cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
16°

Escarnir la pròpia història

"Quan et nafren els braços, l'odi esdevé feixisme
colpejats pels qui escarneixen llur passat.
Seran les teves ales, d'un vol que veuràs lliure
si s'allunya la venjança del teu cor."

Els versos corresponen a una preciosa cançó titulada Palestina, que va compondre en Lluís Llach per estrenar-la en un acte de solidaritat amb el poble palestí organitzat per la Crida a la Solidaritat a les darreries de la dècada dels vuitanta.

La melodia és preciosa i la lletra és un vertader poema compost des de la sinceritat, la sensibilitat i habilitat de Llach. Aquests dies m'ha vengut al cap, de manera molt especial els versos que n'hem reproduït, arran de la nova atrocitat comesa per l'Exèrcit israelià, aquesta vegada contra un grup internacional de persones que intentaven fer arribar aliments a la població de la franja de Gaza, aïllada i bloquejada per les forces armades israelianes i la insolidaritat de l'Estat egipci.

L'atac de l'Exèrcit israelià contra la flota de sis vaixells que navegaven per aigües internacionals i que intentaven arribar a Gaza per dur-hi ajuda humanitària és una salvatjada, és indefensable des de qualsevol punt de vista racional i és un insult a la història d'un poble que ha acumulat tant de patiment com és el poble jueu.
Qualsevol presumpta justificació de l'atac pirata de l'Exèrcit israelià contra la flota solidària faria riure si no fos que hi ha hagut diverses persones mortes i altres de ferides.

La impunitat amb què han actuat els aparells de l'Estat israelià fins ara és responsabilitat directa dels dirigents de l'ONU, dels Estats Units i de la Unió Europea, i ha estat precisament aquesta impunitat la que ha conduït al de- senllaç fatal de l'aventura dels navegants solidaris amb Palestina.

L'assalt injustificat, en aigües internacionals, contra uns vaixells que, com a mínim fins aleshores, no havien comès cap il·legalitat és una atrocitat, és un gravíssim error polític i, cosa que particularment encara em pareix més greu, és un escarni (per utilitzar l'ajustada expressió de Lluís Llach) al passat no tan llunyà del poble jueu.
És una atrocitat, perquè l'Exèrcit israelià ha comès un nombre (encara indeterminat) d'assassinats d'éssers humans de manera gratuïta, sense cap justificació i absolutament evitables.

És un gravíssim error polític, perquè aquesta acció enerva els enemics d'Israel, situa en una posició més que incòmoda els seus estats aliats, decanta a favor de la causa palestina els no alineats i pot ser utilitzat com a justificant per aquells que estan disposats a fer servir la violència en el conflicte Israel-Palestina. A més a més d'això, aquesta acció esbojarrada allunya encara més la possibilitat d'una solució negociada que acabi d'una vegada amb una de les guerres més antigues que perduren al món.

I és un escarni al passat -ho dic des del profund dolor i la forta incomprensió que tot això em provoca- que els fills i els néts de les persones que patiren l'Holocaust siguin capaços d'ordenar, executar i/o justificar aquesta i altres matances.

No fa tants d'anys, el juliol de 1947, el vaixell Exodus arribà a les costes palestines amb 5.415 immigrants il·legals, supervivents de la Shoà, alguns dels quals moriren a mans de l'Exèrcit britànic, que no va deixar que arribassin a la seva destinació.

El desembre de l'any passat, va morir Yitzhak (Ike) Aharonovitch, el capità del famós vaixell. Per ventura, si hagués vist l'atac de l'exèrcit israelià contra la flota solidària, hauria sentit una profunda tristesa.
I s'hauria sentit escarnit.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 10 anys
No tothom té el do de l'oportunitat. Record que en Lluís Llach va fer una cançó a Winnie Mandela. Després de la publicació de certs fets atribuïts a la senyora no l'ha tornada cantar. Moltes cançons d'en Llach m'encanten, però altres gens ni mica.
Shalom!
Valoració:6menosmas
Per En Miquelet, fa mes de 10 anys
"Ara mateix només esperam arribar a Gaza o el martiri". "Jueus, l'exèrcit del Profeta s'acosta". Expressions del activistes turcs abans de l'incident.
http://www.youtube.com/watch?v=b3L7OV414Kk
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris