cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

De prop o de lluny, Corpus al juny

La festa del Corpus, traslladada des del passat dijous, cau sempre en el mes de juny. Ha estat una festa solemníssima, de gran tradició i colorit que tenia lloc seixanta dies després del diumenge de Pasqua. Antigament era una data molt esperada, quan tot es vestia de festa, de vestits nous i de processó. Aquest dia l'aire s'omplia de festa gran. Les cases s'obrien i la gent començava a anar arromangada i lleugera de roba. El Corpus feia els dies llargs i fugia dels dejunis. Hi ha moltes dites i refranys que hi fan referència, com tenir cera del Corpus, que significa tenir privilegi i estar exempt de complir la llei comuna. Era la principal de les manifestacions públiques religioses i tenia molts elements populars tradicionals, alguns dels quals han arribat trastocats als nostres dies, com el ball dels moretons de Manacor.

PER A FESTA, CORPUS. La festa més solemne de totes ja no és el que era. A Mallorca, la més destacada és la de Pollença, amb una tradició molt antiga que només es conserva en aquesta localitat: el ball de les Àguiles i la dansa ritual de Sant Joan Pelós. Les Àguiles, dues fadrines molt endiumenjades, desfilen a la processó vestides de blanc i enjoiades a l'estil barroc. Realitzen dos balls: Les taules, dins de l'església, i el ball de la processó. Sant Joan Pelós també representa una dansa ritual d'origen molt antic. Les àguiles són el símbol de sant Joan evangelista. A Pollença les àguiles porten un petit cap d'àguila a la punta d'un bastó davant la cinta. La festa fou establerta al segle XIV i tenia des d'un principi un cerimonial solemne i fastuós.

HO FAREM PEL CORPUS, QUE ELS DIES SÓN LLARGS. Quan un assumpte s'allarga més del que caldria i duu camí de no resoldre's mai, hi havia aquesta dita, que en facilitava la data i el moment. El dia s'ha allargat i molt. Sembla que entre la gent existeix la creença que a causa de la gran quantitat de fred que va fer el darrer hivern, ara, en canvi, toca una calorada excessiva. Clar que a l'estiu farà calor... però si és difícil encertar el temps que farà demà, com poden assegurar que el d'enguany serà un estiu més calorós del que és normal?

JUNY BRILLANT. Encara que el girant de la lluna nova és dissabte que ve a les 13 hores i 14 minuts del migdia, gairebé tots els almanacs populars que hem consultat preveuen un juny rarenc, amb vents del cantó de ponent, provocadors d'algunes pertorbacions passatgeres i pujada de les temperatures. A partir de mitjan mes els nigulats desapareixeran i podrem veure com el juny fa coses rares. No ha de resultar estrany que retorni la fresca de tant en tant, coincidint, sobretot, amb el canvi de lluna nova. Encara es poden sembrar cols i colfloris. I diuen que fins al dia de sant Bernabé, que és divendres que ve, dia 11, hi ha temps de sembrar les carabasses. No oblideu tampoc els carabassons.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris