algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

El Cercle d'Economia i el futur del nostre país

Dilluns passat n'Alexandre Forcades, president del Cercle d'Economia, i l'economista menorquí Guillem López Casasnovas en digueren, al meu veure, una de freda i una de calenta. Demanaren que, en lloc d'apujar imposts, els polítics es buidin el cap cercant la manera d'estalviar doblers i que evitin el "sobredimensionament" d'administracions. Demanaren un pacte entre partits de manera que, governi qui governi, el qui romangui a l'oposició no s'aprofiti de l'escapçada de despesa per fer mal al govern de torn. Fins aquí molt bé. El mal va ser que en Forcades, a l'hora de cercar un exemple, no va tenir altra cosa a dir més que "o sobra el Consell o sobra el Govern". Tant si té raó com si no, pensau una cosa: el pressupost d'enguany del Consell de Mallorca puja a 436 milions d'euros. Idò bé: dia 12 d'abril del 2005 el mateix Cercle d'Economia de Mallorca, va publicar un estudi titulat Balanza fiscal de Baleares: pagamos al año 3.153 millones de euros sin contraprestaciones. De manera que, amb els milions que l'Estat ens fot tan sols en un any, en tendríem per pagar 7 anys un pressupost del Consell de Mallorca com el d'enguany. Ho vénc a dir perquè va bé, beníssim, que mirem prim amb l'organització i el cost de les nostres institucions. Però abans de badar boca sobre les institucions autonòmiques, que suposen un 30% de la despesa pública a l'Estat espanyol, convendria que parlàssim sobre l'administració que suposa el 50% d'aquesta despesa, que és la del mateix Estat. No podem insinuar que sobri el Govern o el Consell -que per ventura és vera- sense abans haver denunciat que sobra el Ministeri de Sanitat i el Ministeri d'Educació, ja que les funcions que feien antigament, ara ja corresponen a les "autonomies".

El Cercle d'Economia, si enfoca les coses bé, pot ser una eina molt bona per despertar la consciència de la nostra societat civil, i molt concretament la dels petits i mitjans empresaris, que són el motor de la nostra economia. Tan sols li manquen, al meu parer, dues coses: una és que, per començar, el Cercle, si vol ser una entitat ben arrelada a Mallorca, ha de posar la seva plana web d'internet en català. I l'altra és que ha de perdre la por d'arribar a conclusions fortes i, per tant, no ha de descartar mai la via sobiranista com a sortida a la nostra situació colonial. O no és una situació colonial el fet que, segons va dir En Forcades mateix dilluns passat, el finançament balear el 2009 va ser de 111,7 milions d'euros per davall la mitjana espanyola i que el 2013 aquest dèficit, del pas que anam, arribarà als 159 milions?

És que gairebé tots els documents del Cercle, tant els antics com els d'avui, són un plany per la magror que patim les Balears a l'hora de recuperar per al nostre finançament la part que necessitam de la doblerada que l'Estat ens fa pagar i no ens retorna. I encara ara estam a les mateixes. D'acord que hem de proposar una vegada i una altra sense defalliment reformes i més reformes per arreglar econòmicament una mica la nostra dependència política de l'Estat. Però un cercle d'empresaris ha de tenir més que ningú esperit de superació, esperit emprenedor i obert i amplitud de mires.

L'aspiració a arreglar la relació Balears-Espanya és legítima, però no és l'única sortida possible a la llarga. Els empresaris bons saben més que ningú que, si no hi ha negoci aquí, n'hi ha aquí deçà. No es tanquen mai en el mateix redolet conegut de tota la vida. A l'Europa del segle XXI, un país que pren consciència d'ell mateix, si vol, pot constituir-se en Estat independent d'una manera pacífica i democràtica. Així sí que arreglarem per sempre el nostre finançament.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per MINERVO, fa mes de 10 anys
Pues solo te queda joderte Collat...
Valoració:-10menosmas
Per Collat, fa mes de 10 anys
L'únic que ens sobra és Espanya.
Valoració:12menosmas
Per MINERVO, fa mes de 10 anys
Ahi te tengo que dar la razon Serafí...
Valoració:-3menosmas
Per Serafí Lliteres Maçanet, fa mes de 10 anys
Home, Minervo et puc assegurar que si laindependència la demanàs Extremadura li donarien demà mateix.
Valoració:8menosmas
Per MINERVO, fa mes de 10 anys
¿Y el pais se llamaria Baleares? en dos dias los menorquines piden la independencia...
Ahora en serio, alguien cree que paises como Francia o Alemania que tienen cientos de miles de millones de euros en deuda española permitirian que España se fragmentara en algun momento? La estabilidad es España es su estabilidad, le guste a quien le guste...
Valoració:-16menosmas
Per Quin fàstic!, fa mes de 10 anys
Potser hauríem d'ampliar l'exemple de forcades i dir "o sobra el Consell Insular, o sobra el Govern autònom o sobra el Govern de Madrid". Sigui com sigui, hauríem d'esforçar-nos perquè deixin de considerar-nos una colònia de la que és lícit treure'n diners sense justificació de cap casta.
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris