cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
16°

Aquí no hi ha omertà

L'omertà, en diuen els sicilians dels pactes de silenci que tenen els grups mafiosos. Un silenci que els preserva i que els defensa de nous atacs i de nous compromisos. Moltes vegades he sentit dir que Balears és com Sicília; fins i tot l'expresident Jaume Matas va arribar a dir, en to festiu, que els mallorquins érem un poc mafiosos. Jo no m'ho crec, i n'he parlat amb gent que coneix més temes econòmics, socials i polítics que qui escriu aquest article. La gent que en sap i que ha fet anàlisis més profundes de tot això m'ha dit que no, que això no és Sicília, i que la màfia com la Camorra i com el bandidatge és propietat de societats endarrerides i pobres, amb uns codis molt estrictes i unes complicitats que descansen sobre la por més absoluta respecte al poder paral·lel de l'Estat.

Pel que em diuen, i jo m'ho crec, a Balears això no passa, i massa vegades alguns fan comparacions que no semblen del tot correctes. Mirin, si no, tot el que està passant amb els casos de corrupció de l'anterior legislatura del PP i l'únic cas de la present que afecta UM: aquest silenci, aquesta omertà siciliana, no s'ha produït. Ben al contrari, tots els implicats han acabat implicant-n'hi d'altres i generant, així, una cadena d'imputats de cada vegada més ampla i important. El silenci es salta totalment i les persones, davant un jutge i un fiscal, acaben per confessar tot el que han fet i, per evitar presó, hi involucren altres coreligionaris que, abans, eren amics de l'ànima. El cas Palma Arena entra de ple en aquesta idea. Vegin com el totpoderós -fins fa tot just tres anyets- Matas ara es troba abandonat, arraconat, empestat per tots aquells que abans l'enaltien i el veneraven. Els qui abans l'han precedit en les seves declaracions han confessat de tot i molt, però, pel que n'ha transcendit, el més important és que, de silenci, res: el responsable està més amunt, han dit tots. I aquest més amunt té un nom: Jaume Matas.

Testimonis i imputats han coincidit en això, mentre que en un passat no tan llunyà es morien per l'expresident, el volien tocar, estar al seu costat, participar dels triomfs. Ningú del PP no anà a rebre'l a l'aeroport, cap persona del PP no li donà suport en els jutjats i el nou president del PP ja s'encarregà de muntar-se un viatge per no ser a Palma, no fos cosa que li demanessin el què. Crec, però, que no s'alliberarà gaire fàcilment de l'ombra d'en Matas i del seu llegat. El PP ha cregut que, traient de la palestra pública les cares més significatives del matisme, resoldria el problema de credibilitat. Les declaracions que s'han produït aquesta darrera setmana demostren l'equivocació de creure això: a les bancades del PP actual s'hi asseuen exconsellers d'en Matas, algun d'ells amb problemes importants amb la Justícia, que es trobaven en consells de govern on es decidien temes importants que, després, s'han revelat com a pífies i exemples de mala gestió. Estic convençuda que qui comandava per damunt de tot era en Matas; però tampoc no tenc cap dubte que els consellers, ara amnèsics, sabien les passes més importants que s'estaven fent, devien ser conscients d'alguns dels despropòsits que s'estaven perpetrant i no poden argumentar ignorància en tot això.

En el PP tenen tanta por del que declari el PP per ell mateix com per allò que declari que n'afecti d'altres. No hi ha ningú més amunt que ell. Però pels costats tenia molts escolanets disposats a servir-lo en tot el que deia, fos equivocat o no. I aquests ara pretenen desaparèixer. Veurem com acabarà tot això. Però el que és clar és que el PP no pot treure pit i voler fer veure que gestionaren molt bé, que feren coses molt correctes, amb el desgavell de casos de corrupció i els exemples lamentables que s'estan traslladant a tot el país, que no responen ni al perfil ni a la trajectòria del nostre poble.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Carles, fa mes de 10 anys
Ai Sra. Salom, la Omerta la trobará a Son Espases. D'això en sap molt vostè¡¡¡¡¡¡¡¡
Valoració:3menosmas
Per toni, fa mes de 10 anys
Sra. Salom està totalment equivocada. És bastant clar que a Mallorca hi ha omerta.Sense dubte.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris