bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

A pedalejar s'ha dit...

Vaig llegir l'altre diassa per internet que hi havia un hotel, danès si no em falla la memòria, que oferia un àpat de franc, valorat amb més d'una trentena d'euros, a aquells clients que generassin amb les bicicletes del gimnàs energia per a l'autoconsum de l'establiment. Es veu, pel que vaig deduir de la notícia, que es tracta d'un hotel modèlic pel que fa a la sostenibilitat.

Té les façanes que donen al sol recobertes de panells per captar-ne l'energia. I ara vol impulsar, entre els clients, aquesta mesura. La hi experimentaran durant un any i, si tot va segons les previsions fetes, la intenció és estendre aquesta modalitat de producció elèctrica a altres hotels de la cadena, començant pels que tenen a la Gran Bretanya.

La notícia em va revenir quan, tot passant per davant Alcampo, vaig pensar de com estan d'infrautilitzats els sostres de les grans superfícies i de les naus industrials, per aquí. I, sobretot, quan se'm va superposar la imatge que tenc d'unes poques hores que vaig passar a Munic -ja quan l'avió es posava vaig veure moltes plaques solars, i en el viatge en tren fins a la ciutat, també-. I vaig pensar, si aquí que no deu fer gaire sol, n'hi ha tantes, quantes no n'hi podria haver a Mallorca? Ho vaig escriure una altra vegada. Pens que els governs són els primers interessats que l'autosuficiència energètica no arribi a les llars.

Que mentre no ens puguem fabricar energia, ells tendran la paella pel mànec i la podran gravar amb els impostos que vulguin. O ens la podran fer pagar al preu que els doni la real gana. Però estaria bé, això de generar-la a casa. Com fan algunes parts d'Àfrica, segons em contà l'amic Valverde, que fan servir la bicicleta per produir l'electricitat per carregar les bateries del mòbils.

No, no estaria gaire malament que això fos factible aquí mateix. Podria ser una eina ben pedagògica. Per exemple, aniria anell al dit per controlar el temps que el fills es passen davant l'ordinador o davant la play. Sí, segur que així aprendrien la cultura de l'esforç. Vols gastar energia elèctrica per al teu lleure? Idò abans guanya-te-la. Pedaleja! Tornar al principi bíblic de guanyar-se el pa amb la suor del front. Tot i que no m'estranyaria que hi hagués alguns pares babaus o feudataris de les voluntats filials que serien ells els que es posarien a remar mentre el fill xatejaria bajanades.

Tret d'aquest darrer cas, seria una eina ben pedagògica. Com també ho podria ser que hi hagués una sala d'aquestes als instituts. Substituiria a l'aula dels castigats, l'antic quarto de les rates. Sí, perquè encara que no ho creguin, als instituts hem de tenir una aula de castigats, que és allà on van tots els ni-nis emprenyatívols i insolents. Al quarto de les rates de ca les meves monges, no hi tancaren ningú. En canvi, a l'aula de castigats - a vegades temperada amb un rètol mongilment pedagògic d'aula de convivència i coses anàlogues- sempre estan estibades. Aleshores, ja aniria bé que en comptes d'emprenyar d'ofici el professor que els guarda, que haguessin de redimir les penes pedalejant amb una bicicleta. I haver de produir una determinada quantitat d'energia per ser lliberts del càstig.

També podria servir per redimir penes menors de furts o, fins i tot, les multes de trànsit dels ingenus i els incauts. Fins i tot, en els grans magatzems en podrien posar una sala ben gran. Així la gent que va a badocar-hi, a passar-hi l'estona, podria pagar part de la compra en espècies. I a més, descongestionarien els passadissos ja que un membre de la colla o de les colles hauria de pedalejar tota l'estona. Però ni interessa democratitzar l'energia, posar-la a l'abast de tothom. I hi sortim perdent. I malgastam molts d'esforços. Ens posam a pedalejar per subvertir l'ordre de les coses?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Això de s'autosuficiència energètica no és nou. No sé si va ser en es Pla de Sant Jordi (es de Mallorca, que Eivissa també en té un, amb molins i aeroport i tot) fa molts anys, no ho sé, hi hagué una revolta de pagesos contra sa instal·lació de sa central de Sant Joan de Déu, crec, perquè amb es molins en tenien prou i eren autosuficients i es conta que un boix fou mort per un tir que li disparà un agent de s'autoritat quan, agafant un poc de terra amb ses mans, digué que aquella era sa seua terra. Així m'ho contaren fa molts anys i es veu que és un tema, com molts, que pot arribar a tenir caires tràgics
Valoració:0menosmas
Per Antipedaler, fa mes de 10 anys
He quedat sense alè, llegint aquest article, just d'imaginant-me pedalejant a les totes. No és mala idea, i m'ha fet gràcia, però no crec que ningú vulgui posar-la en pràctica.
Valoració:1menosmas
Per Rafel Crespi, fa mes de 10 anys
Tenc per costum no respondre ni molt menys replicar els comentaris que, amablement i pacient, els lectors em deixen. Però avui trencaré aquesta monacal norma per agrair els comentaris que m'han deixat avui i de retruc agrair-ne alguns altres que al llarg de les col·laboracions al diari m'han deixat. I és que no és pagat tenir els lectors que tenc que, amb dues o tres retxes, tenen l'encert i la clarividència de donar a entendre allò que jo n'he malgastades més. Vaja, que molts d'aquests comentaris allò que fan és complementar el meu article. I això sempre és d'agrair.I ja que hi som, també vull agrair aquells que sempre duen parada d'escopeta de la normativa a l'aguait de caçar alguna becada gramatical o lèxica. Això, com a mínim a mi, m'esperoneja a mirar-m'hi un poc més a l'hora d'escriure; ara bé, seria d'agrair que abans de disparar es documentassin un poc, ja que, pedalejar és ben correcte i, el diccionari que he consultat, ho dóna com entrada preferent i, si bé també du el mot pedalar, et remet a pedalejar, com sempre hem dit. Pedalejar, poalejar, glopejar, etc. De totes maneres, gràcies.
Valoració:11menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 10 anys
pedalar
Valoració:-14menosmas
Per fera-mona, fa mes de 10 anys
Bona idea! I també a la gran quantitat de sales d'spinning, a les que els i les que pedalejen no saben on va tant d'esforç, ....
Valoració:5menosmas
Per watwalolla, fa mes de 10 anys
Trob que heu tengut una idea genial. Suggereresc que als escons del Parlaments, tots, s'hi instalin bicicletes per tal que els represesentants del poble donin llum. També tenc una idea de com els podriem fer produir gas. La ferum només l'haurien de patir ells.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris