nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

Dies de maig, dies amargs: els pans curts i els dies llargs

En arribar el maig els queviures escassejaven, sobretot si l'any anterior la collita no havia estat prou abundant. La primavera actual allarga els dies i porta un seguit de notícies dolentes. L'única cosa clara que ens proporcionen els pronòstics és que ja podem preparar-nos per a una nova baixada de les temperatures. El perill de refredat no s'acaba de moment. No es pot dir que la variabilitat sigui una anomalia meteorològica d'aquests dies, sinó més aviat una de les característiques del nostre clima. No ens podem fiar gaire, per tant, del maig novell.

MAIG, UN RETARD DE LA PRIMAVERA. Josep Pla ja deia que, si l'abril és una precipitació de l'estiu, el maig és un retard de la primavera. Els migdies obren el temps en el qual es pot fer horeta, aquesta excel·lent dormida curta, allò que a Menorca també anomenen xubec. Una becadeta curta, feta sense jeure. La senya és quan les fulles de les parres són prou grosses. Aquí es justifica la dita "en el maig a fer migdiada vaig". Per anar bé ha de durar una mitja horeta després de dinar. Diuen que en general millora la salut i prevé l'angoixa i l'estrès.

SANTA CREU DE MAIG. Anomenada simplement la Creu, arriba dilluns aquesta festa gairebé desapareguda. Ja ho diu el refrany, a dia tres la trobareu. Antigament es feia la cerimònia de beneir les creus de terme. De fet, significava la benedicció de tot el terme, o la benedicció del vent, com diuen a Mallorca i Menorca. Se celebrava enmig de la plaça del poble, o bé als afores, o des de dalt una muntanya com la de Randa o des de dalt el campanar. Actualment s'ha perdut la benedicció dels quatre punts cardinals del terme, tot i que encara són moltes les creuetes que hi ha plantades arreu dels nostres camps.

PER SANTA CREU, FAVES PER TOT ARREU. Amades diu que a algunes esglésies els beneficis d'aquesta festa eren a profit dels escolans. A moltes terres peninsulars no s'han perdut les creus de maig, fetes amb flors naturals. Els refranys, per la seva banda, fan referència al temps de faves, que a primers de maig són a la plena i normalment delicioses. Dilluns també és la festa de l'apòstol Sant Felip, invocat contra els terratrèmols, i Sant Jaume, aquest anomenat el Menor, que era parent de Jesús. Tal com diu el refrany, "si vols saber si el maig ha arribat, pregunta-ho als apòstols que et diran la veritat".

SANT JOAN DE LES LLETRES GROSSES. Era el nom que donaven els pagesos a Sant Joan evangelista, dijous dia 6, quan es commemora la tradició del seu martiri. En els calendaris figurava en lletres majúscules, ja que és el patró dels oficis relacionats amb les arts del llibre. La raó era que els impressors el remarcaven amb un tipus de lletra més gros que els altres, patrons de gremis amb menys influència. La seva festa arriba quan la primavera riu. Dissabte que ve, dia 8, és la festa de la Mare de Déu del Toro, patrona de Menorca. Allà també es beneïen el vent i la collita.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris