nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

La crisi i “la roja”

En el cas que la selecció espanyola de futbol assoleixi la glòria sud-africana, cada futbolista s'endurà la mòdica xifra de 600.000 euros en concepte de prima, que serà doble en el cas de l'entrenador. Passem ara a les matemàtiques recreatives: multipliquem aquesta prima individual per 25 (els 23 jugadors, més l'entrenador que val per dos) i ens resulta un número ben rodó: quinze milions d'euros.

Quinze milions d'euros que paga la Federació Espanyola de Futbol (enteneu-ho bé: el contribuent) i que equivalen, per posar un exemple, a la meitat del que el president Antich es proposa estalviar amb la retallada de l'estructura del seu govern i amb el 5% de reducció del sou de tots els funcionaris de les Illes Balears. Si el problema de matemàtiques recreatives ens plantejàs calcular quants d'anys hauria de fer feina un treballador normal per igualar el que aconseguiria cada jugador amb una hipotètica victòria mundialista, el resultat seria d'una obscenitat insuportable.

És públic i notori, a més, que tots ells són professionals amb nòmines sensiblement superiors al salari mínim, i que la seva condició de membres del "combinat nacional" (per recórrer a l'argot) ja els deu suposar sucosos ingressos publicitaris. Afegiré, per si algú no coneix la dada, que la prima espanyola és la més alta de totes i triplica la d'Alemanya, un país, com se sap, en una situació econòmica infinitament més precària que la nostra.
El Mundial està a punt de començar.

D'aquí a poc, onze esforçats atletes vestits amb una camiseta vermella correran darrere una bolla de cuiro, esforçant-se per introduir-la al fons de la xarxa defensada per onze atletes més amb camiseta d'un altre color, que, al seu torn, miraran de dur la pilota a la xarxa defensada pels vermells. Hipnotitzats per la pantalla, milions d'aficionats patiran, faran coces a la bolla des del sofà, cridaran, insultaran l'àrbitre, demanaran penals, exultaran de goig amb els gols propis i s'enfonsaran en la misèria amb els aliens. Els mourà el més pur fervor patriòtic, mentre que els esforçats (i qui sap si hormonats) atletes sortiran al camp a donar-ho tot esperonats per l'agradable estímul d'un xec de 600.000 euros.

En el cas que arribàs aquell clímax en què els jugadors vermells es van passant la copa d'un a l'altre, tindríem milers de ciutadans que no es recordarien que els han retallat el sou, o que la seva feina ha esdevingut precària, o que són a les llistes de demandants d'ocupació, i que se sentirien redimits per la incomprable sensació de formar part de la nació més gloriosa del planeta. Els futbolistes que branden la copa, mentrestant, se la començarien a imaginar carregada de bitllets de 500 euros.

Pensa fer el govern espanyol alguna cosa respecte d'aquesta qüestió? De moment, el president Zapatero ha anunciat que aprovarà la reforma laboral dia 16 de juny, el dia del primer partit de la selecció espanyola. El rival és la selecció suïssa, i ZP deu preveure una victòria que comenci a desfermar una eufòria en què es facin més difuses les punxades de la flexibilització de l'acomiadament o de l'augment de l'edat de jubilació. L'espectacle està a punt de començar, presidit per un vell títol de Supertramp: Crisis? What crisis?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per part forana, fa mes de 10 anys
Això senzillament es diu: Panem et circences. Estic molt d'acord amb le steves reflexions, però alerta! Dir que els doblers surten dels contribuents és un poc agoserat. M'explic. La FIFA dóna doblers a la federacions (a l'espanyola també) pels partiots guanyats i s són campions ja no t'ho dic. Hi ha també les ganàncies per publicitat etc. Per tant dir que tots els doblers surten dels contribuents no és del tot cert. Ara bé, això no val dir que s'hagi de donar a aquests atletes com dius tu aquestes quantitats de doblers, especialment, quan aquests ja viuen bastant bé i sense problemes econòmics. Tal volta la federació espanyola podria invertir aquest doblers a tots els poliesportius dels IES i així no tenir instalacions tercermundistes als instituts, escoles, barris. Si aquests atletes guanyen no ha de ser un benefici particular sinó un benefici pel pais. I ja m'aniria bé a jo que cada comunutat autònoma tengués selecció nacional, o almanco les que ho reclamen.
Valoració:4menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys
Per això i més, no crec que ningú amb dos dits de seny i una mica de sentit crític vulgui seguir formarnt part d'aquesta mendita que es diu: Espaaaaaaaanya...
Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris