algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Ens retallen la llengua, també

No sé si està escrit en la Bíblia, crec que no; però en canvi sí en la rondallística popular mallorquina. Quan el Bon Jesús i Sant Pere anaven pel món, segons es conta a es pas des jeure davant i es jeure a darrera, una nit s'aturaren a una possessió i hi demanaren posada per romandre-hi la santa nit.

Caritatius com eren vers els divinals hostes, els n'oferiren però, com que també hi havia magror hagueren d'ajocar-se a la cambra del padrí. Potser perquè el padrí era malsofridot, o bé perquè estava de mala lluna, o bé perquè aquelles dues ànimes havien de fer la programació de l'aula de l'endemà, el cert és que varen fer una mica de saluet i el padrí es va aixecar, posà mà a les corretjades i n'ablaní un dels dos: el que jeia a davant. Evidentment, la llendera la tasta Sant Pere. Al cap d'una estona, el renou tornà a importunar el vell, que s'aixecà rabent i, Sant Pere, que es veia venir l'arruixada, digué al Mestre que li canviàs el lloc, que l'altra vegada ja li havia tocat rebre. Així ho feren, però el iaio de la casa va dir que si abans va rebre el que jeia a davant, ara ho faria el de darrera. Podeu comptar qui dels dos se'n va dur tassa i mitja. Vaja, sempre va rebre el mateix.

Això ens ha passat una mica amb la situació del català aquests darrers anys. Quan hi havia aquells anys d'opulències, de panxades a cor que vols i també d'onades d'immigrants, la resposta de l'administració va ser que no es podien atendre totes les peticions d'ensenyar-los català perquè no donaven abasto. Vaja, que els poders públics no tenien els mitjans necessaris per poder garantir, com a mínim, que els fills dels immigrants, escolaritzats, poguessin fer un aprenentatge accelerat en la llengua del país que els acollia. La situació ens desborda, es deia. Com també han arribat a estar saturats, saturadíssims els cursets que organitza, a les Illes, el COFUC, que ara diuen que volen tancar.

Bé, ara que ja tenim la paraula que ho justifica tot: crisi. Una paraula davant la qual hem de fer quaranta genuflexions diàries, si hi importa. Aleshores, en nom de la crisi, que d'entrada no havia d'afectar als recursos educatius, han començat les retallades. Al País Valencià, la situació esdevé dramàtica i per això, Escola Valenciana, presentà dimarts passat a Alacant una campanya dirigida a les AMPAS, als Consells Escolars, centres, regidories d'educació, etc., per tal que la societat civil valenciana doni una resposta contundent a les mesures empreses pel Govern Valencià i que estan encaminades a paralitzar el ensenyament plurilingüe.

Allà els sistema és un poc diferent d'aquí, hi ha centres que ofereixen línies en català, que no es compleixen al 100% en la majoria dels casos, i ara resulta que el poc que tenen els ho volen retallar, en nom de la crisi i de l'austeritat. O, en alguns casos, estroncar. S'han suprimit línies de batxillers en català. I també a als altres cursos. Això vol dir que molt difícilment, encara que sigui de manera teòrica, un alumne valencià pot cursar l'ensenyament en la seva llengua. Per molt que els pares triïn aquesta opció. Han tornat a convertir l'assignatura de valencià, com en diuen allà, en una simple maria. Si algú està interessat en aprofundir més en el tema pot visitar aquesta web: http://www.escolavalenciana.com/

Però vaja, no cal anar tan lluny. Aquí han les retallades també afecten les hores de PALIC, que són les hores d'ensenyament intensiu als nouvinguts, i algunes optatives que de català. I ja veurem com queden els cursos de català per adults si se suprimeix el COFUC. Vaja, sempre rebem els del mateix cantó. No crec, per altra banda, que retallin pantalles gegants per veure la "roja". Com a mínim ahir a Llucmajor n'hi havia una per seguir no sé quin concurs de la primera. Coses de la crisi!

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per un de fora, fa mes de 10 anys
Un diumenge del 2010. Entro a l'oasi que em representa una farmàcia de guàrdia de Mallorca. Saludo la farmacèutica (jove, no més de 30 anys). Com que la recepta és d'un psicofàrmac em demana la targeta d'identitat. La hi passo, posa els comprimits imprescindibles en qüestió damunt el taulell i en l'idioma que hem emprat fins aleshores diu: "Dos amb deu". Tot seguit, però, mig bela, en to contrit: "Dos con diez".

Tot i que sé molt bé, a hores d'ara, quina ha estat la raó d'aquest canvi sobtat -el mot extranjero que adorna el meu DNI-, no puc evitar mirar-me-la com si fos una retardada. Per què ho fan, això, tants mallorquins? Ignorància, potser?

¿La de no saber que molts d'estrangers residents han après el català o l'estan aprenent? De no saber que arreu del territori som molts, els estrangers que parlem en català entre nosaltres, encara que no hi hagi ni un sol mallorquí de soca-rel al descobert?

Tots els estrangers catalanoparlants que he anat coneixent al llarg dels anys es queixen del fet que quan s'adrecen als catalanoparlants en català, aquests (si no és que són amics o coneguts) els responen en espanyol, robòticament.

Valoració:6menosmas
Per estorat, fa mes de 10 anys
"..es mallorquí (dialecte del català) no està bé molt bé de salut .. " Uff, també he sentit a dir que el pollençí també està en perill perque els gonelles mallorquins els han amenaçat perque no parlen amb l'article salat. Bé, que hi farem, esperem que el govern balear posi ordre davant de tanta ignorància i beneitura.
Valoració:7menosmas
Per Albert i Sonia, fa mes de 10 anys
li han donat un bon repas en a aquest good bye, aixo es fer moltes bufes amb poc vent i bufar mes fort que es mestral jaja ja es mejar sopas damunt es cap des altres i cantar sa lliçó clara a qualcú ja as cobrat Pep torrat jajja
Valoració:-26menosmas
Per letrk, fa mes de 10 anys
I andalús i granadí i sevillà i extremeny i murcià i madrileny i sorià i burgalès i valencià i alacantí i lleidatà i tortosí i rossellonès i alguerès i menorquí i maonès i ciutadellenc i eivissenc i solleric i pollencí i felanitxer i sineuer i "panessillo" i...
Valoració:32menosmas
Per GOOD BYE SPAIN a Adéu mallorquí, fa mes de 10 anys
No pateixis, fa pocs dies escoltava les noticies a catalunya radio i curiosament el locutor emprava l'article salat encara que no sempre. Ja pots veure que els catalans també estan en perill de deixar de parlar català i passar-se al mallorquí. Vist així tot queda a casa: noltros parlam la seva llengua i ells parlen la nostra. Res, un intercanvi cultural ben interessant. A més ara, tan ells com noltros passam a ser trilingües perque ja parlam castellà, català i mallorquí. Bon currículum pels gonelles.
Valoració:25menosmas
Per D'EN JORDI des RECÓ, fa mes de 10 anys
Per ORIOL : la teva frustració i impotència davant de l'evidència et fa delirar .. que demòcrates que sou es catalibans, vosaltres dins d'un estat de llibertats.. quan no pensen com vosaltres només sabeu insultar, però és simplement per la vostra frustració .. From : un mallorquí pur, de lliure pensament i no pensament únic com tu, demòcrata i mil vegades més mallorquí que tu. Mallorca i balears sempre cap endavant, una cosa més .. aquestes terres mai seran catalanes ni d'aquests interessats i inventats països catalans .. pots estar ben segur, som foners ..
Valoració:-24menosmas
Per oriol, fa mes de 10 anys
molt foraster fent veure que és mallorquí
Valoració:16menosmas
Per D'EN JORDI des RECÓ, fa mes de 10 anys


Quin fàstic de catalibanistes carregats de prejudicis i fòbies estau tan sotmesos al botxí colonitzador català o és que abans que arribés el Rei Jaume i es àrabs no hi havia mallorquins a sa illa .. la història no es tergiversa ...
"No hem d'ignorar la hispanofòbia que des de fa anys els ha interessat fomentar, amb variades fórmules, a algunes formacions polítiques i a alguns responsables governamentals", no es pot "mirar cap a una altra banda ni mantenir una actitud pusil·lànime que reforci aquestes posicions radicals". "la majoria de Mallorquins ens sentim Mallorquins -Balears i espanyols amb tota naturalitat" i que Sa Roqueta i ses illes "no son la parcel·la privada d'uns quants iluminats. Mallorca/Balears es plural i sobre tot democrata però no d'uns quants que creuen posseir la veritat absoluta i pregonen un discurs polític únic" CapAmunt Mallorca/Balears i Espanya
Valoració:-20menosmas
Per GOOD BYE SPAIN, fa mes de 10 anys
Quin fàstic de gonelles carregats de prejudicis i fòbies anticatalanistes! Estau tan sotmesos al botxí colonitzador espanyol que el vostre odi cap a les vostres arrels és díficil de superar. Ja diuen que la llengua del esclau és la mateixa que la del seu amo. Si vos prenguesseu la molèstia de esbrinar els vostres orígens en vers de anar enganats pel món descobrirïeu fins a on arriba la vostra submissió a la cultura espanyola que ens vé imposada de fora. Deixau de tirar pedres contra la vostra taulada i acolliu la pàtria catalana com el que és, la nostra i autèntica pàtria. Els espanyols ja tenen la seva.
Valoració:16menosmas
Per Un Malloqui de debò.., fa mes de 10 anys

Com receptors de la història catalana que ens ha transmès es nostres pares i els nostres padrins..com a ells l'hi van transmetre es seus, no podem permetre que segueixin manipulant la llengua catalana al circulo balear. O frenem aquest lletrejo o es nostres descendents es trobessin amb una realitat molt diferent per
la qual van lluitar per mantenir es nostres avantpassats.ha arribat el moment de dir basta. És vergonyós oir els catalibans i no ser capaces de distingir si el qual xerra és del ERC o amic den CAROD ROVIRA per que per descomptat no destil·la ni un sol tret mallorquì en la seva forma d'expressar-se. I és encara pitjor la immersió catalanista a la qual està sent sotmès aquesta Comunitat Autònoma. Els nins no aprenen les varietats lingüístiques pròpies de Balears, si no que se'ls inculca des de petits el catala mes academic que existeix. L'exemple de l'examen d'AIXÒ és significatiu i per desgràcia ja fa temps que ha deixat de ser una anècdota. El doncs li guanya terrè al idò a passos engegantits i ningú mou un dit per evitar aquesta invasió silenciosa.. Politics de Balears sa OCB (OCC) i sa STEI-i son un cancer per ses nostres illes
Un Malloqui de debò..
Valoració:-21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris