algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

L'èxit de la Lliga Nord

En el context del triomf del centredreta a les eleccions regionals italianes del passat 28 de març va passar molt desapercebut que l'autèntic guanyador no era el Pol de la Llibertat -PDL- de Silvio Berlusconi, sinó la Lliga Nord d'Umberti Bossi. Així, el PDL passava de 32,3% de vots en el conjunt d'Itàlia a un gens menyspreable però inferior 26,7%, si bé en un context de crisi i d'escàndols i amb el triomf de centredreta a onze de les tretze regions en disputa, el Govern de Berlusconi va sortir clarament reforçat dels comicis regionals. Però l'únic partit important que, amb relació als comicis regionals italians del 2005, augmenta clarament en número de vots és la peculiar Lliga Nord, que passa del 5,6% dels vots en el conjunt d'Itàlia al 12,7%, més del doble! En algunes regions del nord, el seu predomini és incontestable, com en el Vèneto, on amb un 35,1% dels vots supera en deu punts els seus aliats del PDL de Berlusconi i en quinze l'esquerra del Partit Democràtic -PD-.

El lema de la campanya era inequívoc, "Luca Zaia presidente, prima il Veneto", i les relacions amb Berlusconi un tant distants. Tot i que el candidat, l'esmentat Zaia, era ministre d'Agricultura, el president italià no s'ha dignat a pronunciar el seu nom ni un pic durant la campanya electoral. L'estil de Zaia és molt diferent del de Bossi, i no fa concessions al que podríem anomenar folklore de la Lliga, que sovint és l'únic que ens arriba d'aquest partit. Tot just esser elegit, el líder de la Lliga al Vèneto va declarar que "l'experiència de la política agrícola ha esta fonamental. He conegut de prop els homes i els palaus romans amb els quals m'hauré de relacionar com a governador. He d'impulsar les reformes. Basta de paraules. El federalisme s'implantarà. Volem una autonomia negociada sobre el model català o bavarès. Nosaltres, els leghisti, no tenim més excuses.

O escrivim una pàgina de la història o perdem la cara". No hi ha dubte que el federalisme, superada la fase independentista radical del mitjans anys noranta, ha esdevingut l'element clau de la seva ideologia,que, per cert, provoca reaccions ben diverses entre nosaltres. Ens hi vàrem intentar aproximar en l'article La ideologia de la Lliga Nord, publicat en aquest mateix diari el 6 de maig del 2008. No hi ha dubte que també juguen un paper fonamental en la cultura política de la Lliga el rebuig a la immigració, que al Vèneto supera la mitjana estatal, i a un sud vist com una càrrega econòmica i un niu de mafiosos. De fet, el nord té una paraula despectiva per referir-se als italians meridionals, que seria l'equivalent al nostre terme 'foraster'. Però tornem a les eleccions regionals. A la Llombardia, la Lliga quasi ha doblat els seus vots i ha arribat al 27%, encara que resta rere el PDL (31,8% dels sufragis). Potser en aquesta regió més que a cap altra, és evident la simbiosi entre els petits i mitjans empresaris i aquest partit.

Molts dels dirigents de la Lliga són ells mateixos empresaris i no resulta estrany que siguin els parlamentaris d'aquest partit els més interessats a regular el Made in Italy. A més, el partit de Bossi connecta molt bé amb l'individualisme i la defensa a ultrança de la propietat privada. Pel que fa als seus enemics, a més dels ja esmentats, hauríem d'afegir els productes xinesos, que els fan una ferotge competència, i la banca, que sovint menysprea i complica la vida als petits emprenedors. Al Piemont, a l'extrem nord-est, la Lliga també augmenta un 100% i arriba al 16% dels sufragis. Pel que fa a la Ligúria, aconsegueix el 10%, mentre que a l'Emília-Romanya triplica els seus resultats amb el 13,7% dels vots. Més al centre, la Lliga també fa forat, amb el 6,5% a la Toscana, el 6,3% a les Marques i el 4,3% a la Umbria. Tot plegat justifica un titular del Corriere della Sera: "Els llombards, a les portes de Roma". Una Roma, per cert, ja ocupada per una altra mena de bàrbars: els seguidors de Berlusconi.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
El Piemont és a s'extrem nord-oest
Valoració:0menosmas
Per Carles Llort, fa mes de 10 anys
Bon article, Toni!
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris