que es manifesta en la seva escriptura. Gràcies a ella haurà sobreviscut i pogut recuperar una posició privilegiada al costat de Fermina; açò sí: amb setanta-sis i setanta-dos anys respectivament. És a El amor en los tiempos del cólera.

El Nobel colombià ens presenta, doncs, l'escriptura com una ansa, un agafall on aferrar-nos fort per conjurar el pas del temps. Una garantia de perdurabilitat, car els mots no escrits s'esvaeixen.

Per açò, són tan importants els arxius de la memòria. Els ciutadans n'hauríem de fer ús seguit seguit en el nostre combat quotidià contra la malaltia que ens ret acrítics, passius, manejables. Fixem-nos com la política és eminentment oralitat, confrontació, espectacle, i el seu èxit consisteix a fer fonedissos els referents del passat.

A veure. Està escrit que el dèficit públic espanyol el 2009 va ser d'un 11,2 del PIB, del qual un 9,2% correspon al govern de l'Estat i un 2% a les autonomies i ajuntaments. A quin cap treu culpabilitzar-ne "el despilfarro autonómico" com fan molts nacionalistes estatals?

Si aquí reduïm conselleries prescindibles, per què no exigim al Govern espanyol que faci igual amb els ministeris de Sanitat, Cultura i Habitatge, les competències dels quals són exclusives de les comunitats autònomes, i amb el ministeri d'Igualtat, innecessari?

És possible saber que durant els sis primers anys de govern del PP la pensió mitjana va pujar un 17,2% en passar dels 567 a 666 euros, i la inflació va créixer un 17,8%. O sigui que els pensionistes van perdre poder adquisitiu. Independentment que el "Decretot" de Zapatero sigui una maçada a l'ull de poll dels més febles, amb l'actual govern i en un mateix període la pensió mitjana ha pujat un 23% (fins a 898 euros) mentre l'IPC s'ha incrementar un 16,2%. Ergo... L'alternativa del PP no resulta objectivament la més creïble, sobretot sense haver formulat cap proposta diferent al més d'allò mateix.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per VVV, fa mes de 10 anys
I els escrits què no estan fets de paraules, també?
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris