algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Com està el Govern!

La vida política balear està ja fa temps embogida. Però les darreres setmanes ha perdut tot l'alè de racionalitat que li podia quedar. Ara començam a notar aquí les conseqüències -només les primeres- de tenir un president de govern nacional, i secretari general del PSOE, del qual el millor que es pot dir és que improvisa i que no té més mires que les immediates.

El cost per a Francesc Antich de tenir un líder així és enorme. I afegit això a la seva forma d'actuar darrerament -pacte per blindar privilegis hotelers, retallades estranyes, regals al PP...- fa que la seva posició es debiliti progressivament.

Dilluns el president es reuneix amb els líders del PP i d'UM per veure d'acordar uns mínims per fer front a la necessitat de gastar manco i recaptar més. Però des del PP no rep més que la negativa. Ningú no es pot estranyar, perquè els conservadors es veuen guanyadors l'any que ve i seria il·lògic -des del seu punt de vista- que donassin suport a l'adversari que és el que governa. José Ramón Bauzá rebutja les mesures proposades i "exigeix" que l'Administració s'aprimi abans de tot. Antich, acorralat, anuncia que fa cas al PP i que eliminarà dues conselleries. La improvisació de la mesura queda palesa si es coneix el fet que a devers les tres de l'horabaixa el president s'havia reunit amb el conseller de Treball, Pere Aguiló, per acordar la remodelació de les direccions generals del departament per estalviar. Unes quatre hores després era destituït.

Bé està que el Govern s'aprimi. Com tota altra administració. Té més raó que un sant Alexandre Forcades quan troba que seria "immoral" apujar encara més els impostos sense prèviament "racionalitzar" l'Administració, acabant amb incomprensibles -o, pitjor, molt ben compreses- duplicitats i fins i tot triplicitats. El cas, que deia Forcades, del Consell de Mallorca és especialment dolós. Una institució que cap mallorquí sap a què es dedica i que el Govern en podria assumir la majoria de les funcions, deixant-la en una simple diputació, a l'espera, que també caldria fer-ho, d'una futura eliminació d'aquestes deixalles institucionals del passat.

Bé sap Antich que és imprescindible acabar amb les duplicitats i triplicitats tan nostrades -perquè, és ver, n'hi ha per tot, però com aquí enlloc-, però no està en condicions de fer-ho. Per tant, es dedica a operacions d'imatge forçades per Zapatero. I, per l'estranya forma com últimament, ho fa de tal manera que és impossible que en pugui treure rèdit polític. Acabar amb la Conselleria de Treball quan l'atur és el que és? Ja estam que tant és a la pràctica, tenir o no aquesta conselleria, però la imatge -que es pretenia bona per retallar- resulta ser nefasta quant a la (no) oportunitat de la mesura.

Encara pitjor per als seus interessos: improvisa la liquidació després que Bauzá li hagi exigit. No és gens segur que a canvi obtengui el suport del PP per al conjunt de mesures anunciades, però allò que sí és cert i segur és que Bauzá aquesta setmana, gràcies a Antich, s'ha convertit a ulls de molta gent -que en desconfiaven- en una sòlida alternativa.

En fi, la vida política balear està embogida i el Govern -amb un Bloc que no està en política pels càrrecs, naturalment, però les seves conselleries que ningú no les aprimi- està com està: deu consellers -deu!- que ho han estat ja no ho són. No fa falta afegir res més per tenir una radiografia perfecta.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Llorencet, fa mes de 10 anys
Més ben igual la discussió sobre si pugen o apugen o abaixen... JO EL QUE NO VULL és que em retallin i ells continuïn vivint a cos de rei.

Comprenc que un empresari que fa feina i doni feina visqui bé, però aquests polítics abduïts per la figurera i l'embutxaquera... aquests m'empipa que m'hagin de retallar perquè ells continuïn engreixant panxa i ego.
Valoració:0menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
En balear, valencià i català actuals (des de segle XVI) no existeix el mot "apujar".
Si se vol usar o introduir hauria de tenir "apujar" el significat de apuntalar, estalonar, estrebar, fer costat, recalcar, recolzar, refermar.

Voldria sebre qui ès aquest filòlog o de on se han tret aquest mot "apujar" amb el significat de augmentar o pujar.

Valoració:0menosmas
Per Laura, fa mes de 10 anys
No escriguis per dir beneitures "Do not visit Mallorca". Apujar és ben correcte. Està clar que no ets lingüísta i que no en tens ni idea de llengua. Si no saps d'una cosa, millor no diguis res...
Valoració:1menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
El mot "apujar" no existeix en mallorquí.
Si vols ficar aquest mot "apujar" a el vocabulari mallorquí hauria de tenir el sentir de "apoyar" del castellà i totes les llengües llatines.
Pujar pot significar pujar, muntar, enfilar-se, augmentar.
Fixa-te amb les altres llengües: "apoyar", "apoiar", "appuyer", "appòggio".

No se ha de fer molt de cas a la "ceba" de Barcelona, noltros tenim millor llenguatge que els "catalans" del continent.
Valoració:-3menosmas
Per jubilatfrustrat, fa mes de 10 anys
pero, aquest no es un any electoral? i que auran fet? donar "lomejordelomejor" als hotelers... que no diran mai just lo que han gastat a PuntaCana¡¡
Esper que lo que resta de segle no ens gobernin els descendents dels zapateros(gafecenizodespiatat)
Valoració:2menosmas
Per Raül, fa mes de 10 anys
Jo pens que en Miquel Payeras té més raó que Sant Pere quan predicava a Roma. N'Antich és un bon home, hàbil, intuïtiu i de poble, però es deixa engatussar per aquest exguevarista transformat al ultraliberalisme que és en Manera (assessorat per l'altre convers, l'extrotsquista Ramon Molina), Aquest dos pollos, a més a més, són d'un espanyolisme radical. El Govern va a la deriva i el bonàs de n'Antich sols està preocupat per com sortirà a la foto, talment el bàmbol de Zapatero.
Valoració:4menosmas
Per Relleva, fa mes de 10 anys
Estàs segur d'això d'apujar? Deu ser al teu diccionari particular que significa això, perquè als diccionaris generals no ho he trobat.
Valoració:1menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
Se ha de sebre emprar els verbs pujar i apujar.

Pujar seria en castellà "subir" i apujar seria en castellà "apoyar".

"Se varen apujar les branques". "Apuig una escala contra la paret"
"Puig una escala".
Valoració:-5menosmas
Per Laura, fa mes de 10 anys
Bauzá no deixa de donar negatives. No cerca el consens sinó bloquejar qualsevol intent de millora del nostre govern amb un únic objectiu: debilitar la imatge d'Antich i consolidar la seva, de cara a les futures elccions. L'esquerra, sempre més "castigadora", no s'hauria de deixar enterbolir la visió. És difícil anar tots de la mà, però no hi ha cap més alternativa per lluitar contra una dreta usurpadora com la dels populars de les Illes.
Valoració:2menosmas
Per Victòria B., fa mes de 10 anys
Tan propera és pels ciutadans l'Administració autonòmica com la dels consells insulars, per tant estic d'acord amb el que diu Forcades i crec que s'haurien de resutituir algunes competències al Govern. Es vergonyos el que està passant i la quantitat de despesa que se duplica, triplica etc. I així mos va. Tot aquest muntatge d'administracions, no mos enganyem, no és per facilitar les coses al ciutadà, sinó per tenir, els politics més espais on col·locar-se ells i els seus.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris