cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
16°

Ara és per l'estalvi

Ara, entre els habituals defensors de l'Espanya una, hi ha aferrat una obsessió estalviadora inusual, com si haguessin tornat catalans de tòpic, que els fa presentar-se com a portadors de la solució definitiva de la crisi. Mantenen, però, el mateix grau de solidesa i equanimitat en els raonaments i el mateix calaix d'on proposen obtenir els estalvis. El remei, com sempre, és negar de fet el que n'hi ha que anomenen l'Espanya plural.

Una negació que, a pesar de soler-se estendre a tota classe de pluralitat, s'extrema en referir-se a la diversitat nacional, cultural, lingüística o a totes alhora. Aquests dies, amb els debats sobre la crisi i les (no) solucions, han aprofitat per esteranyinar els clams de retorn a la uniformització (a la seva uniformització, naturalment). N'hi ha moltes mostres i diferents tribunes.

Una d'aquestes mostres són les reaccions provocades per José Montilla amb la seva intervenció en català al Senat. Resulta que n'hi ha que ho veuen com un escàndol pels 6.500 euros que, "en temps de crisi", ha suposat la traducció simultània de les seves paraules. Ara bé, convé tenir present que la necessitat de traducció, i la consegüent despesa, no la provoca Montilla. S'equivoquen els qui la hi atribueixen. Ell no va necessitar traducció simultània; els qui la necessitaren varen ser alguns dels assistents a la sessió. Per tant, la despesa no la genera el bilingüisme del president de la Generalitat de Catalunya, sinó el monolingüisme d'uns altres.

De la mateixa manera que, contràriament al que alguns mitjans donen a entendre sovint, els alentiments d'alguns judicis no es produeixen perquè els testimonis vulguin declarar en català, sinó perquè el jutge o altres professionals de la justícia no l'entenen. I els conflictes amb funcionaris no els provoca que un ciutadà s'expressi en català, sinó que el "servidor públic" no l'entengui.

És clar que el que encareix o dificulta els procediments no és el bilingüisme d'uns, sinó l'absolut monolingüisme (real o militant) d'uns altres. La distància entre el català i el castellà, no ho dubtem, fa que, si hi ha una mica de voluntat, basti poca intel·ligència perquè un castellanoparlant avesat a sortir pugui entendre el català sense gaire esforç (sobretot si es tracta d'un discurs polític o tècnic). Per tant, quan això falla, és que hi manca qualcun dels dos ingredients.

Si la sortida de la crisi depèn de la utilització d'una sola llengua en les institucions, els mateixos que ho defensen, per coherència i en paral·lel, haurien de propugnar que a les institucions europees només s'hi usàs l'alemany; les traduccions hi tenen un cost extraordinàriament superior.

En el fons, però, no crec que la irritació provocada per Montilla en les pells sensibles de sempre, sigui pels 6.500 euros (despesa que no va ser generada només per la seva intervenció, sinó també per les d'altres). Potser, de fet, el que els ha indignat més ha estat que la intervenció en català al Senat la fes un andalús, per molt president de la Generalitat que sigui; un que, a parer seu, hauria de militar contra qualsevol altra llengua que no sigui el castellà, perquè qualsevol altra cosa és traïdoria.

De la mateixa manera que, com hem dit altres vegades, allò que realment els preocupa de l'escola no és que els infants arribin a no saber castellà (prou demostrat està, i evident és, que això no passa), sinó evitar que aquells infants que són de família castellanoparlant aprenguin prou català perquè s'hi puguin expressar sense esforç i, fins i tot, puguin arribar a sentir-la, també, com a llengua seva.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per II*II, fa mes de 10 anys
Seria millor no haver d'anar a Madrid; així no es queixaria ningú, ni ells ni nosaltres.
Valoració:3menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Quan veuen que mos expressam en català fins i tot en es seu parlament (i només en es senat, que també s'hauria de poder fer en es congrés es 365 dies de s'any) veuen que han perdut part des domini que mos tenien i això els irrita de manera increïble
Valoració:16menosmas
Per B.E.N., fa mes de 10 anys
Els espanyols espanyolistes són incapaços d'aprendre llengües. Deuen ser subnormals profunda. Quan el grau de proximitat entre el català i el castellà és tan notable sols un banastre pot tenir dificultats en entendre l'altra llengua.
Valoració:3menosmas
Per A.L.M., fa mes de 10 anys
Normalment es considera que aquells que tenen un problema i algú els ho hagi de resoldre, les despeses corrin a compte dels qui necessitin l'ajuda, no a compte dels ajudants. Per tant, si no entenien el català i els interessava allò que es deia en el debat, hauria estat lògic que el traductor el pagassin ells. I mirau per on, no tan sols no el volen pagar sinó que encara es queixen (o esqueixen) perquè els ho paguen els altres! Quin món!
Valoració:8menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 10 anys
El meu oncle, encara monolingüe català, s'entenia amb monolingües castellans sense gaire dificultat: qüestió de bona voluntat.
Crec que el que els sap més greu és la foto dels auriculars: qualsevol que la veu sap que l'Espanya uniforme castellana que tant desitgen encara no existeix.
Valoració:13menosmas
Per Sense esperança, fa mes de 10 anys
No tenen remei.
Avui vespre, a les 21h30, mirem "Adéu, Espanya?" per TV3. Mem si n'aprenem!
Valoració:8menosmas
Per Sweet, fa mes de 10 anys
Joan: un 10! Sempre estàs carregat de raó però avui, a més, has exposat els arguments d'una manera tan clara que qualsevol comentari seria empobrir-los. Gràcies
Valoració:20menosmas
Per Rafel Prim, fa mes de 10 anys
Des de fa estona clamen contra el català per provocar la indignació dels ingenus. Al final la crisi i les restriccions d'en Zapatero les haurem provocat els caparruts que volem seguir fent ús de la llengua pròpia. Aquesta caverna intoxica de manera permanent. Posseeixen una gran gran maquinària de generar opinió. Nosaltres, en canvi, estam indefensos. Pareix que ens manquen eines i energies. Jo em deman hi les collonades que fa per promoure la llengua espa
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris